Протест за Джордж Флойд ще има и в София, ще брани ромите

Той ще се проведе в събота в 16 часа
5 юни 2020 08:55, Нели Христова
253
Протест за Джордж Флойд ще има и в София, ще брани ромите
Снимка: БГНЕС

Убийството на Джордж Флойд бе катализатора на протести не само в САЩ, но и в много други страни по света.  Хора се събраха из цяла Европа и Австралия за да се противопоставят на расизма.

Протест в памет на Джордж Флойд ще бъде организиран и в София. Шествието ще се проведе в събота от 16 часа на бул. "Витоша". Това обявиха американски преподаватели в български училища по bTV.

"Събитието ще е мирно и ще е и срещу неравенството спрямо ромите в България", каза Чарлз Филипс, учител в Англо-американското училище. Според учителите расизмът е част от пандемията от коронавируса.

"Всеки цветнокож е изпитвал унижения. Нас ни учат как да се пазим от векове", допълни Чарлз Филипс.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
10
 
12
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 153Преди време показаха видео по една от телевизиите от едно село в Северозападна България, не помня кое беше точно, но беше близо до река Дунав, където ромчета в училище декламираха стихотворението "Аз съм българче".И да ти кажа, много добре го издекламираха!А освен това да ти кажа, ако поживееш малко в САЩ сред чepнoкoжи американци и се върнеш, нашите ромчета ще ти се видят симпатични!Да си видял двуметров български ром като този за когото са протестите?
138
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чарлз Филипс персона нон грата за България.ВЪН.Херо Мустафа да си го изпрати в САЩ да си прави протестите а не да се бърка във вътрешните работи на страната ни.
137
0
 
15
 
! Отговори
До 153 преди 3 години
Аз съм, но тези братчеди се смятат за българи, нищо че са роми. Иначе, аз съм сигурен, че поне 50% от младите ромчета в махалите не знаят в коя държава се намират.
136
0
 
42
 
! Отговори
Възмутен преди 3 години
В България права имат само ромите. Плячкосват ,убиват ,не се образоват, не се плащат сметките.какви протести и за какво повече. Държавата им дава предостатъчно и то от нашите данъци.Тук трябва да се намеси полицията и ако трябва и армията.
135
1
 
26
 
! Отговори
Поживял и преди 19 преди 3 години
То ....хубаво, но всички черни в САЩ развяват знамето със звздичките, но досега не съм видял брачедите да окачват на къщата си -българското, а съм на 75 год.
134
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам да попитам Чарлз Филипс, защо не взимат роми в тяхното училище? Нещо не виждам завършили роми в Американския колеж, защо така? Защо е тази расова дискриминация срещу цветнокожите? Баси расистите са в колежа..
133
3
 
14
 
! Отговори
Джо преди 3 години
А дано станат безредици като щатите, че телевизора вкъщи е за смяна, а и някви маратонки да си взема
132
5
 
5
 
! Отговори
Българин от България преди 3 години
До: номер 148 (Хм)Понеже е важно, мисля че трябва да добавя, че с тази история в никакъв случай не трябва да се героизира убития Дордж Флойд. Но полицаите сами му сложиха ореол на светец с това убийство, а то си е чисто убийство, няма нужда да спорим за това.На това му се вика улично правосъдие.Предават го на съд, съдят го, в САЩ има смъртна присъда, ако е заслужил може и да го екзекутират, но на улицата??? Хайде стига, моля ви се! Утре може да те убият тебе!
131
2
 
11
 
! Отговори
Българин от България преди 3 години
До: номер 148 (Хм)Е добре, има две присъди, не ми стигнаха буквите да ги напиша.И какво променя това?Пак повтарям, арестувания заподозрян е бил с белезници на гърба, тоест в безпомощно състояние. Трябвало ли е да бъде удушен?В САЩ нямат ли прокуратура и съд?Не аз, полицаи казват, че тази техника на притискане на врата с коляно е забранена при арест. Дори да са арестували самия Сатана, това е напълно непрофесионално.Все пак полицаите са служители в полза на гражданите а не мафиоти.
130
3
 
2
 
! Отговори
българин преди 3 години
Пак в тази връзка сега спонтанно се сетих, че гледах преди време един филм.Действието се развиваше май през 19-ти век, не помня много подробности.Но беше за някакво племе, пигмеи или нещо подобно, каквито не са виждали дотогава.Бяха взели на кораб едно семейство от тях и ги закараха в Англия.И макар че в Англия отдавна са имали чернокожи, такива хора не бяха виждали.Затова учените предложиха да ги закарат в зоологическата градина, при мaймyните.Много лесно може да сбъркаш различните.
129
0
 
18
 
! Отговори
Хм преди 3 години
Нито си българин,нито си от България!Забрави да кажеш,че има и две присъди за разпространение на кокаин.И какво е работил в последно време.Тази история показва,как престъпник може да стане герой.Нещо,което и в приказките не може да се случи!
128
0
 
9
 
! Отговори
българин преди 3 години
Не виждам каква е връзката с расизма и пандемията от COVID-19.Не расизмът създава проблеми, а бедността и мизерията създават расизъм.Да не забравяме, че САЩ са били робовладелска държава. Проблемите идват от тогава и си остават досега. Понеже тук някой споменава и Хитлер, в интерес на истината е да кажа, че Джеси Оуенс споделя в интервю, че се е чувствал по-добре в нацистка Германия по време на Олимпийските игри 1936 г. отколкото в родината му САЩ.Макар че това е нацистка пропаганда.
127
0
 
20
 
! Отговори
Джо преди 3 години
Защо сравнява афро-американците със ромите???? Заради малко по-мyргавия цвят на кожата ли? Това прави този "учител" РАСИСТ. Ако успее да събере повече от 10 човека на витошка (вероятно негови ученици, които ще отидат само за да им драсне 6-ци) значи в обществото ни има нещо сбъркано
126
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма такава държаваКво ме боли мене ,че вСАЩ са утрепали някакъв брикет
125
0
 
13
 
! Отговори
Италянеца преди 3 години
Тоя не го знам бате Кой тоя Джорч?
124
7
 
3
 
! Отговори
Българин от България преди 3 години
До: номер 130 (Българин от САЩ)Прочетох какво пише в досието му. Прав си, престъпник е, макар и бивш.Пише, че се е поправил, в смисъл, че няма извършени нови престъпления.Бил е арестуван след сигнал на 911 по подозрение, че се опитал да купи пакет цигари с фалшива банкнота от 20 долара. Не е ясно дали това е вярно.В момента на смъртта е бил повален на земята, с белезници (!) и притиснат с коляно на врата поради което е бил удушен. Това са резултатите от две независими аутопсии.
123
0
 
3
 
! Отговори
Хактивист преди 3 години
100% и имбецилите от антифа ще се включат. С тия лефтист пропаганди янките се опитва да ни направят по-католици от папата.
122
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега ясно ли ви е кой трябваше да победи във 2 световна война !? НН
121
0
 
28
 
! Отговори
Богомил преди 3 години
Г-н Филипс, кажете колко *** са убити и ограбени, колко *** са изнасилени, каква *** собственост е открадната от българи, претеглете тази статистика с числеността на *** и я сравнете със съответната за балгарите. После кажете кой е дискриминиран и за какъв расизъм става въпрос. Всяко стадо има ***, но нека видим цифрите и фактите.
120
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напоследък разбрах , че расизмът е едно от най-позитивните и полезни за човечеството явления ! Расизмът трябва да се прилага с всички средства непрекъснато !