Цените на имотите в София скачат ежегодно с 8%

Идва модата на предградията
23 юни 2020 22:53,
70

През първото тримесечие на тази година България се изкачва с пет места в глобалния индекс на консултантската компания Knight Frank за цените на жилищата, като заема 18-о място сред 56 страни, с годишен ръст от 6,2%. В края на миналата година страната ни заемаше 23-то място в същия индекс.
Още по темата

Март и април намаляха значително запитванията за покупка на ново жилище, но това беше пауза. Последният месец и половина нивата се възстановяват. Това посочи за "Денят ON AIR" инж. Георги Шопов от Националната асоциация на строителните предприемачи.

По думите му е имало редица запитвания за намаляване на цените в дните на криза.

"Цените на жилищата се определят от търсенето и предлагането. В момента търсенето е по-голямо от предлагането", допълни той.

Цените на жилищата е важен въпрос като цяло в развитието на едно общество.

"За да паднат цените, това няма да стане заради пандемията. Трябва да е по-либерален режимът за издаване на разрешителните за строежи, но има голяма съпротива. Когато предлагането е повече, качеството се качва. Трябва да има и повече терени за строене. Самите терени са много скъпи. Предлагаме да се регулират нови територии", обясни събеседникът за Bulgaria ON AIR.

Шопов допълни, че световната тенденция е да продължават хората да живеят по градовете и жилището е най-сигурният финансов остров. Цените скачат със 7-8% в София на година. Тенденцията с живота в предградията ще дойде и тук, защото е по-привлекателна, прогнозира експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
3500 във враца може да вземеш ако си кмет. Или точния човек. Плюс бонуси и къщи за гости. Може и някой язовир. Нищо че тоя край е най изоставен от хунтата години наред. Край с история и буден ум
42
5
 
34
 
! Отговори
Долу строителната преди 3 години
Мафия! Това го говрете някъде другаде . Цените най- вероятно ще паднат доста съществено до около година. А тази строителна мафия , която съботира санирането на старите сгради, но строи в градинките и поради това после стават чудовищни задръствания , а ние не можем да дишаме вече , наблъскани един върху друг да ходи да ги обяснява някъде другаде тези долни лъжи . Качествена среда не се създава с лъскави нови строежи , а с добре поддържана инфраструктура , зеленина и поддръжка на старите сгради .
41
1
 
22
 
! Отговори
до 36 преди 3 години
А къде са обявите за управители за София - нека ти кажа - няма такива, назначават парашутисти. Реално в София ако си без връзки или не си ИТ винаги ще си последна дyпка служител.
40
4
 
37
 
! Отговори
Ягуар преди 3 години
Доста нескопосан опит за реклама. Истината е, че няма абсолютно никакво търсене на каквито и да е имоти в момента. Включително и за под наем. Коронавируса изигра ролята на война и още не е ясно кое накъде ще тръгне. Масово хората ограничават покупките си заради идващите несигурни времена. Не останаха и ***, които да искат още и още кредити.
39
1
 
37
 
! Отговори
Упс, брокерчета преди 3 години
Разбирам ви, гладът paзмътва разума. Бас държа, че първият върколак в историята е бил брокер след криза.
38
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПравИ кинти между кризите, и пазарувай по време на криза.
37
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И да има криза, тя никога не е вечна. Свършва, следва подем, после пак криза и т.н. Още Маркс е разкрил цикличността. През това време животът минава. А кризата сама по себе си не е лоша. Тогава можеш да напазаруваш евтино. Какво по-хубаво?
36
15
 
22
 
! Отговори
Ковидчо 19 преди 3 години
В София, цените не знам колко ще се повишат още,но със сигурност няма да паднат.Виж за останалата полуобезлюдена част от страната,бетонираното Черноморие и бетонираните планински курорти перспективата не е добра...
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 34.Вземаш ги за сметка на работниците ти. Ако ти прави кеф ок
34
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не бе ежеминутно скачат с 8%
33
2
 
9
 
! Отговори
до 33 преди 3 години
Точно за Враца видях управител с 3500 лв заплата бруто.Александър
32
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Александре, яла у Враца да правиш кариера.
31
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубаво цените високи, ама, ако пуснеш апартамент в София за продан на тези цени колко време ще чакаш да го купят м?
30
4
 
16
 
! Отговори
Александър преди 3 години
Вижте обявите за работа - за София са само програмисти или най-ниските нива служители. За провинцията има най-разнообразни - за управители, мениджъри и често на софийски заплати при по-евтин наем и живот. Аз съм от София и не плащам наем, но и аз се замислих че по-добре кариера в малък град от колкото телефонист последна а в София.
29
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пурко! За да строиш предградия и т.н. първо трябва да осигуриш работа, много ИТ фирми преосмислиха наемането на офиси. В момента ходя до София един път месечно, понякога за 2-3 дни, но е рядкост. Мога да отида, в който град искам стига да има стабилен доставчик на Интернет, мога и в къща в гората, но сателитна връзка, за какво да пълня гушите на едни, които строят сгради, които не отговарят на никакви стандарти
28
5
 
22
 
! Отговори
Хм преди 3 години
Една проста истина-инвестира се в жилища,защото НЯМА къде другаде да се инвестира!Поне за повечето хора.Българският бизнес е толкова тъмен,че е абсурдно да се влагат пари,ако не си вътрешен.Иначе добрите жилища са сигурна работа-дори държавата да бъде ликвидирана,то ще дойдат други хора и трябва да живеят някъде.
27
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тея продължават с опитите да поддържат балона надут. Дори и най ниско образованите вече знаят че ще има спад с 30 до 50%
26
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Редова къща край София от 200 000 евро.Подобна край Варшава от 175 000 евро.
25
0
 
44
 
! Отговори
Коки преди 3 години
Да, направо не останаха апартаменти.Все пак - демографски прираст, бейби бум.Отделно специалисти от цял свят се заселват тук.Инфраструктура, градски транспорт, детски градини - рай. Направо не разбирам хората, които си продават панелките под 1500 евро на кв. м.
24
2
 
35
 
! Отговори
До21 преди 3 години
Не знам за хората без имоти как ще се развият нещата,ама ти гарантирам,че голяма част от ипотечните имоти ще бъдат сложени на тезгяха! Относно цените,нека си припомним какво се случи с тях след фалита на Льохманите-2008 година,по спомен всичко отече между 25-30%Малката разлика е че тогавашната финансова криза ще ни се стори като детска игра пред това което се е задало!