Ул. "Съборна" в София става пешеходна зона от 4 юли

Столичният общински съвет одобри предложението
7
Ул. "Съборна" в София става пешеходна зона от 4 юли
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Улица "Съборна" в София става пешеходна зона от 4 юли.

Днес Столичният общински съвет с подкрепата от всички съветници, освен “Патриотите”, взе решение за разширяване на пешеходната зона в центъра на столицата, съобщиха от "Спаси София".

Според независимия общински съветник Борис Бонев с това решение се изпраща ясен сигнал, че пешеходната зона в историческия център на София трябва да се разраства.

Още по темата
Проектът, разработен от "Спаси София", гл. арх. Здравко Здравков и зам.-кмета по транспорта Кристиан Кръстев, беше официално представен преди един месец и предвижда да се запази движението на автомобили само между улиците "Леге" и "Цар Калоян" с цел улесняване на живущите и бизнеса в района.

“Смятам, че намерихме баланс между различните нужди, но пешеходците ще имат най-много пространство, защото те са най-големият ползвател на улицата", коментира Бонев.
 
По улицата ще бъдат поставени елегантни кашпи с много зеленина, пейки и кошчета и други елементи на градската мебел, които създават комфортни условия за пешеходците. Стълбовете за уличното осветление ще бъдат боядисани, осветлението подменено, а асфалтът - боядисан в цвят, сходен до този на плочките по тротоара, с което се получава обединение на двете пространства.

Входът към Градската градина ще бъде разчистен от паркирани автомобили и ще бъде изградена първата в София широка пешеходна пътека, с което достъпът и безопасността на пешеходците значително се подобряват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Там е входа на БНБ за бронираните им камиони. Като как ще стане пешеходна зона? Камионите ще прехвърчат ли, с кран ли ще ги пренасят?
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От снимките на проекта се вижда, че колите ще имат право да паркират на пешеходната зона. Нищо не се променя.
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя *** Борис Бонев да иде да се гръмне под вода задето лобира за увеличаване на платеното паркиране!
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навремето там беше американското посолство.Сега гледам, (пак американското) Старбъкс кафе, Пощенска Банка и книжарница "Хеликон".
2
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чудесни новини! Роден съм в района и имам жилище там, твърдо адмирирам! Всички живущи там бяхме твърдо "за". Браво!
1
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Умници! И как става точно пешеходна зона, като в централната част все пак ще се движат автомобили? Впрочем единия гараж на БНБ попада в пешеходната зона. Честито! НяКОЙ явно е харесал мястото.Правят глухия край на Съборна пешеходен, където така или иначе трафик няма, но сега ще разкарат и 20 места от синя зона, което е ок за мен. Другата част също не беше кай знае колко оживена. Но какво искате от хора, прескачащи трамвайните линии, за да не ги хване ток?