Таксиджиите в София искат трикратно увеличаване на началната такса

Столичната община ги освободи от такси до края на 2021 г.
26 юни 2020 21:00, Анисия Иванова
98

В следващите месеци таксиметровите компании в София няма да плащат такси на общината. Колко ще струва на общинския бюджет тази мярка за подпомагане на бизнеса?

Седмиците извънредно положение сринаха оборотите на таксиметровите компании в София, разказва Кирил Ризов, таксиметров шофьор повече от 30 години.

"Коронавирус кризата се отрази много зле. Веднага след 13 март оборотите паднаха до 20% от това, което бяха до 13 март", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

В тази връзка 2/3 от шофьорите въобще спряха да работят, някои си върнаха разрешителните. Затова общината в София ги освободи от таксата в размер на 25 лв. за следващите 18 месеца.

"Внесохме доклад, с който ги освобождаваме от таксите за издаване на стикери за периода от 1 юни 2020 г. до 31 декември 2021 г. Това е малка помощ, но мисля, че е една правилна крачка в посока на подпомагане на таксиметровия бранш", посочи общинският съветник Карлос Контрера.

Решението ще струва около 250 хил. лв. на столичния бюджет. За да се върне оборотът темповете на живот също трябва да се възвърнат.

"За нас е важно. Колкото по-бързо се отворят местата за масово посещение, за да може нашия оборот да се вдигне, това е главното за нас, до тогава нашите обороти няма да могат да надхвърлят 50%", отбеляза Кирил Ризов от Съюз Такси.

Отстъпената такса няма да се отрази върху цените на таксиметровите услуги. Браншът предлага да се намали и данъка. А общинските съветници са приготвили и писмо до Народното събрание. Таксиметровите компании искат и трикратно увеличаване на първоначалната такса като ответна мярка срещу късите курсове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези наистина искат да умрат от глад! Кой ще се качи на такси ако вдигнат рекета? Клиентите им също страдат от кризата. А властта няма право да дели гражданите на помазани и потърпевши.
22
0
 
29
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Няма по-нагло племе от бакшишите...
21
2
 
24
 
! Отговори
dmx преди 3 години
Време да ги разследват. Те дават ли си сметка, че настояват за картел, а това се преследва от закона. Нека, който иска да вдига и да се отличи с качество на предлаганата услуга. Те така утре и производителите на паста за зъби ще искат синхронно качване на цените, а после и всички други.
20
1
 
40
 
! Отговори
sdf преди 3 години
А най-наглото в цялата схема е, че началната такса е всъщност МИНИМАЛНА. Тоест те и в момента могат да си я дигнат колкото искат (както правят някои по летищата например). Само че тия наглеци искат държавата да я сложи тройно, че те да си измият ръцете и да кажат ама това е закона, не сме си я вдигнали ние. Иначе колко ненормален бакшиш трябва да си да си мислиш, че ако си дигнеш тройно таксата ще видиш клиент вече?
19
0
 
36
 
! Отговори
Nice преди 3 години
Вчера един ме изпомпи 12лв вместо 8лв. Огладняли са. Знам го маршрута, от Фев не бях се качвал, цените на таблото са същите отпреди.
18
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз па искам да се къпат!11И да карат нови коли не на по 500 000 км.
17
0
 
39
 
! Отговори
Тъпанар преди 3 години
Ми щом искат, да си я увеличат. Те всички шофьори, ресторантьори, монтьори, боксьори и прочее ''-ьори'' решиха, че след 2 месеца карантина, е редно да си увеличат цените за да наваксат. И да им свалят данъците. Ега ти и ***. и.рите. Това така ако ставаше...
16
2
 
19
 
! Отговори
ДА ИСКАТ ,БЕ... преди 3 години
АЗ ТАКСИ НЕ ПОЛЗВАМ...ХА,ХА,ХАААААААААААААА
15
1
 
28
 
! Отговори
Глупости преди 3 години
КВИ ТАКСИ , ...КАТО ТИЯ НЕМАТ КЛИЕНТИ ,БЕ...ХА,ХА,ХААААААААААА....ТОВА СИ Е РЕКЕТ НА ДЪРЖАВАТА!ШАРЛАТАНСКИ ТРИКОВЕ!!!
14
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пускайте Uber и да се приключва с тия наглеци
13
2
 
38
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
повечето бакшиши са гнусни типове спор няма!
12
1
 
17
 
! Отговори
V преди 3 години
Сромно ,сромно :) Прекъснах си четенето на чуждите сайтове заради тия. Ще изпусна някой важна новина ,а не ,,българска,, Ми да карат рикши като по света.Ем е еко ,ем не плащат бензин.
11
1
 
23
 
! Отговори
селтак преди 3 години
В БГ. такси и на прасето си няма да разреша да секачи !
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пускайте Über и да се приключва с тия наглеци
9
2
 
32
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
за таксите,-добре,добра социална мярка,подобна на тия,които се прилагат в ЕС...що се отнася до "първоначалната такса",това си е чиста проба РЕКЕТ!.....Не стига че "бакшиша" седи на стоянката и чака клиента САМ да му ДОЙДЕ НА КРАКА,но и иска..някаква ШИЗОФРЕНИЯ,която са нарекли "първоначална такса"...Тоест,плащаш ЗА НЕЩО,КОЕТО НЕ СИ ПОЛЗВАЛ!"първоначалната такса" е БЕЗУМИЕ!!!...Пак ще повторя:-С нея /таксата/ клиента се ИЗНУДВА да плати за това,че бакшиша е чоплил семки на стоянката през
8
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Простичко е - не ги ползвайте. Купете си велосипед :)
7
2
 
27
 
! Отговори
25% е малко преди 3 години
Реално не са имали никакъв спад, по простата причина, че сигурно оборотът им спада с 40% през лятото. Сега реално, такситата едва ли ще могат да разчитат да правят предишните пари, защото тези, които ги ползваха по една или друга причина продължават да работят от вкъщи, а много от тези фирми няма да си върнат персонала никога в офисите. По този начин ще спрат да плащат огромни наеми и други разходи и ще могат да ги пренасочат към увеличаване на заплатите.
6
1
 
13
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 3 години
От днес обичат да пишат по теми зададени от гербавите и да задават въпроси вместо тях, видиш ли да ни накарат да чувстваме все едно ние питаме ! Не ме интересува Фъстъчкова какво се е разбрала с бакшишите и какво ще струва това на общината, тя и без това окраде достатъчно покрай безкрайните ремонти на ремонтите, най-вече на Графа
5
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямали клиенти, но искали увеличаване на началната такса. Стига с тия мерки за облекчаване на шарлатани по време на кеиза. Щарлатаните винаги са печелили във времена на някаква извънредна ситуация. И сега е така - работодатели не плащат 40% по прословутата мярка 60/40. Хотелиери и ресторантьори са калкулирали цени при 20% ДДС, но им позволиха да е 9%. Сега и тия.
4
2
 
41
 
! Отговори
back шиш преди 3 години
И легализиране на помпите също.