София става по-спокойна - разширява пешеходната си зона

Столицата спира колите на емблематични градски точки
4 юли 2020 13:00, Петя Славова
44

Снимка: БГНЕС

Започна преустройството на улица "Съборна" в центъра на столицата, предаде БГНЕС. След решение на столичния общински съвет, малката уличка в самото сърце на София вече няма да е просто паркинг за хаотично разположени автомобили, а ще се превърне в изцяло обновена пешеходна зона. Така улицата е напът да се превърне едновременно в носител на промяната и съвремието, но и в пазител на историята, свързвайки пешеходно някои от най-емблематичните градски точки – площад "Св. Неделя" и Градската градина с Народния театър.

Какво ще се промени?

Разработеният проект предвижда обособяване на пешеходни пространства в два участъка от ул. "Съборна" – между пл. "Св. Неделя" и ул. "Цар Калоян" и между ул. "Леге" и ул. "Княз Александър I". В междинния участък пък се запазва възможността за движение и успоредно паркиране на автомобили, но тротоарите и площите за пешеходци значително се увеличават. Двете трасета ще бъдат отделени с кашпи.

От тази сутрин на улиците кипи усилен труд. Екипи извършват козметични ремонти, боядисват стълбовете и подменят лампите на уличното осветление. Асфалтът пък се боядисва със специална боя в цвят, сходен до този на плочките на тротоара. Причината – визуално обединение на пешеходното пространство. По този начин се цели да се избегне проблемът, който в момента съществува на бул. „Витоша“ пред Съдебната палата, където малко хора вървят по бившето автомобилно платно, защото дори визуално то продължава да бъде отделено от тротоарите.

"Би било добре да има повече място за разходки. Така хората ще могат да се наслаждават на старите сгради в сърцето на столицата. Местата се посещават и от чужденци, интересна зона е. В центъра е добре да има места, свободни от автомобили", коментира Светльо Георгиев, който често преминава от там.

Ключов елемент от проекта е осигуряване на удобна пешеходна връзка към Градската градина с изграждането на първата в София широка пешеходна пътека при пресичането с ул. "Княз Александър I". В момента пешеходците са принудени да заобикалят различни парапети и паркирали автомобили, но с изграждането на пешеходната пътека това трябва да остане в миналото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
София става все по-грозна, най-грозната столица на Балканите. Съвсем е заприличала на третия свят.
19
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно София ще става все по-изнервена заради неудачната организация на движението и паркирането, вкл. и пешеходните зони.
18
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Превърнахте София в един паркинг! Събрали 3 каруци "нов внос" от Германия, една от Италия - "че там нямат зима". С едната ходим на работа, другата "за село". Третата за жената, "да се учи". Четвъртата ако другите 3 не запалят или бай Пешо им скопява катализатора. С нея и до селото на жената да може да се ходи.
17
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 15Точно така се прави, бате! Затваряш улицата, правиш я само за пешеходци, после сами идват заведенията и магазините. Добре, че не питаха много-много, а просто я затвориха, че винаги ще се намери някой, дето иска да го видят "у центъро с дзверо". Ако затворят и Шишман ще взема да и стана фен на Фандъкова...
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 10Когато думата напът е наречие, трябва да се пише слято според правописния речник.
15
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За пореден път недомислица. Така пешеходни зони не се правят. Така може да се прави в родното село на Фандъкова, но за София не става.
14
4
 
4
 
! Отговори
До 10 преди 3 години
Има два варианта - "напът" и "на път". Намери си сам в нета кога се използва едното и кога другото.
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се върне Софийското жителство и всички с,елтаци обратно по нивите.Тогава София ще стане град като град.
12
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дреме ми на шмайзера, че натоварват други улици! Който не иска да виси в задръстване да ползва метро, колело, пък току виж и собствените си крака започнал. Селяни неприятни, налазихте София за да пускате газове от 20-годишните си баварци и още по-старите си "мерджани" дето мястото им е в музей или на гробищата. Да спре с беемвето на площада - мечтата на всеки провинциален гъзар!!!
11
1
 
3
 
! Отговори
канадски идиотизъм преди 3 години
Да не е бил някое френскоканадско квебекче с тези умнивъпроси, защо подлез вместо надлез.....
10
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моля ви, научете се, че няма дума "напът".Има напън, има НАП-ът, но "напът" няма. Пише се "на път"
9
4
 
17
 
! Отговори
Симо преди 3 години
Няма такова нещо. София се пълни всеки ден с провинциалисти и през октомври ще стане Още по- непоносим ад и гмеч.
8
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Целият център на София трябва да бъде пешеходен с алеи, зеленина, заведения. А селянитe да се мятат по трошките и да си ходят по родните места!
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Богдано, за тебе говорят...
6
11
 
11
 
! Отговори
Помня нещо преди 3 години
Бях малко дете, но си спомням коментарите на родителите си и някои техни близки относно това, как реагирал някакъв французин, докато нашите умници се хвалели в самия край на периода на социализма пред чуждестранна делегация с многото подлези, които са изградили в София.Един от членовете на делегацията ги попитал защо хората са принудени да слизат под земята, за да пресекат, а на автомобилите е дадено облекчението те да са отгоре? В неговата страна това се правело само в краен случай.
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
У София не е спокоино банди рекетиеат гражданите под предлог ремонт на фасадата много са чотърпевши ама никои не говори за това забранено им е
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да у прочетат една упокоина за помен
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само че ние, живеещите в този район разбрахме, че част от ул. "Ангел Кънчев", както и някои други улички също щели да бъдат пешеходна зона.Не е ли редно да се съобщи и това, вместо да се информираме по слухове?
2
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като спрат колите по едни улици,натоварват други.Това ли им е промяната?Или залудо работи,залудо не стой.
1
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в момента софия е огнище на зараза. може да баламосвате неграмотните, но решението на Великобритания и други Европейски страни е кристално ясно.