"Златните" WC в София - по 300 000 лева, в "Кристал" дори не работи

Квадрата на тази до НДК почти колкото и на жилищата в района
151

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Самопочистващата се обществена тоалетна, намираща се в градинката пред НДК, е на стойност близо 300 хил. лв, съобщи bTV.

По проект тя би трябвало да бъде 11 кв. метра, а цената на квадратен метър - 13 хил. евро.

Още през 2015 г. Столичната община е платила сумата от близо 287 хил. лв с ДДС на българска фирма изпълнител, която да извърши монтажа на тоалетната.

Според Светлозар Алексиев от "Спаси София" размерът ѝ е 8 кв. метра, а не 11, както е описано в проекта. Така излиза, че един квадратен метър струва 17, а не 13 хил. евро, заяви той и допълни, че стойността на апартаментите в района, които са между 60-70 кв. метра, е доста близка до тази на автоматичната обществена тоалетна.

"Не виждаме никаква причина това нещо да струва толкова, но дори и струва, управляващите трябва да обяснят дали в един град, в който дори тротоарите не са на санитарния минимум, може да си позволи такива удоволствия", заяви Алексиев.

Според архитект Петър Киряков в случая става въпрос за съоръжение, което идва от чужбина, а цената му се диктува от тази на производителя.

Сумата е стряскаща пък по думите на архитект Димитър Куманов. Той коментира иронично в ефира на bTV, че за тези пари тоалетните чинии е трябвало да бъдат позлатени. По думите му начинът, по който се извършват поръчките за подобен тип съоръжения, е голям проблем.

Столична община е монтирала "златни тоалетни" и в градинката пред Кристал. Всяка една от тях струва по над 100 000 лева или близо по 9400 евро на квадратен метър, но въпреки щедростта от джоба на столичните данъкоплатци, те не работят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още по темата: ндкКристалтоалетна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
2
 
16
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ
88
2
 
21
 
! Отговори
Отвратен преди 3 години
Мен не ме учудва, даже евтини са!!! Нека се замислим за обществената поръчка Фъндъкова иска 100 хиляди, Борисов иска 100 хиляди, районият кмет и той 50-60 хиляди, проектанат и той 20-30 хил и така една тоялетнаот 10 хиляди лева става 300 хиляди лева. В Стара Загора на *** не построиха ли апартаменти от по 2000 хил лв квадратният метър? Има балъци да плащат има и ГЕРБерасти да крадат! Плащайте данъци и си затваряйте устата! Чекмеджета трябва да се пълнят!
87
1
 
6
 
! Отговори
До 92 преди 3 години
Значи сега да разбирам, че и да пишеш не можеш! Но както и да е! Не знам дали го прочете но се предавам! Да четеш не можеш да пишеш не можеш да проверяваш не можеш! Та предавам се ти победи! серозно! не искам да споря с хора като тебе! не виждам смисъл! Явно както "бащтицата" вие сте прочели първи том на Винету и то не до края!
86
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вероятно виновен отново е Бойко Борисов...Според тро'ловете с 2 пръста чело...
85
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЕдин римски император беше казал че парите не миришат след като издал заповед тоалетните да са платени.---От части вярно. Имератор Веспасиан обложил ползването на обществените тоалетни с такса. А на протестите на сина му, казал "Виж, помириши! Парите не миришат" Според легендата де.
84
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 84За Люлин съм ти написал по-долу! Оскъпяването дойде от свободния договор подписан от съсела! Знаеш ли, че на места беше на 500 метра от определеното трасе? Направо през частни имоти. Сещай се защо набъбна цената!
83
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един римски император беше казал че парите не миришат след като издал заповед тоалетните да са платени.
82
3
 
11
 
! Отговори
избирател преди 3 години
До ГИГАНТАЗащо бе,софраджийски "БАБАИТ" мислиш,че съм лъжица,за твоята уста?!А и с какво те ядосах?!То в заглавието е написано,преведените от мен!!!А именно: ГЕРБ,КРАДАТ ДОРИ И ОТ КЛОЗЕТИТЕ!!!
81
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
герберастка работа
80
0
 
3
 
! Отговори
До 84 преди 3 години
Момче чети първо кво съм написал! За Марица! Бах го и да четете не можете бре!? Това 17 млн беше за Люлин! Аааа сиктир! Нема да споря с тебе да четеш не можеш да проверяваш не можеш! Все едно на дребно насекомо да показвам компютър! Нем отказвам се! Печелиш прав си герб не крадете и не лъжете аз съм от бсп и там каквот там писа да за масларова и от нея съм! Честито победи ме провери в нета да видиш!
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Готина е! Ний на селУ пикаем по върбите. Вие, "столичани" много се изучихте. До вчера и вие пикаехте в бъзито наколо. :()
78
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Графиня Картофелия брои 300 бинки и отнася недоразумението в Белчин! В градинката пред Кристал се "инсталират" външни тоалетни тип "селски"
77
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 59И за АМ Марица излъга, двата лота са по 4 млн. на км. Какви 17 млн??????????
76
11
 
17
 
! Отговори
избирател преди 3 години
И от клозетите крадат бе,от лай...та...То бива,бива ама...,малко срам бе,малко гнус поне?!
75
1
 
7
 
! Отговори
До 74 преди 3 години
Абре ти сериозно ли си мислиш, че съм от некоя партия!? Не за друго ми ти го твърдиш и не стига това ми мислиш, че съм и от бсп! Явно намирате бсп то за голем противник! Епа мога да ти кажа това е се едно на умрело куче нож да вадиш! *** щом така си решил! то и гербаджиите в най-скоро време ше сте като кучето дето ти му вадиш нож ***...! А и пак провери! боршош не го осъдиха! делото нищо не доказа! *** ти ако такива проверки ми правиш то ... абе здраве да е!
74
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фандъка хем подкрепи протеста, хем ще яде дървото... Тя си мислеше да се маскира на Буджак, ама не...
73
2
 
4
 
! Отговори
SWAN преди 3 години
Усложливо ви насочват да протестирате срещу артистите (и тяхните тоалетни!), а предлагащата ви ги за избиране СИСТЕМА, си остава постоянно една и съща! Вдигай местните данъци след смяна на артистите :))
72
3
 
10
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Ама то не може ТОЙ ,единствения ТОЙ,да Ви прави само,"ЗЛАТНИ" магистрали!!!
71
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 59За АМ Люлин питай съсела. Цели два пъти и ряза лентата. И накрая 95% платени при под 50% извършено строителство. Няма да споменавам безумните мостове по 2 над деретата или единия тунел, при който първо разкопаха хълма, а после го зариха с метър пръст за за е тунел. Дай примерите за Тракия, че ми е още по-интересно.
70
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо да не слагат такива, като хората си траят и си дават парите. Купуват си жилища, коли, слагат в общинските администрации машини за криптовалута, къщи в чужбина и всякакви разходи, за наша сметка и дори на платените им избиратели. После нагли и лицемерни излизат и казват абе вижте колко много сме направили. Берлинската стена падна по-лесно от бг мутрите и комунисти. Докога???