Защо се стигна до хаос със сметките за парно?

Ще има спокойствие при реален месечен отчет, каза Деян Дянков
26 авг 2020 09:45, Ния Христова
27

КЕВР ще извърши проверка на това как всички топлофикации са отразили поевтиняването на топлинната енергия в сметките. Това стана ясно, след като омбудсманът Диана Ковачева поиска да бъде направена проверка на сметките на абонатите на "Топлофикация - София". Защо се стигна до високи сметки и хаос с фактурите за парно?

"Системата винаги е връщала пари на ръка, особено в другите отоплителни сезони. Сега имаме и намаление на цената за дълъг период назад. Намалението на природната газ беше с около 40%, но беше за април. КЕВР определи цена за намаление на топлинната енергия от 1 юли до 31 март с около 11% надолу", обясни общественият посредник на "Топлофикация – София" Деян Дянков в ефира на Bulgaria ON AIR

 
Той смята, че е имало много разяснения от страна на "Топлофикация", както и че било е достатъчно комуникирано с гражданите.
 
"В изравнителната сметка има графа "фактурирано потребление" и "реално потребление" през годината - разликата е за възстановяване или доплащане, но това е разликата за потребена енергия. Имаме изравняване от потребена енергия, второ - никъде в сметката не пише какво е платено от клиента по партидата. В общата фактура на "Топлофикация" са подробно обяснени нещата. Разликата в потреблението може да ви се върне на каса, но разликата в цената може да бъде приспадната от бъдещо вземане", разясни Дянков.
 
Дянков е на мнение, че информационната система непрекъснато се надгражда и вече може да се видят много неща, които да успокоят потребителите.
 
"Пълното спокойствие ще настъпи, когато минем в реален месечен отчет. Това ще стане в най-скоро време, предполагам. Сега, за съжаление, ще има неясноти при клиентите", посочи още общественият посредник на "Топлофикация – София".
 
От думите му стана ясно, че дори 1 градус температурна разлика за месеца оказва съществена разлика върху потреблението и фактурите. Когато има силен вятър, охлаждането на сградите е по-сериозно и рефлектира върху отоплението на имотите. 
 
"На 31 август изтича срокът за възражения пред фирмите за дялово разпределение. Повечето от хората възразяват самите фактури, които са издадени от "Топлофикация". Може и на имейл, може и в кол центъра - ще разясним, няма да пропуснем никого", каза още Дянков и отново препоръча реален месечен отчет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
10
 
! Отговори
софиянец преди 3 години
Сега вече всичко ми е ясно. Вятърът е виновен! Духал повече. Явно е духал на всички. Аз пък си мислех, че по-високата ми сметка е заради озоновия слой, както и заради приливите и отливите. Сгрешил съм. Благодаря на Топлофикация, че ме осветли. Голямо крадене, съответстващо на големите им лъжи!
24
0
 
10
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Когато има силен вятър, охлаждането на сградите е по-сериозно и рефлектира върху отоплението на имотитеБоже Господи -какво елементарно обяснение като за ученик в Първи Клас- Значи трябва да се МОЛИМ И ДА НЕ ВАЛИ ДЪЖД -ЩОТО СГРАДАТА ЩЕ СЕ ПРЕОХЛАДИ)) ИСТИНАТА Е Е ВСИЧКИ ТОПЛОФИКАЦИИ СА КРАДЦИ - В БУРГАС Е КОВАЧКИ- СТАР КРАДЕЦ И ПОЗНАЙНИК!
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
fake news.
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Системата винаги е връщала пари на ръка" - Тази лъжа ми беше достатъчна за да спра да чета нататък.
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В изравнителната сметка е записано, че сумата, която имат да ми връщат, е 142 лв има, моля ви се, информативен характер и е изчислена по цени преди намалението. Следователно - ако помня нещо от гимназията по математика - трябва да ми върнат повече от 142 лв. Но се оказва, че ще ми върнат само 29.58. Ако излъжат цяла София по този начин, хората ще се разбеснеят (с право) и правителството като нищо ще падне ....
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
#О С Т А В К А
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мога да разбера как при 2 мегавата по малко консумация плащаш с малко по малко от миналата година!
18
0
 
12
 
! Отговори
До жертва на Топлофи преди 3 години
Така е. У нас щом си гражданя, по дефолт си виновен. Но погледни и от добрата страна - непочтените комшии също почнаха да излизат на сцената. Сега ако се осмисли и фактът, чия е заслугата и кой печели от цялото това дърляне, на светло ще излезе и последния виновник - държавата в лицето на определени длъжностни лица през всичките тия години, които не си помръднаха пръстта да сложат в ред този и още много други проблеми на обществото. Защото добре знаят, че носят символична отговорност по ЗОДОВ...
17
3
 
12
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Проблема е само за Абонати в София .Топлофикация София и Градска Мобилност София са Черните Каси на ГЕРБ .
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото трябваше да връщат пари, а червената мафия пари не е свикнала да връща!
15
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама как така не сме в режим "реален месечен отчет"?! Преди години защо се изтръшкахме за скъпи топломери с дистанционно управление, които УЖ гарантираха точно това, дето от сега нататък ЕВЕНТУАЛНО ще го въвеждат
14
2
 
2
 
! Отговори
праведен преди 3 години
До МммАко платиш доматите и яйцата.......
13
2
 
19
 
! Отговори
Спряно парно преди 3 години
Апартамент. София. 52м2. Демонтирани радиатори от 25 години (сметките са прекалено високи, не можехме да си го позволим). Случи се така че никой не живее в него от няколко години. Получих сметка 700лв. За нещо което не съм ползвал. Явно това е данък топлофикация.
12
1
 
11
 
! Отговори
Сметка за порно преди 3 години
В сметките на Топлофикация явно е включен пълният пакет програми за възрастни, затова са толкова високи.
11
3
 
1
 
! Отговори
праведен преди 3 години
До АнонименАми, че цирка си и ти драги, не може като резидента, да излезеш, да кажеш нещо, и после да се скриеш !
10
0
 
12
 
! Отговори
ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ преди 3 години
ЗА КАКВИ МЕСЕЧНИ ОТЧИТАНИЯ ГОВОРИ ?АКО ОТЧИТАНИЯТА СЕ РАВЯТ КАКТО СЕГА НЯМА НУЖДА - ТОВА НЕ СА ОТЧИТАНИЯ А СВОБОДНИ СЪЧИНЕНИЯОТЧИТАНЕ Е РЕАЛНОСТ АКО ВЪРХУ ВСИЧКИ РАДИАТОРИ ИМА ИЗМЕРИТЕЛНИ ПРИБОРИ И СЕ ПЛАЩА КОНСУМИРАНАТА РЕАЛНО ЕНЕРГИЯ БЕЗ ЕЛЕМЕНТИТЕ ОТ СОЦИАЛИЗМА ЗА СЪСЕДСКИТЕ ООБЩЩИ СМЕТКИНОО УПРАВЛЯВАЩИТЕ ДЪРЖАВАТА И ТОПЛОФИКАЦИИИТЕ ОЩЕ НЕ СА "УЗРЕЛИ"
9
0
 
20
 
! Отговори
от Варна преди 3 години
Този пролем в София явно е изгоден за някого, затова не се решава. Във Варна при дъщерята ползват топла вода от Веолия. Всичко е сменено и изолирано(тръби, кранове, водомери и т.н.) още като дойдоха. Сега плащат всеки месец, както тока, телефона.., а отчета става дистанционно. Ако иска човек имат даже разни приложения за удобство. Не знам как става с отоплението, но имаме приятели с парно и също не са имали проблеми.Плаща се само разходеното. В нашият квартал за съжаление няма и сме на ток.
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Просто държавата цирк. Няма едно нормално нещо. Много *** народ ей
7
0
 
23
 
! Отговори
Ммм преди 3 години
Стачка пред Топлофикация, дс ги замеряме с домати и яйца, тези са за измитане.
6
1
 
18
 
! Отговори
жертва на Топлофикац преди 3 години
Тази година не ме отчетоха а вместо това ми пратиха сметка по мощност - 2000 лева. Толкова са откраднали съседите, и сега аз трябва да ги плащам.