Поругаха храм "Св. Петка Самарджийска" в София с червена боя и яйца

За втори път от началото на протестите се поругава църква в столицата
Обновена: 5 сеп 2020 21:31 | 5 сеп 2020 15:30, Анисия Иванова
315

Снимка: Facebook

Неизвестни поругаха столичния храм „Св. Петка Самарджийска“ с червена боя и черупки от яйца. На вандализма се натъкват първи отец Георги и служителка в храма рано сутринта преди първата служба.

Фотосите, свидетелство за вандализма, са публикувани в социалната мрежа от клиросната певица на храма Теменужка Витанова.

"Тази сутрин храм "Св. Петка Самарджийска" осъмна след "мирния" протест със залята с червена боя и черупки от яйца врата. Без коментар", пише в поста си тя.

Извикана е полиция, има съставен протокол и се води разследване, като най-вероятно ще се преглеждат записите на камерите наоколо, каза за Dariknews.bg Василианна Мерхеб, която отговаря за социалната дейност на храма и се грижи за бездомниците.

Тя припомни, че за втори път се поругава църква в столицата от началото на протестите. Преди седмици и храмът "Св. Седмочисленици" беше надраскан надпис "Оставка".

"Това е вандализъм! Нямат срам от Бога! Кои сте вие - не съзидатели, а разрушители", изрази възмущението си жената, убедена, че е дело на участници в снощния протест.

Църквата е в центъра на София, в близост до катедралата „Света Неделя“, под Ларгото и до входа на метрото.

Криптата на църквата е римска гробница от IV век. В ХІ век върху криптата е издигнат настоящият храм. Най-старите запазени стенописи са от ХІV век, а над тях има слой от ХV и ХVІ век, дело на Пимен Зографски. Църквата е наречена на Петка Иконийска, която е покровителка на самарджиите, чийто квартал се е намирал в района през Средновековието.

На 18 февруари 2012 година с решение на Столичния общински съвет източно от апсидата пред църквата е тържествено осветена и открита плоча с надпис: „В олтара на тази църква според народната памет и редица научни данни родолюбиви българи са погребали през 1873 г. Апостола на свободата Васил Левски Йеродякон Игнатий“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
15
 
0
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
За " падналите ангели" нещо чули ли сте? Ами те ни управляват от минимум 200 000 г.Те не са никакви ангели,а са прогонени *** от както са загубили междугалактическата война с ГФС В момента губят мощта си.ГФС протяга ръка на нас.Въпрос на време е да се усетим и да ги набутаме ,където им е мястото.
52
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунистите са безбожници!Унищожиха вярата на хората в СССР и тук!Затова нямат свян от Господа!
51
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Религията е опиум за народа!
50
6
 
14
 
! Отговори
до 56 преди 3 години
Аз мн ненавиждам комунизма и комунистите. Но не ми пречат атехните паметници. Това е история. Те са оставили в историята много. Заради тези комунисти България няма да се оправи още години. Та мисълта ми е, че паметниците не ни пречат. Нека да останат! Нека се помни завинаги, че където е минал комунист- след него трупо-ве остават. Където е минал комунист- трева не никне от к.ръвта. Толкова безчинства. Белене.. Куфарчетата раздадоха на кредитните милионери. *** на 28 г стана Импексова. Крадци
49
16
 
7
 
! Отговори
anti bkp-gerb преди 3 години
Потомcтвените пребоядиcани комуниcти от герб не могат да избягат от cъщноcтта cи.
48
13
 
3
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 39А ти замисли ли се че трябва да има причина никой да не посмее да пипне Паметника на Червената Армия?Не смеят, защото опричниците на каскета Гешев веднага ще ги хванат, арестуват и съдят за "хулиганство"!!!Бойко го пази този паметник все едно е на баща му!!!Ако Бойко беше антикомунист, защо не го е взривил досега??? А???
47
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега долните комунисти ще кажат пак Борисов ги е пратил.Безсрамници! Тръгнал с тях един отлъчен от църквата поп Зарята - няма срам да вика анатема - анатема на 2.09 Това бяха надъхвания за метеж на бг полицаи.. живи искаха да ги палят със слама - както комунистите са палили при атака. Да оскверняват живи хора, да поругават църкви, институции и всичко да опорочават с цинизъм, безскрупосност, и лъжи-това е тяхната храна. Да изпълняваш мръсни поръчки не те прави богат- прави те нечовек. Позорници!
46
15
 
2
 
! Отговори
вещ преди 3 години
Бпц миналата година пея молитви против джендърите и истамбулската конвеция с което отврати родените гейове затуи и Господ не разреши да ползват от таз годишния благодатен огън което е знак че бпц няма верско влияние над нищо
45
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наистина ПРО..СТИ и ГРОЗНИ протестъри!
44
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунистите срам нямат.
43
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поругаха: Св. Петка, жълтите павета, монументът Шипка. Все неща от преди комунизма.Не се докосва: Паметникът на съветската армия
42
9
 
2
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Религиите са измислени от юдейо-илюминатската ложа за контрол на съзнанието на нас.А в тази ложа са само хибриди.От планетата Нибиру.
41
15
 
8
 
! Отговори
anti bkp-gerb преди 3 години
Поредната провокация и кощунcтво на герб, мутро-милиционерcка наглоcт.
40
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Следва св.Неделя на 9 септември!Любим месец за комунистите!Подпалвачите и убийците имат план на действие Партийния дом,да ликвидират Боко.... !?Така действат рублевци!
39
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слаби, Борисов. Слабо. Пределно е ясно, че това е гербаджийска работа.
38
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На откридването на метрото, ги има протестиращите които обиждаха църквата и поповете
37
13
 
10
 
! Отговори
Това е преди 3 години
ГЕРБ-младежи в действие.
36
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега естествено герберите няма да си мрътнат пръста за да хванат извършителите за да не се разбере, че са техни хора.
35
13
 
10
 
! Отговори
Иванчо преди 3 години
Искам и аз да се возя на джипка!Искам и аз да се возя на джипка!Искам, искам, искааам!Когато порасна голям, ще стана бандит, ще се возя на джипка, ще спя с пистолет на нощното ми шкафче, а то ще бъде пълно със пачки евро, кюлчета злато и диаманти!
34
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От такива изпълнения имат изгода само управляващите, а не протестиращите! ГЕРБ, приберете си провакаторите от футболните агитки и стига глупости!