На протест пред Столична община: Докога без места в детските градини?

От там увериха, че се работи усилено за осигуряване на забавачки
Обновена: 14 сеп 2020 19:26 | 14 сеп 2020 19:10, Веселина Йорданова
59

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Родители протестират пред Столичната община срещу недостига на места в детските градини.

Те настояват за изграждането на нови сгради, които да отговорят на нуждите в столицата, искат и финансови компенсации за всяко неприето дете.

"И тази година останаха неприети деца, за тях и до момента не е предложено каквото и да е решение. За нас компенсацията е само временно решение, искаме ударно строителство на детски градини", казват част от организаторите на протеста.

От Столичната община увериха, че усилено се работи за осигуряването на места за децата, предаде Bulgaria ON AIR.

"Ние ще продължим да изграждаме детски ясли, колкот се налага, защото нашата цел е системата на детските заведения, в която имат 46 000 деца да, правим възможното да обхванем повече деца, 3-4 000 деца са в частни градини и други места, всички те трябва да бъдат подкрепени от обществените механизми, защото така е справедливо", заяви Тодор Чобанов.

Той допълни, че се изграждат нови обекти, като в същото време се разширява капацитетът на вече съществуващите. Такъв е случаят с детска градина "Приказен свят" в район Студентски, където се извършва реконструкция на бивша етернитова сграда с 8 групи. Градината ще бъде разширена с изцяло нова сграда за още 4 групи.

Три нови детски градини ще отворят на 15 септември, а до края на месеца ще бъдат завършени и още няколко. Въпреки това родителите са отчаяни, защото са принудени да записват децата си в частни градини.

Предстои да се уточни окончателният размер на месечната сума, която ще получават родителите на некласираните. Таванът е 300 лева за деца от 3-годишна възраст до първи клас.

Вижте още във видеото!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
Сега преди 3 години
За да отчетат бройка са решири да приева деца на половин ден, от 09 до 12 часа. А кой щу ги води и взима не се зтае. Увеличили са бройката за прием на деца по този начин. Това е половинчато решение. Проста да отметат, че са намерили място на няколко деца
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фъндъкова през 2018 година:"До две години за всички деца ще има място в детските градини.2020 год.пак Фъндъкова;"До три години всички деца в София ще бъдат в детски градини.Е тая лъже повече и от шефа си.
54
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия са много смешни, е кой да ви строи постоянно детски градини бе. Тука да се изсипят още половин милион и да почнат да зяят, че нямало места. Е, Мая Манолова ще ви построи детски градини, защото системата я убивала...
53
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До когато спрат да плодят селските евтинии в София.Родителште не са родени тук-децата им също нават място в Софийси училища и детски градини.Толкова е просто - изводваме *** от където е дошъл.
52
1
 
4
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Да ...ТРябва да благодарят на БСП, която затвори и съсипа хиляди детски градини през 90-те години!... Сигурна съм, че и тук се бърка ръката на БСП! Тези хора са напълно изчерпани политически, Разиграват разни игри на недоволство в БСП, но линията на Партията оставала непроменена, значи...Нищо не се е случило, те са божии кравички - невинни до мозъка на костите си, значи...Голями негодници са БСП! Никога не съм предполагала, че българин може да постъпи така, а камо ли една партия...Те са позор!..
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен БИ ЛИ СПОДЕЛИЛ КАК ДЕТЕГЛЕДАЧКИТЕ В ПРОВИНЦИЯТА СА ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНИ ОТ ГЕРБ УМИШЛЕНО, А ПРАВИШ ЛИ РАЗЛИКА МЕЖДУ ДЕТСКА УЧИТЕЛКА И ДЕТЕГЛЕДАЧКА...
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
31, има критерии - уседналост. Слава Богу вече не ми трябват детски градини. И без това ги посещават за по седмица в месеца!
49
1
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
- На протест пред боговете, че остаряваме и умираме - не може ли?
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие знаете ли колко взима жена която ви гледа децата с висше образование?Айде като сте толкова големи отивайте на частна градина и не ми се правете.
47
0
 
2
 
! Отговори
мак преди 3 години
До Анонимен 43. Тъй тъй, а всички българи да бъдат изгонени от чужбина и да се върнат в прованса на Европа.
46
2
 
1
 
! Отговори
До 40 преди 3 години
В никакъв случай не защитавам гербаджиите, които до еден са престъпници, лъжци и нищоправци, но етернитът води до рак само когато го вдишаш, т.е. азбеста, който е канцерогенното вещество. Облицованият етернит е напълно безопасен, около 80 процента от водопроводните тръби за питейна вода в България са от етернит.
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен ТРЯБВА ЗАТВАРЯНЕ НА ДГ В ПРОВИНЦИЯТА ЗАЩОТО НЯМАТ ДЕЦА
44
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДЕТЕГЛЕДАЧКИТЕ В ПРОВИНЦИЯТА СА ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНИ ОТ ГЕРБ УМИШЛЕНО
43
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въведете отново софийско гражданство, изгонете навлеците, работещи за жълти стотинки със заплати в плик, давайте приоритет на хората с добри професии и честно платени данъци и ето места. Провинциалистите да пращат децата си на градина в прованса при говорещите диалект. Толкова.
42
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шопите сами си го постлаха... От бай тошово още всичко искат
41
7
 
16
 
! Отговори
само минавам преди 3 години
Уважаеми оптимисти,чакащи някой нещо да оправи - проблемът с детските градини в София не е от няколко години,и няма да се реши след няколко години.Той е продукт на хронично нищоправене,непукизъм и некомпетентност.Виновникът за сегашната ситуация - участниците в ОПГ герп,имаха ок. 15 години да си размърдат заdниците.Чакайте да се случи,и гледайте да забравите за кой гласувахте на миналите кметски избори.Ако ви е мъчителен спомен - оплюйте някой че е дошъл от някъде си в София.
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ооо етернитова сграда!! В онкото от малки..така така..
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "Всеки ден в София се преселват 60-65 човека.Съответно с децата си.Как да стане тая работа с детските градини!?"ЕМИ ТРЯБВА ЗАТВАРЯНЕ НА ДГ В ПРОВИНЦИЯТА ЗАЩОТО НЯМАТ ДЕЦА
38
3
 
15
 
! Отговори
1 преди 3 години
крайно време е да се въведе отново жителството, така всеки ще си живее в родното място и проблеми с детски градини, вода, чистота, паркиране няма да ги има. то дали е София или друг голям град не се разтяга, и не можеш да се преселваш и веднага с претенции за чистота, градини, училища, стой си в родния град/село и няма да имаш проблеми. всеки трябва да разбере, че никой не му е длъжен за нищо, има частни градини и в много европейски държави детето ти да посещава държавна градина е лукс
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В ПРОВИНЦИЯТА ТОЧНО ОБРАТНОТО ЖИВОТ СИ ЖИВЕЯТ ДЕТЕГЛЕДАЧКИТЕ