България на 28-мо място в света по ръст на цените на имотите

София е на 43-то място сред 150 населени места в света
Обновена: 13 окт 2020 08:26 | 13 окт 2020 08:00, Анисия Иванова
34
България на 28-мо място в света по ръст на цените на имотите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

България е на 28-мо място сред 56 страни в света по ръст на цените на жилищата през второто тримесечие, показват данни на консултантска компания. През предходното тримесечие страната ни заемаше 18-то място в класацията. За шестте месеца от края на миналата година до края на второто тримесечие жилищата в България са поскъпнали с 2,7%, а на тримесечна база е отчетен ръст от 1,2%.

Турция оглавява класацията с ръст на цените на жилищата от 25% на годишна база, но трябва да се отбележи, че инфлацията в страната е около 12%. Европейски страни заемат осем от местата в топ десет на класацията, като балтийските страни и тези от Централна и Източна Европа се представят добре, посочват от консултантската компания.

Люксембург е на второ място с годишен ръст на цените на жилищата от 13,9%, а третото място заема Литва с повишение от 12,4%. Жилищата са поскъпнали с двуцифрен процент и в Естония, Полша, Словакия и Украйна. В топ десет влизат и Чехия, Латвия и Хърватия.

Влиянието на пандемията върху пазара на имоти по света ще зависи много от състоянието на жилищния пазар преди кризата, срока и строгостта на ограниченията заради Covid-19 и от зависимостта на страните от международното търсене на имоти, което намалява заради ограниченията при пътуванията, отбелязват от консултантската компания.

По отношение на класацията за ръст на цените на жилищата в отделните градове, София е на 43-то място сред 150 населени места в света, съолщава "Труд". Турски градове заемат първите три места в класацията - Измир, Анкара и Истанбул, с годишен ръст на цените на жилищата от съответно 28,1%, 26,4% и 20,2%. Поевтиняването на турската лира спрямо останалите валути, както и силното търсене и ограниченото предлагане са причина за значителното поскъпване в тези градове.

Само два европейски града попадат в топ десет на класацията спрямо четири година по-рано. Люксембург се представя най-силно с ръст на цените от 14%, което му отрежда седмо място. Хърватската столица Загреб е на девето място с годишен ръст от 12,6%. В десетката попадат още Манила, Санкт Петербург, Сеул, Отава, и Халифакс. Цените на жилищата са отбелязали двуцифрен ръст и в Киев, Лион, Хобарт, Милано, Атина и Монреал.

Италианските градове регистрират среден ръст на цените от 3% спрямо 0% година по-рано. Милано се представя най-силно с поскъпване в рамките на година с 11%. Финикс е най-добре представящият се американски град, включен в класацията, с ръст на цените от 9%. Средното годишно покачване на цените в американските градове е 3,9%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Име преди 3 години
Продължение: в Китай имало брутален имотен балон, цените на места по-високи от западна европа и гледали да си спасят парите в европа, затова също се качват цените на запад. Но като се вземат предвид заплатите, стандарта на живот, качеството на материалите, надлъгването с площта (стълбища и балкони включени), многото празни жилища и обезлюдяването (2 млн в чужбина) цените ми се виждат нереално високи у нас. Сега да видим кризата, ипотека в момента си е огромен риск...
27
0
 
3
 
! Отговори
Име преди 3 години
До Анонимен Те и заплатите ни са най -ниски и то в пъти по-ниски от западните. Четох за Мюнхен, там цените са брутални, и немци не могат вече да си ги позволят, даже се говори за балон. Но там има непрекъснато увеличение на населението от много години и наистина няма жилища, а града е атрактивен има работа, добри заплати и тн. На оглед на жилище ходели по няколко души, продавача можел да си избере даже на кого да продаде. А също имало китайци и др спасяващи си парите. Това у нас го няма!
26
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цените в София, Варна и Пловдив няма да паднат, и без това са най-ниски в сравнение с големите градове в евросъюза. Виж неразбираемо е разни порутени кимизарници в някви забутани села, обитавани от ***, да им се вдигат цените тройно. Сега, подплашени от вируса забелязвам повишено търсене на селски къщи, а новите гражданье стягат родните си селски къщета. Но като мине "пандемията" ще се чудят как да се отърват.
25
0
 
0
 
! Отговори
Гост преди 3 години
До До 9Глупак си! Какво стоп капаро? Подписва се договор с неустойка. Човек с достатъчно финансова култура би следвало да не раздава пари за глупости.
24
0
 
4
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Цените ще са високи докато всички *** от страх си изхарчат парите по срутени апартаменти. След това ще се появят ЧСИ. В тази безработица голяма част от ипотекарите са го закъсали. Отделно Агенцията по вписвания взе грешки да допуска :) Поне още 1 година гарантирана работа няма да има. Ако и IT сектора забегне към Гръцко шоуто ще е пълно.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По алчнотия и простотия не отстъпваме на никого първото място.
22
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цените на недвижимите имоти ще растат докато достигнат нивата в останали страни от ЕС, като Полша, Чехия, Румъния, Словакия и т.н., където са повече от 2 пъти нагоре. Друг въпрос е, че за да се купуват, трябва и доходите да нараснат съответно. Но не се надявайте цените като абсолютни стойности да тръгнат надолу. Това е простата истина.
21
12
 
2
 
! Отговори
До 9 преди 3 години
Не е точно така. Август месец изтървах апартамент (за който бях дал стоп капаро) и се опитах да сваля цената със 7% с идея да го взема на -5%. Е тъпoто брокерче си намери друг за седмица (докато беше забравил да махне обявата), който го купи на офертната цена.За българина има 2 инвестиции - пари в банка (на отрицателна лихва) или имоти (брутално губеща инвестиция в дългосрочен план предвид намаляването на населението и голямото предлагане на жилища в момента)
20
0
 
1
 
! Отговори
22 преди 3 години
Нима не е истина това, което говоря?
19
2
 
6
 
! Отговори
До нинка преди 3 години
Браво Нинке,твоят приятел е бизнесмен. С тези 550лв несигурен наем на месец и амортизация на всичко вътре си е друго,а?А каза ли ти,че е закопал към половин милион в тези младоски кeнeфи? 2.6% възвращаемост в най-добрия случай....ей на това му казвам бизнес план аз! А звънят ли му да оправя казанчета в 10 вечерта?
18
0
 
8
 
! Отговори
Мдам преди 3 години
Гледам от 2 години обявата на един кeнeф в Младост. Седи си обявата в имот.бг и само цената и се ...вдига. Е няма лошо, ама и балъци да го купят също няма.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 28Който го може, го можееее!
16
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо да ги правиме по евтини з народа, за хората, за бъдещето на нацията ние ги вдигане! Събидете се! Какво е това! Защо сме такива зли печалба ри! Не трябваше ли да си помагаме и да с е обичаме? Какво ви става? Ало? Ехоооо?
15
0
 
9
 
! Отговори
Име преди 3 години
Странно, 97-*** беше такъв глад, хиперинфлация, на обикновените хора им изгоряха парите... Откаде са се навъдили такива крупни инвеститори да купуват, че и тука във форума даже висят а уж милионери... Сега пак се задава криза и който няма събрани пари а тегли заем по-добре да не тегли, че не се знае какво ще стане.
14
9
 
3
 
! Отговори
Танас преди 3 години
Криза няма, в главите на бедните и нереализираните е. Купувам апартаменти в София от 20 г. 97 на купих тристаен ЕПК в Младост за 3000 долара. 2004 та купих 2009 също, миналата година а купих н1000 евра квадрата. Линията е възходяща. Кой квота да ми приказва. Да са живи и здрави наемателите ми да ми снасят като медоносни пчелички. Аз съм доволен. Вий си драскайте
13
0
 
6
 
! Отговори
Ели преди 3 години
Трябва да вдигаме наемите.
12
0
 
4
 
! Отговори
Име преди 3 години
Иначе под статията в Дунав мост има описан интересен метод за вдигане на цените: Цитат: Излязоха обяви за продажба на тотални коптори на ненормално високи цени,които няма как да се ремонтират, а трябва да се съборят и да се строи наново. Като напускат няколко такива обяви и създаваш впечатление, че цените се покачват, но като звъннеш се оказва, че имота е капариран.Разбирате ли? Някой е побързал да капарира порутена, керпичена колиба за 25000 евро, сакън да не я изтърве....
11
0
 
12
 
! Отговори
Някой преди 3 години
Част 2Вчера получавам оферта за сграда на зелено (все още не е започнал строежа) - цена 80к евро! Говорим за град Варна, а сградата е в краен квартал. Паднах. Аз ли нещо не съм наред или цените просто избухнаха? А причината да гледам за ново строителство е, че поне да можем да си вземем едно парко място, че с тези коли... няма да има оправия.
10
2
 
11
 
! Отговори
Някой преди 3 години
Част 1Аз съм един от тези, които търсят нещо, защото вече минах 30те и искаме с приятелката ми да си имаме нещо наше а и скоро да сме 3ма (един ден, дано). Почти 2 години събираме и се ограничаваме от излишни покупки, и достигнахме до малко над 40к лева кеш. Казах си, че след lockdown-a ще започна да гледам какво има на пазара и ще си харесаме нещо (като през цялото време следим какво става)...
9
0
 
5
 
! Отговори
Име преди 3 години
Коментар от друга статия: Според в. Дунав Мост в Русе вече са започнали да излизат по-засилено закупени на кредит жилища, на които не им се плащат ипотеките и има задържане и даже и лек спад на цените.... Статияа се казва Пандемията сваля и цените, и продажбите на жилища в Русе, жалко, че не може да се пускат линкове