Колко ще плащат фризьорските салони за музика?

Таксата ще се определя от квадратурата на салона
20 окт 2020 10:06, Ния Христова
62
Колко ще плащат фризьорските салони за музика?
Снимка: Pixabay
Столичните фризьорски салони останаха без музика заради проверки на Министерството на куртурата.  
 
В салона на Иван Минчев са се чували машинки и музика. Сега обаче се чуват само машинки и ножици. Вече от няколко седмици е такава ситуацията в други столични салони, съобщава bTV.
 
"Този въпрос е поредната глупост, която може да се измисли", смята той.
Още по темата
"Аз лично не съм търсил къде да пратя, защото не мисля, че е нормално националното радио да се плаща. Ти може да го слушаш навсякъде", каза още Иван. 
 
София Щерева е изпълнителен директор на ПРОФОН, дружество, което защитава авторските права на всеки от музикалния бранш,който членува при тях.
 
"Вече е известно, че глобите са доста сериозни за нелицензирани права. Цената на глобата не е цената на лицензирането", обяснява София.
 
Тя изтъкна, че идеята не е да се налагат наказания, а да се обясни, защото става дума за 50 лв. на година.
 
В портала МюзикПро всеки собственик може да лицензира обекта си, а таксата ще се определя от квадратурата.
 
В случая на Иван Минчев, цената е 206 лв. годишно към двете дружества за авторски права у нас. В случай, че ги плати Иван ще има право да пуска всякаква музика в салона си.
 
Министреството на културата миналата седмица прекрати проверките и призова собствениците да уредят правата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
0
 
! Отговори
www преди 3 години
До ССТова наистина е интересно, както и You Tube. Подозирам, че и там има някакви особености. Просто iсалоните и заведенията да търсят и пускат музика с изтекли права или свободна такава! Въпрос на малко търсене е.
35
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Интернет има радиа от цял святне е възможно да искаш авторски правамного маймуни се качиха на клона и искат мамбо
34
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предвиждам един ренесанс на диск-плейърите. Ако си си купил диск, никой не може да те накара да плащаш допълнително. Просто на теб ти е приятна една определена музика на работното място. А ако пускаш музика от ЮТюб пак ли ще искат да им плащаш? То си е платформа за свободен обмен
33
1
 
19
 
! Отговори
СС преди 3 години
И ако си пусна примерно Гръцко интернет радио което е напълно безплатно какво ще направят ?
32
0
 
22
 
! Отговори
Нормалното е преди 3 години
Правата да ги плаща радиото на изпълнителите !
31
0
 
20
 
! Отговори
Е преди 3 години
Гати глупостта, с тия авторски "права" вече се самозабравиха !
30
1
 
16
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 3 години
А такса за дишане въведоха ли? Радиото може да го слуша всеки, какъв е този държавен рекет?
29
0
 
9
 
! Отговори
ХАХА преди 3 години
МИНИСТЕРСТВОТО НА КУРТУРАТА
28
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Реално до музикантите в нужда ще достигнат по стотинки до няколко лева на месец. А парите ще отидат за заплати на хората които ще ходят да инспектират, да събират парите и да глобяват. Ако от ПРОФОН не са съгласни с това твърдение да публикуват отчет по колко пари на месец получава един музикант средно.
27
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как сте? Добре ли сте при новите капиталистически фашисти? И за слънцето ще плащате скоро.
26
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Това е поредната мало.умщина на мало.умното ни правителство!!!"Копират немците. Ние никога няма да се научим, че не всичко на запад от Калотина е по-добре измислено. Страдаме от сляпо чуждопоклонничество.
25
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ужас, вкарали са немската система на GEMA в България. Тотална недоумица и комунизъм. Плащаш на тази организация като поп всеки път когато пускаш каквато и да е музика на публично място. Те харчат милиони за събиране и бюрокрация и разпределят стотинки сред всички членуващи бездарни музиканти които никога не сте чували. А известните изпълнители които всъщност слушате не се интересуват от това защото и без това си печелят от концерти, електронни и класически продажби на албуми и от реклами.
24
5
 
13
 
! Отговори
dmx преди 3 години
Това Бойко Борисов го е измислил, имаше такъв рекет в мутренските години. Абе тука всичко се свежда до това някой да щави и да си "лапка". Вика му се "едър бизнес"
23
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е поредната мало.умщина на мало.умното ни правителство!!! Да плащаш такса за да пуснеш ефирно радио, което така или иначе може да се пуска навсякъде. И друго - националното радио се издържа с парите на данъкоплатците и то би трябвало да е платило за авторските права. Защо трябва някои да плащат 2 пъти тези права?Наистина изключителна ***.лоумщина!!!!
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При това положение в годишната данъчна декларация да имам право да се откажа от моя дял дотации за БНР (около 50 млн. на година). Защото така излиза, че едни ще плащат два пъти за едно и също.
21
0
 
8
 
! Отговори
Чарли Чаплин преди 3 години
Пускам Брамс с унгарски танц 5 и започвам да бръсна.
20
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е хубаво като се постригваш не отиваш да ти надуят главата с музика, така и клиентите доволни а на фризьорите които им е зор да си слушат музика, ще си го правят в къщи без да досаждат на клиентите с техните музикални предпочитания.
19
1
 
17
 
! Отговори
Фризьор преди 3 години
От утре всичките ми кленти ще им раздавам слушалки в ателието и да си слушат смартовете. Никви кинти на рекетьорите.
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей за това всички ефирни да се обръщат в DAB и да се прекрати рекетирането от профонджийницата както им скимне. Радиата да си плащат лицензите, а като искат да събират такси от слушателите. хем ще се изчистят навлеците в ефира, хем ще се вдигне качеството на слушаемост, а рекламата ще бъде точно отчетна. За свободна ефирна да ми събират дедовите виснали потури.
17
0
 
27
 
! Отговори
Само се попитам... преди 3 години
Нали самите радиостанции са си платили лицензи за съответната музика, за да я излъчват. Фризьорите и те ли са излъчватели, медия или? Те и клиентите им слушат всичките излъчвани неща, музика, реклами и пр., които съответната медия бълва, за кое по-точно да си платят и по колко пъти? Нещата май не са изяснени и тия БУЛФОН ли са, ПРОФОН ли са май рекетират безогледно.