София и Стара Загора с най-мръсния въздух в ЕС

Колко пари губим заради липсата на чистота?
29
София и Стара Загора с най-мръсния въздух в ЕС
Снимка: БГНЕС

Стара Загора и София са с най-мръсния въздух в Европейския съюз.

Броят на източниците за изследване на въздуха от 2013 г. е непроменен както по изпълнението на различни проекти на общинско и национално ниво, които освен, че закъсняват и се отлагат във времето, не се изпълняват в предвидените параметри, а не 30% от планираното, заяви председателят на Българска асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов по повод излезлия днес доклад CE-Delft на координиращата организация Европейски алианс за обществено здраве (EPHA).

Той е изработен от консорциум от НПО с дейност в обществена полза в 10 европейски държави (Испания, Франция, Германия, Полша, Словения, Унгария, Румъния, България, Нидерландия, Италия) под ръководството на координиращата организация Европейски алианс за обществено здраве (EPHA). Единствен участник от България е Българска асоциация за закрила на пациентите (БАЗП).

Според Таушанов гражданите и пациентите трябва да накарат общинската и държавна администрация да си изпълняват задълженията, тъй като продължава увеличената смъртност на пациентите от 5 вида заболявания от финни прахови частици (ФПЧ), особено в условията на COVID-19, което е свързано и с големи социални разходи и обедняване на населението.

Община Стара Загора е на първо място по смъртност в Европа от мръсен въздух – 85% от населението умира от заболявания, причинени от лошия атмосферен въздух. Основният причинител за замърсяването в областта са ТЕЦ-овете, които замърсяват със серен диоксид (SO2).

По същество проучването изследва социалните разходи, свързани със замърсяването на въздуха в 432 европейски града в 30 държави (групата ЕС-27 плюс Великобритания, Норвегия и Швейцария). Социалните разходи са тези, касаещи благосъстоянието, и включват както преки разходи за здравеопазване (напр. за прием в болница), така и косвените въздействия върху здравето (напр. заболявания като ХОББ или по-ниска продължителност на живота, дължащи се на замърсяването на въздуха). 

В абсолютно изражение Лондон е градът с най-високите социални разходи. През 2018 г. загубата на благосъстояние за неговите 8,8 милиона жители възлиза на 11,38 милиарда евро. Следват Букурещ с годишна загуба на благосъстояние от 6,35 милиарда евро и Берлин с годишна загуба от 5,24 милиарда евро. Големината на града е ключов фактор, допринасящ за общите социални разходи: всички градове с население над 1 милион са сред 25-те градове с най-високи социални разходи, свързани със замърсяването на въздуха.

През 2018 г. средно всеки жител на европейски град е претърпял загуба на благосъстояние от над 1250 евро годишно поради преки и непреки здравни загуби, свързани с лошо качество на въздуха. Това се равнява на 3,9% от доходите, получени в градовете. В румънската столица Букурещ общата загуба на благосъстояние възлиза на над 3000 евро на глава от населението годишно, докато в Санта Круз де Тенерифе в Испания е под 400 евро на глава от населението годишно.

В много градове в България, Румъния и Полша социалните разходи, свързани със здравеопазване, са между 8-10% от получените доходи. Повечето от тези разходи са свързани с преждевременна смъртност: за разгледаните 432 града средният дял на смъртността в общите социални разходи е 76,1%. И съответно, средният дял на заболеваемостта (болестите) е 23,9%.

Според данните по-краткото пътуване до и от работа и по-малкият брой собствени автомобили оказват положително въздействие върху качеството на въздуха и по този начин намаляват социалните разходи, свързани с лошото качество на въздуха в града.

Затова от БАЗП препоръчват да се промени „средната възраст на автомобилите“ в България. Вместо 20 години, както е в момента, да се промени на 10 години. От 3,5 милиона превозни средства, които са регистрирани у нас, включително лекотоварните автомобили, автобуси и камиони, едва около 500 000 са на възраст до 10 години.

Екологичният стандарт Евро 5 за изгорели газове бе въведен от септември 2009. В графата екологични с Евро 6, спадат едва около 200 000 возила – толкова са регистрираните у нас 5-годишни автомобили. Само през изминалата година в България са внесени над 100 000 автомобила втора употреба, като 35 хил. са дизелови.

Повече от половината от дизеловите коли са на възраст над 10 години и те отделят средно 12 пъти по-високи от сегашните допустими норми за азотен диоксид в ЕС. Средно една дизелова кола, внесена миналата година в страната, отделя 10-15 кг токсично замърсяване с азотен диоксид за една година, като повечето автомобили идват от Италия.

Да се въведат ековинетки в три различни цвята, обозначаващи степените на замърсеност от автомобилите. Стикерите да се поставят по време на годишните технически прегледи, когато ще се извършва и съответната категоризация според вида двигател на автомобила и отделяните от него вредни газове. Предлагаме да има също така и зелен стикер за автомобилите, които най-малко замърсяват, каза Таушанов.


 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
ЕУвлоги преди 3 години
Световноизвестният *** от Стара Загора Евлоги Динчев (потърсете за него повече в гугъл), пак спами с много никове. Не стига, че има вероятност скоро да затварят Тецовете и много хора вече се насочиха към други градове, а и градът е най-замърсен в ЕС! А това е чак 6тия по-големина град в Бг..
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А къде сме ние из Руси?
24
0
 
0
 
! Отговори
Защото преди 3 години
Горят *** в тъмната част на денонощието
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко пари губим? Само за пари ли става въпрос? А здравето?
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълна забрана за твърдо гориво и пълно минаване на тец. Това е само решението и само със здрава държавна ръка може да се изпълни.
21
3
 
2
 
! Отговори
В.Златев преди 3 години
Елате в Бургас. Лукойл е мираж!
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заминах за Западна Европа с едно жълто яке, дето си го нося цяла зима в София.Там за 2 седмици стана черно.
19
3
 
4
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 3 години
Какъв е тоя фалшив "доклад" на тая фалшива организацийка? Значи въздухът в Стара Загора е по-лош от тоя в Гълъбово? А как 85% от заралии са в процес на умиране /или вече са умрели?/ от мръсният въздух е толкова вярно, колкото че Ахмед Мерчев щял да прави електромобил с изкуствен интелект в село Туховища...
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак се започва със старата песен на нов глас и както винаги вината ще е само върху автомобилите въпреки, че по данни на общината техния дял от замърсяването е около 3%.
17
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Яжте повече банани! Капиталистите казаха че помагат срещу мръсен въздух.
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Париж не може да се диша. София е като с хималайски въздух сравнен с тамошния. В Рим е същата смрад. Пълен шит е тази статистика...
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РазликатаМухаха, чисто беше ДА, от погреба в Кремиковци нищо не се виждаше. Добре че го затвориха това недоразумение
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами тя Стара Загора беше опожарена до основи от турците башибозука основно/както и Тетевен и мн.други/ след Освобождението е изградена отново от жителите си. Горките сега пак с най-голяма смъртност в БГ! СлучАеност ли е това, друзя?
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя АЕЦ и в Козлодуй и още повече в Белене /дано д не се строи/ е на 100 километра от Вранча в Румъния. Където стават редовно земетресения. Имаше едно такова през 1977ма година. Тогава 2 жилищни блока в Свищов бяха изравнени със земята.
12
4
 
9
 
! Отговори
Разликата преди 3 години
По времето на лошият социализъм България имаше развита индустрия, тежка промишленост и фабриките бълваха продукция. Въпреки това въздуха беше чист.А сега по времето на добрата демокрация България няма никаква индустрия, никаква тежка промишленост, фабриките отдавна са ликвидирани и съборени. Въпреки това въздуха е мръсен.
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само дето тецовете НЕ замърсяват въздуха в Стара Загора, а цялата мръсотия идва от взривяването на отровни и вредни боеприпаси на полигона в село Змеево. Обаче понеже се крадат яко пари оттам, все обвиняват тецовете , понеже са на удобно местоположение!
10
4
 
12
 
! Отговори
Разликата преди 3 години
По времето на лошият социализъм изостаналите комунисти построиха АЕЦ и започнаха втори за да можем да имаме евтина и чиста енергия за поколения напред.А сега по времето на добрата демокрация развитите капиталисти затварят АЕЦ и спират строителството на нов за да можем да имаме скъпа и *** енергия за поколения напред.
9
11
 
4
 
! Отговори
Минаващ преди 3 години
Нормално в най-развитите 2 града в страната, с най-високи заплати и БВП на глава да е най-замърсен въздуха....
8
1
 
15
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
А какво стана със зелените ВЕИ? Къде е чистият от ВЕЦ, Перки, Солари и др. най уж много инвестиции направихме и даже преизпълнихме планът на ЕС!?Накрая да не се окаже че всички е било "пунта мара" за да се усвоят едни пари?И да не се окаже че АЕЦ няма алтернатива?
7
2
 
2
 
! Отговори
35302 преди 3 години
Само като си помисля, че преди няколко дни един вариклечко, самообявил се за експерт, коментираше, че градските деца живеели в стерилна обстановка без прах, без цветен пршец и пр.