Дан и Азара - двойката персийски леопарди в столичния зоопарк

Целта е потомство, в природата са останали около 1300 индивида
30 окт 2020 22:52, Анисия Иванова
7
Дан и Азара - двойката персийски леопарди в столичния зоопарк
Снимка: БГНЕС

Зоологическата градина в София получи женски персийски леопард от Зоопарка Шошто Нирегихаза в Унгария, съобщават от зоопарка. Персийката е на три години и се казва Азара. Тя ще прави компания на величествения мъжки леопард Дан, който дойде в нашия зоопарк от Хановер, Германия, и вече три години чака подходяща партньорка.

Женският персийски леопард идва в София по препоръка на координатора на Програмата за застрашени видове (EEP), в която Софийският зоопарк участва с осем вида през последните 10 години. Целта е да се създаде размножителна двойка с нашия Дан. Азара ще е третата женска, която получаваме по линия на програмата и се надяваме любовта най-накрая да разцъфне, след като предишните две женски се оказаха неподходящи, разказват от зоопарка.

Леопардите са животни, които в природата живеят поединично и се срещат само по време на брачния период. Надяваме се Дан и Азара да се харесат и да имаме размножителен успех, което е крайната цел на програмата, добавят оттам.

Зоологическата градина в София е кандидат за член на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА) и затова вече участва в размножителни програми за редки и застрашени видове. Работим усилено да изпълним нужните условия, така че столичният зоопарк да стане пълноправен член ЕАЗА, за да можем да получаваме още по-редки и ценни видове, както и да се включваме във все повече консервационни дейности.

Само така Софийският зоопарк ще изпълни основните и най-важни функции на съвременните зоопаркове - да бъде природозащитен, научен и образователен център с принос за опазването на видовете", е казал Добромир Бориславов, изпълнителен директор на Общинското предприятие "Зоологическа градина-София", цитиран от зоопарка.

За адаптиране на женската към новото й жилище са нужни около три седмици, след което ще започне и запознаването между двата леопарда. Посетителите на зоопарка ще могат да видят Азара след края на адаптационния й период, когато тя ще бъде пусната във външните й заграждения.

Персийският леопард (Panthera pardus saxicolor) е най-едрият подвид на леопарда в света. Той е в категорията "Застрашен вид" в Световната червена книга и тенденцията при популацията му по света е намаляване на броя им. Днес в природата са останали около 1300 индивида. Основните заплахи за персийските леопарди са бракониерството и преследването от човека, загубата на местообитание, безпокойство и военните конфликти в ареала му. Затова размножителната програма в зоологическите градини, в която участва и Софийският зоопарк, е от голямо значение за спасяването на тези великолепни животни, посочват от зоопарка.


7
Още от София
Продължава подготовката за Месомания, Светът на млякото, Булпек, Интерфуд & Дринк и Салон на виното
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Българка преди 3 седмици
Всички животни в дивата природа са прелестни...
Но човека е техния убиец😓
Дано да се харесат Дан и Азара....
Прекрасно ще е да се родят бебета❤❤❤
6
1
 
0
 
! Отговори
до 3 преди 4 седмици
антифашката ганка, дето е много отворена към света и е потрошиля хиляди тояги от централната африканска република, добре има е научила обичаите. изяжте всички бели мъже миличка да видите какво ще стане по света.
5
0
 
3
 
! Отговори
Ванката преди 4 седмици
Красиви същества са! Ама в нашия студен климат, само до таковане ще им е.... Бая ще чакаме за потомство.
4
1
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 седмици
Навремето четох една книга за леопард човекоядец: "Леопардът от Рудрапраяг". Иначе са много красиви котки
3
2
 
6
 
! Отговори
До вкусния селяк преди 4 седмици
Да,но ти още по вкусен тлъст ми Ганчо със сланинки и голямо шкембе.В Централна Африка ги готвят такива като теб на бавен огън с малко зеленчуци и ставаш страхотна яхния обаче си миришеш на лук и чиста селения.
2
8
 
2
 
! Отговори
Гладен Китае от Ухан преди 4 седмици
до 1 : много са вкусни, тука котките са деликатес!
1
13
 
1
 
! Отговори
свинята преди 4 седмици
дали са вкусни? знаете ли, аз само свинско ям, но се чудя какъв вкуса и на други животни!