Всеки четвърти против "зелените коридори", онлайн обучението раздели софиянци

Столичани не се бунтуват срещу мерките, 35% искат още ограничения
91
Всеки четвърти против "зелените коридори", онлайн обучението раздели софиянци
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Заразата от коронавирус продължава да се задържа у нас на високи нива, а в обществото вървят бурни спорове дали е необходимо затягане на мерките срещу пандемията, или напротив - и сегашните са прекалени.

Мнозинството столичани определят като адекватни въведените мерки срещу разпространението на COVID в София. За сегашните ограничения има силна подкрепа. За дистанционното обучение на гимназистите има разделение сред софиянци. Мнозинството е против най-малките да минават онлайн. Това са изводите от проучване на Изследователски център Тренд, проведено сред 812 пълнолетни жители на София по телефона на 10-11 ноември.

Още по темата
То е по поръчка на Столична община с партньорството на "24 часа".

Хората, които смятат, че въведените до момента мерки в София са достатъчни, са много повече от тези, които искат още ограничения - 59% срещу 35%.

Най-голяма подкрепа сред столичани има забраната деца да ходят в молове без родител или пълнолетен придружител - 85%. Само 12 на сто са против.

За задължителното носене на маски на закрито са 80% от софиянци. Противниците на мярката са 17%. Когато става дума за маските на открито, където има струпване на хора, подкрепата спада до 65% срещу 33% против.

Цели 78% одобряват затварянето на дискотеките и нощните барове, почти толкова - 77% - ограничението на работното време на заведенията за хранене и развлечения до 23,30 ч. 1/5 от столичани са против рестрикциите за клубовете и ресторантите.

"Зеленият коридор" за пазаруване на възрастните хора се одобрява от 70% в София, а всеки четвърти е против.
Интересно е отношението на софиянци към затварянето на училища и университети. Както е известно, от днес до 27 ноември онлайн са учениците в София от 6 до 12-клас.

Одобрението е най-високо, когато става дума за преминаване към дистанционни уроци на студентите (53% "за" - 40% "против") и на гимназистите (51 "за" - 41% "против").

За по-малките ученици общественото мнение в София преобладаващо иска запазване на присъственото обучение. За прогимназистите това са 47% срещу 43% привърженици на ученето от вкъщи. Още повече - 59% не харесват идеята учениците от началния етап да останат в къщи, а 31% са за. Процентът против скача до 61, когато става дума за затваряне на детските градини и яслите, а едва 27% биха подкрепили такава мярка.

Две трети от столичани познават човек, който или е преминал през заразата, или в момента е заразен. 32% твърдят, че сред познатите им няма заразени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
6
 
13
 
! Отговори
Влади преди 3 години
Дъртунгелите и без това щъкат като *** през целия ден, от сутрин до вечер, а сега и коридори сутрин и следобед. Младите, кучета ги яли. Ама ходели на работа на смени, трябвало да сготвят за децата си...Важното е, дъртите да са доволни и да гласуват правилно. А и по 50 камъка на месец, на калпак им е дюшеш. А ние, работещите...???
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо лошо няма пенсионерите де нямат работа да пазаруват извън работно време, не да се бутат, когато най-много бързаш (щото турската сапунка видиш ли не мое да се изпусне)
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"То е по поръчка на Столична община с партньорството на "24 часа"."Като гледам и резултатите от анкетата са по поръчка от столична община.
3
1
 
3
 
! Отговори
Ким Филби преди 3 години
Тези 25% са таванът на електората на главната опозиционна партия. Без мозък, но напук.
2
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпросните коридори са пълна глупост и имитиране на дейност. Възрастните пазарят през целия ден не само по време на въпросния "коридор", за сметка на това прецаквате всички активни хора карайки ги да чакат с часове за да получат ПРАВОТО да пазарят.
1
9
 
15
 
! Отговори
Авертас преди 3 години
Тези 35% спокойно могат да се самоогриначават до пълна и цялостна блокада в мазето. Нелепо е да се ност маски на открито, когато си сам по улицата или алеята в парка. най-идиотската мярка през пролетта беше забраната да извеждаме децата в градините и парковете - малкото местенца с относително по-чист въздух.