Стотици хиляди работещи пенсионери – лекари, учители, не могат да пазаруват

На лекарка от Велико Търново отказали да бъде обслужена заради възрастта
13 ное 2020 07:06, Елка Василева
321
Стотици хиляди работещи пенсионери – лекари, учители, не могат да пазаруват
Снимка: архив, БГНЕС

285 000 работещи пенсионери вече нямат възможност да пазаруват заради заповедта на здравния министър Костадин Ангелов, с която се въвеждат “зелени коридори” за възрастните хора, пише „24 часа“.

Заповедта бе издадена в късните часове в сряда вечерта и въведе часове за пазаруване за хора над 65-годишна възраст. Те ще бъдат допускани в магазини и аптеки само между 8 и 10 часа сутринта.

Това е и голямата разлика със “зелените коридори”, въведени през пролетта по време на извънредното положение. Тогава младите не бяха допускани в магазините по времето на “зеления коридор”, но възрастните можеха да пазаруват и по всяко друго време.

Грозните сцени с прогонени от магазините възрастни хора започнаха още в четвъртък, първия ден, в който новата заповед на министъра е в сила.

Още по темата

На лекарка от Велико Търново е било отказано да пазарува в магазин за хранителни стоки след 15 часа в четвъртък, разказа жената пред “24 часа”.

“Обясниха, че заповедта за “зелен коридор” за пенсионери вече е в сила и имам право да си купувам хляб и мляко само между 8 и 10 часа. Това е времето, в което аз съм в болница, правя визитации, преглеждаме пациенти”, обясни лекарката, която помоли да не съобщаваме името ѝ.

Според нея забраната трябва да се коригира според реалността. А реалността е, че средната възраст в повечето болници на лекарите е между 55 и 70 години. На много места сега са върнати медици пенсионери, които са на първа линия. Не само в здравеопазването, но и в различни сфери според нея работят хора в пенсионна възраст.

Оплаквания има и от охранители, учители, дори продавачи. Оказа се, че възрастни хора, които работят в търговски обекти, може да са на работа извън “зеления коридор” от 8 до 10 ч. сутринта, но не биха могли да влязат в магазин или аптека като клиенти.

Великотърновската лекарка се е консултирала с юристи, които предлагат работещите пенсионери да имат документ, с който да “пропускат” коридорите и да пазаруват най-необходимото. Според неофициална информация здравното министерство е склонно да прояви гъвкавост в тази посока. И било много вероятно облекчения за работещите пенсионери да бъдат въведени още в следващите дни.

“Решението “зеленият коридор” за възрастни да е само от 8 до 10 сутринта е неразумно и ще пречи на работещите пенсионери. Аз съм учителка и всяка сутрин съм в клас преди 7 часа. В училище съм до 13 ч. Според новата заповед мога да пазарувам само в събота и неделя, когато не съм работа. Забързани в приемането на важните мерки, вероятно фактът, че има и работещи пенсионери, е пропуснат.” Това разказа огорчена от новата заповед жена, малко над 65-годишна възраст.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


321
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
283
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Факт е, че вирус няма.
282
2
 
0
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 3 години
Това трябва да важи само за аптеките. ЗА АПТЕКИТЕ. Там е проблемът а не във всички магазини.
281
4
 
4
 
! Отговори
Студентите на работа преди 3 години
Ясно е че много млади хора карат Ковид на крак и въпреки че имат леки симптоми продължават да работят и да заразяват околните.Да обаче едно е да заразят млад човек друго е да заразят хора над 65год.А именно тези над 65 не се спират да обикалят магазините като луди за да намерят нещо по евтино.А относно работещите е ВРЕМЕ ДА СЕ НАПРАВИ КАТО В ТЪРНОВО КЪДЕТО СТУДЕНТИ 3-4 КУРС СА ЗАЕЛИ МЕСТАТА НА УЧИТЕЛИ НА ВЪЗРАСТ В УЧИЛИЩАТА И СА НА ЗАПЛАТА.ДА ПУСНАТ И СТУДЕНТИТЕ 5-6 КУРС ПО МЕДИЦИНА В БОЛНИЦИТЕ
280
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ето къде били защитниците на винету келешев
279
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До уточнение Сложили сте ми минуси но факт е че заповедта вече се прецизира или може би не знаете думата.
278
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми ако работещите пенсионери са стотици хиляди както е написано в заглавието, то е ясно защо безработицата е толкова голяма и защо стотици хиляди хора са напуснали страната понеже са останали без работа да има място за пенсионерите, брей че логика.
277
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До289. Като станеш пенсионер и ти ще си в собствено жилище. Така нестава от университета и веднага богаташ.Сигурно и ти като пенсионера не даваш продукт.
276
3
 
6
 
! Отговори
Гласоподавател преди 3 години
От глупост та по-голяма глупост правят. Ами, ако часовниците на пенсионерите и на тези, който трябва да следят за спазването на тази заповед се разминават. Например на едните им изостават, а на другите избързват. Съдии часовникари от Швейцария ли ще трябват за да се избегне поредната глупост на поредния министър от третото му правителство. Все пак, Борисов знае ли колко министри са се сменили през управленията му ?
275
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не всички пенсионери работят от нужда. В моята работа имаме 5.Идват за развлечение. Взимат добри пенсии. Всички имат собствени жилища,имат и други имоти, които дават под наем. Идват на работа с личните си автомобили. Ние останалите непенсионери изплащаме жилища или живеем под наем, пътуваме с градски транспорт, отглеждаме деца. И вършим работа си съвестно, пазим си хляба един вид.
274
2
 
1
 
! Отговори
уточнение преди 3 години
До Анонимен ИСКАМ ДА КАЖА ЧЕ ПРЕДПОЛАГАМ ЧЕ ЗАПОВЕДТА ЩЕ СЕ ПРЕЦИЗИРА
273
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заповедта ще бъде прецизирана или отменена, никой не е идеален, министъра прави много неща но не може да се отрече че се старае и е доста енергичен. Много лошо наследство получи от предишния министър, счетоводителя, който беше забатачил всичко и беше пропуснал летните месеци. Много болни хора има не само у нас ами и в цяла Европа. Има очевидно някакъв проблем с тестовете които явно са ненадеждни. Доста му се бъркат и другите професори но вярвам че ще се справи. Имате право на протест най сетне.
272
4
 
19
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Примерно : Аз съм на 65 + и трябва да взема лекарства за болната ми жена , някъде след обяд....Кво правиме, господа управляващи ? Ще се биеме с полицията и аптекарите за хапчета ?! Нямате нищо между ушите ! Чист вакуум !
271
2
 
14
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Примерно : Аз съм на 65 + и трябва да взема лекарства за болната ми жена , някъде след обяд....Кво правиме, господа управляващи ? Ще се биеме с полицията и аптекарите за хапчета ?! Нямате нищо между ушите ! Чист вакуум !
270
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А, стига де, какво зазвездвате думата "гл упава"? Ми мярката си е такава! Стига с тези безумни редакции вече! Тук е най-зле от всички сайтове в това отношение.
269
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мярката си е ***. Като останалите полу-мерки, наложени единствено с цел отчетност, тип "Абе направихме нещо там.". Никого не спасява. Който иска - ще се пази сам, доколкото може.
268
6
 
17
 
! Отговори
венци преди 3 години
Факта,че хиляди пенсионери са принудени да работят говори всичко.Мутрата от Банкя трябва да лежи доживот в централният затвор.Срам и позор.
267
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До подкрепям министъраПодкрепяш го, щото си ............ да не казвам какъв! Двама от най-добрите лекари, които познавам, са доста над 65 г. Много търсени за консултации - опит голям, следят новости и нови лекарства.
266
4
 
27
 
! Отговори
Хе,Хе, преди 3 години
От 8 до 10, тази простотия и в Германия я няма, но Мутроландия е друга страна.
265
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Следващ различни времена. По времето на соца мъжете се пенсионираха на 60 години, а жените на 55 години. Тогава западните пенсионери от най-богатите държави все още не обикаляха масово света. След 1989 година работим, докато пукнем, а ако случайно додрапаме до пенсия, мутрите правят всичко възможно да пукнем по-бързо.
264
4
 
28
 
! Отговори
Най лошото е сега преди 3 години
Живял съм през комунзма, капитализма, сега и през новия световен ред. Мога да кажа, че вече са ми познати триковете на властта. Какъвто и строй измислят, ние сме робите. В капитализма си мислехме че сме супер, но пак бяхме орби консуматори. Печелип пари, но и ги даваш. Нишо не спестяваш. По комунизма можеше да спестиш, но само заради това, че нямаше какво да си купиш-магазините бяха празни. Новия световен ред е микс между тези двете + робство, цензура, *** мафия, атаки върху деца и семейство