Фандъкова посочи 10 стратегически обекта за София за следващите 5 години

За тях трябва да бъде теглен инвестиционен заем от 60 млн. евро
97
Фандъкова посочи 10 стратегически обекта за София за следващите 5 години

Планираме изграждането на 10 стратегически обекта за транспортната инфраструктура на София, заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова в своя профил в социалната мрежа Facebook.

По думите й първият от тях е довършване на бул. „Тодор Каблешков“ и бул. „Филип Кутев“, които са ключова част от третия градски ринг, която свързва бул. „България“ и бул. „Симеоновско шосе“. Според столичния кмет този проект ще разтовари чувствително трафика през центъра.

Освен това се планира изграждане на бул. „Копенхаген", което ще намали трафика по бул. „Ал. Малинов“ и ще даде нова връзка на „Младост“ с бул. „Цариградско шосе“.

Друг проект е изграждане на бул. „Източна тангента“, който свързва бул. „Ботевградско шосе“, бул. „Владимир Вазов“ и Северна скоростна тангента. Сред приоритетите е й изграждане на бул. „Рожен“, които ще даде връзка на сверените квартали с центъра.

Заедно с това ще има разширяване на бул. „Ломско шосе“, реконструкция на бул. „Скобелев“ с отдалечаване на трамвайното трасе от близките сгради и реконструиране на транспортния тунел под НДК, който се нуждае от цялостна рехабилитация, рехабилитация на тунела към „Люлин“ (бул. „Царица Йоана“) заедно с пътните платна и трамвайния път и обновяване на трамвайното трасе по бул. „Стамболийски“, което е в лошо състояние, заедно с ремонт на пътните платна.

Сред приоритетите е и изграждане на Зеления ринг на София – от „Слатина“ до Борисовата градина, което включва велоалея, места за спорт и почивка по трасето на старата жп линия.

„За да успеем да завършим тези стратегически обекти за срок до 5 години, предлагаме взимането на инвестиционен заем от 60 млн. евро от Европейската инвестиционна банка“, посочи Фандъкова.
 
По думите на столичния кмет целта на външното финансиране е за кратък период от време да бъде изградена инфраструктура, която е ключова за развитието на града десетилетия напред.

Фандъкова посочи, че за част от обектите вече има работни проекти, за други работното проектиране е на финала и вървят отчуждителните процедури.

"Благодарение на финансовата стабилност на София и инвестиционния ни рейтинг, имаме шанс да получим много добри условия – 0,35% лихва, без такси и комисионни за срок от 20 години", посочи столичният кмет.
 
Фандъкова уточни, че в общината е подготвен и списък с 5 резервни обекта, които да могат да заместят основен проект, ако има забавяне.

Резервните обекти са: изграждане на ул. „Войводина могила“ в „Овча купел“, която ще осигури обходен маршрут по време на изграждането на Околовръстния път, рехабилитация на бул. „Рожен“ от надлеза при жп линията до надлез „Надежда“, рехабилитация на бул. „Джеймс Баучер“ заедно с трамвайното трасе, изграждане на Западната тангента и възстановяване от бордюр до бордюр на улиците, по които в следващите години ще бъде изграждана канализация по програмата „Околна среда“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "таралясник до таралясник"от гледна точка на природата таралясник е еко возило спрямо пълна електричка без значение на марка и модел: само за 4 кратното тегло на цветни метали и редкоземни такива еко отпечатъка на електричката се равнява на 10 таралясника. А Фънди "строи" (разбирай разпределя по мутри) без никакъв градоустройствен план т.е. с план "да похарчим едни пари".
70
0
 
2
 
! Отговори
до тук добре преди 3 години
Надявам се да довършите Коперник.
69
2
 
4
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
А баровец според мен е първеню, което се хвали с материалните си възможности на фона на населението в държавата, която живее и се прави, че не живее в нея. Между другото, в родината на Мазда се пътува масово с обществен транспорт също така 😉 Става дума за хора от всички социални прослойки.
68
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А сто и двадесет милиона заем ! Ще построи полувината София )честото софиянци
67
1
 
1
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Иначе евала за хибрида. Това е начина докато не навлязат водородните автомобили. Но да го сменяш на 2 години е чисто кощунство срещу планетата и точно затова ще има промени в Япония.
66
1
 
1
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
До 4 години можеш да я смениш по договор като я върнеш на производителя доплатиш нищожна сума. Но това е изключително *** практика и ще има промени.
65
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 65,не просто най-мръсен. Онзи ден бяхме в първата десетка на света по мръсен въздух. И винаги е било така, просто допреди 10 години никой не се интересуваше от такива данни. А докато димеше Кремиковци е било по-зле и сигурно всяка зима сме били в първата петица по мръсен въздух.
64
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
София е градът с най-мръсен въздух в момента. Разбира се, това не е никакъв проблем. Също така е най-богатата община в България.Та е много интересно как най-богатата община тегли заем 60 милиона евро за поредните строежи, вместо да се опита да реши проблемът с мръсния въздух.
63
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 62,да, да, ясен си ми и на останалите хора по принцип. Няма нужда да се насилваш и да продължаваш да доказваш там нещо си.
62
2
 
7
 
! Отговори
до 62 преди 3 години
*** в бизнес паркинга на някой свестен бизнес център. Например- бизнес паркинга на някой мол, някоя голяма офис сграда и виж хората в западните фирми (200 000 от работещите в София) какви коли карат. Давам и жокер- не ги карат ежедневно, защото работят от вкъщи в момента. Масовката коли по улиците сега са бракма до бракма.
61
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 59,олеле майко ето го и другия. Половин София карала нови коли хахахаххаха. Пич, искам да ти кажа, че прекарах два часа по улиците на София днес и улиците изглеждат така- таралясник до таралясник.
60
6
 
4
 
! Отговори
до 59 преди 3 години
Прочее колите си ги сменям на 2 години, не на 4. Неизгодно е да се обезценява 4 години колата. Продавам я след 2 и взимам следващата. Какви договори в родината на Мазда, какви чудеса. Ти избираш кога да я смениш...
59
6
 
6
 
! Отговори
до 59 преди 3 години
Според тебе баровец е човек, който кара Тойота хибрид?! За мене баровец е човек с милиони доход. А човек, за да си купи хибрид, мисли за природата. В средата, в която аз живея, всички караме нови среден и премиум клас коли. Не е интересно никому да се покажеш с BMW 540 последен модел, например. Иначе да се хвалиш пред непознати е малко странно, споделя се мнение. А да се хвалиш с хибрид- това не е кола за "фукане". Странно мислене имаш, при условие, че половин София кара нови коли.
58
5
 
3
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Абе тук някакъв баровец се изказва как сменял колите си на 4 години, което в родината на Мазда е абсолютно нормално (по договор), но и там започват да говорят за спиране на тази практика. Както и да е, интересно ми е само, тези коментари просто за да се хвали ли са (което ще разбера) или са заради "зеленото" му мислене ?
57
3
 
9
 
! Отговори
Баш майстора преди 3 години
Другарко даскалица, може ли да крадете без да изграждате и довършвате?
56
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кви обекти, излез навън и се надишай с въздух. София е в котловина в която въздуха не се обменя както трябва. Огромна грешка е софийското поле да бъде град. България има нужда от нови градове а мръсната София трябва да се редуцира до 10-20 хил. души макс.
55
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фандъкова, само това ли можеш???Това става но ако се направи за 2 години максимално.За 5 години хората построяват нов град.Защо не се разширява София в посока не усвоени площи в рамките на околовръстното за да няма презастроявате.София може и трябва да се разшири на север и североизток за да се спре това лудо презастроявате.Само излизаш и говориш празни приказки.
54
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тези т.пи софиянци, не стига че прибраха цялата икономика на БГ при себе си,ами не могат да си оправят счупените улици без да изтеглят и заем даже,тцтц тази държава ако не е в пълен фалит ,пък наимаме кредитен рейтинг,колкото да ни дават заеми,които след като не успеем да върнем да ни отрежат 1 сочно парче от територията,въпрос на време,досвидания бг;д
53
3
 
8
 
! Отговори
Сузи преди 3 години
Абсолютно против съм да взимат заем 60млн за 20 г. Да се простират според чергата. Да престанат да лъскат Витошка всяка година, а и мнооого други недомислици, да престанат да крадат и ако може малко мисъл да вложат и ще намерят достатъчно пари.
52
2
 
3
 
! Отговори
Polipantev преди 3 години
***, ти повече няма да бъдеш кмет на София!