До 700 лв. глоба за непочистен тротоар пред блока

Ще се налага акт или фиш, най-малко 100 лева
Обновена: 2 дек 2020 10:49 | 2 дек 2020 10:49,
48
До 700 лв. глоба за непочистен тротоар пред блока
Снимка: БГНЕС

От 100 лв. до 700 лв. акт ще се пише на председателя на дом съвета, ако пространството пред блока ни не е почистено от снега. Това заяви пред БНТ Стефка Енчева, началник отдел "Контрол по опазване на околната среда" в Столичния инспекторат.

След настъпването на зимата и падането на първия сняг отново ставаме свидетели на непочистени участъци, а на места и на заледени улици, което пък от своя страна може да доведе и до множество инциденти.

Почистването на улици и булеварди след обилния снеговалеж в столицата вече започна. На места обаче заледени участъци и непочистени площадки пред жилищни блокове все още има.

"Започва се с почистването на МГТ-тата, ОЗ-тата и вътрешнокварталните улици, като естествено, че почистването първоначално се започва с разпръскване на смеси, това е натриев хлорид. След спиране на снеговалежа, тогава вече започват работниците да почистват и тротоари", обясни Енчева.

На територията на Столична община спирките на масов градски транспорт са около 4000, като те трябва да бъдат почиствани до 7:30 ч. сутринта, а броят на вътрешнокварталните улици е малко над 4300.

"Във връзка с пандемичната обстановка, по разпореждане на кмета, ще се почиства цялата площ на тротоарите, което в момента навсякъде се прави. Като може да се разхвърлят смеси, именно сол, с цел разтопяване на леда, който е по тротоарите и след това вече почистване с гребла, като се правят естествено купове, но тези купове трябва да се слагат на тротоара", каза Енчева.

Според регламента, с приоритет на почистване са булевардите и по-големите улици, а пространствата пред блоковете са отговорност на живущите в тях. При неспазване на регламента, нарушителите подлежат на глоби.

"В случай, че не е почистено, инспекторите на Столичен инспекторат контролират, където констатират, че не са почистени териториите, естествено, че се налагат санкции. Може с фиш, а може и с акт на съответния председател на дом съвета, с акт, който е от 100 до 700 лв.", каза Енчева.

Столична община напомня на хората да почистват заледените участъци пред домовете им и допълват, че отговорността е тяхна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
17
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
ТРОТОАРА ПРЕД БЛОКА ИЛИ КЪЩА Е ОБЩИНСКА ДА СИ Я ЧИСТИ ОБЩИНАТА. СЪВЕТВАЙТЕ СЕ С АДВОКАТ
6
0
 
13
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
- Ами, ако се окаже, че хората от входа, които традиционно почистват, са болни?
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти да видиш.
4
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1. Почиствате тротоара пред блока. 2. Минава снегоринът и изхвърля всичкия сняг от улицата на току-що почистения от вас тротоар.3. Минава Стефка Енчева, началник отдел "Контрол по опазване на околната среда" в столичния инспекторат и ви глобява от 100 лв. до 700 лв.4. За втори път почиствате тротоара пред блока.5. Минава снегоринът и изхвърля всичкия сняг от улицата на току-що почистения от вас тротоар.6. ...
3
4
 
30
 
! Отговори
!@#$ преди 3 години
Впрочем, земята пред блока не е ли на общината? Т.е. трябва да върша работата на общината ли? Интересно.
2
5
 
27
 
! Отговори
хаха преди 3 години
Редно е, все пак икономиката върви нагоре, хората пари имат и трябва да се глобява, разцъфтяваме като държава и освен с данъци и рушвети пари трябва да се събират и с глоби. Браво!
1
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те в Столичният-Самоковски инспекторат са пълни с наредби и уж постоянно контролират, но 17 години откакто ГЕРБ управляват града резултати не виждаме. На първо място в света по замърсяване с финни прахови частици сме.