Връщат павилионите с книги на площад "Славейков"

Тепърва ще се мисли за вида им
10 дек 2020 03:30, Ния Христова
57
Връщат павилионите с книги на площад "Славейков"
Снимка: БГНЕС
Книжният пазар на площад "Славейков" ще бъде възстановен. Това става ясно от доклад на главния архитект Здравко Здравков за общата схема за поставяне на преместваеми обекти на площада, приет от икономическата комисия в Столичния общински съвет, пише "Монитор". Схемата е изработена от общинското дружество "Пазари Запад".
 
Пазарът за книги беше премахнат при започването на ремонта на ул. "Граф Игнатиев" през 2018 г. Реконструкцията на централната улица официално приключи през май миналата година. Книгите така и не бяха върнати. В момента на площада има 15 перголи, изработени от стомана и боядисани в цвят графит.
 
В доклада не се посочва конректен срок кога ще се върнат книгите на площада. Тепърва ще се обмисля и вида на павилионите и масите, както и тяхната бройка.
 
"Пазарът е част от културното пространство и облика на столицата и, за да се продължи традицията, в проекта за възстановяване на централната градска част са предвидени покрития за временните обекти. Те са съобразени с новата визия на пространството след направения ремонт. На преместваемите съоръжения ще бъдат продавани печатни издания и художествени произведения в рамките на поставените перголи", се посочва в доклада.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, абсолютна ***беше тоя книжен пазар. Да не говорим, че вече хартиени книги се четат много малко, и идеята за търговия с този изчезващ продукт не е особено добра.
27
5
 
12
 
! Отговори
Превод в ефир преди 3 години
Връщат *** на площад Славейков
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както е имало книжарници, така е имало и много други магазини. Но при първоначалното планиране се е имало предвид площад. Не случайно мястото се нарича "Площа Славейков" , а не книжия пазар, или кинаджииския площад. Магазините често сменят предназначението си, а площадът не.
25
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
20 или 30 години е все едно. Много повече време е бил просто площад. Фактът е категоричен, и е абсурдно да се схваща като "глyпост". Живея наблизо, на Ангел Кънчев, и бих казал че цигaниятa на т.нар. книжен пазар дразнеше окото. Да не говорим за мpъсотията която вечер оставаше след работния ден.
24
3
 
2
 
! Отговори
Tom преди 3 години
До 29Е, глупости 20 години. най-малко 30 със сигурност
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Площадът е бил книжен пазар за около 20 години, а през цялото останало време е бил просто площад. Ако следим "дyxът на мястото", би следвало да си остане площад. Мисля, че не е необходимо да му се придава някакво определено предназначение, и да започне да изглежда провинциално с нахъсани търговци, окъсани кашони от банани с книги и отворени бири.
22
5
 
2
 
! Отговори
Иван преди 3 години
До Чуй, провинцио,Какво значение има кога е започнат строежа на метрото не мога да разбера? А книжният пазар с визията отпреди няколко години си беше ОК - еднакви сергии за всички, номерация и разпределение, не като рандъм шайгите и кашоните от едно време. И какво всички говорят за европейска визия като по повечето европейски градове има поне един площад в центъра със сергии - и честно казано по-добре като при нас с книги, отколкото с боклукчави сувенири от Китай.
21
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жалко, да ги носочат на друго място. Площада така си е много хубав.
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Книжен пазар може да се направи в градинката пред бившия магазин Средец, а Славейков е по-добре да остане така, както е в момента. И да се оправи ония злополучен фонтан, който от 10 години не работи и седи покрит като барака.
19
1
 
5
 
! Отговори
Чуй, провинцио, преди 3 години
До ИванНачалото на изграждането на метрото датира от 1968 г. Създадено е държавно обединение "Метрострой".Бавно и полека са изграждани: 1974-75 тунел под бул. "България", който оставиха за "топла връзка" между рез."Бояна"и сградите на властта в центъра; 1977-1980 терминал НДК, 1982-3 тунел под бул. "Драган Цанков". Всичко е доста забавено и разтеглено във времето.А книжният пазар в стария му вид - пълна ци гания!Ако ще има нов - да бъде с друга визия.
18
2
 
4
 
! Отговори
Иван преди 3 години
До 19Както казах - аз не държа да връщат книжния пазар, но поне да усвоят това пространство с нещо смислено. Сега изглежда абсурдно - тесния Граф с избушлените магазинчета тип Пиротска и по някое време се разкрива празния площад пред теб по никакъв начин невписващ се с обстановката и стърчат тези железа все едно е имало някакво събитие, за което са ги сложили, но още никой не се е наканил да ги разчисти. Да бяха направили Графа пешеходен, а площада на малка градинка като тази на Солунска
17
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Площадът е по-хубав без сергиите, а и четенето на хартиена книга е намаляло. Затова е по-добре да не връщат книжния пазар. Нооо ще има всякакви мнения.
16
2
 
6
 
! Отговори
Иван преди 3 години
До софиянецЕми откакто съм роден преди 37 години, откъдето са и родителите ми. Толкова съм кореняк, че съм от семейство, на което държавата им е взела имотите в центъра на София през Втората световна и ги е оставила на улицата. Естествено, че знам откъде да си купя книги, но не е там въпроса, както казах - мястото се е превърнало в знаково. За мен е и носталгично, както и за много софиянци - като дете ходех с родителите ми там всяка събота и си беше събитие - като ескалаторите в ЦУМ.
15
0
 
2
 
! Отговори
Иван преди 3 години
До 9Не, че е по темата, но ще ме извиняваш - едно нещо съществува от момента, в който е влязло в експлоатация, а не, когато е заченато като идея или започната работа по него. НДК е зимислен 77-*** и е завършен 85-та година - от 77-*** ли съществува? Колко неща са възникнали като идея през годините и не са завършени никога. Естествено Бойко и Фандъкова са супер смешни като започнат да се хвалят все едно на ръка сами са прокопали тунелите и от собствения си джоб са извадили парите
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 12 Активист на БСПТия ги разправяй на някой младеж,че ГЕРБ не са комунисти.ГЕРБ са партия на втория ешелон комунисти.Това са слугите на бившите партийни величия от БКП.Я бил охрана,я шофьорче,я в ДС складажия,е такива са в ГЕРБ,или техни наследници.Че Борисов е член на БКП-ФАКТ,Менда Стоянова и тя,Фандъкова и тя,Цецка Цачева и тя.Комунисти са и още как!!!?БСП е БКП-1.ГЕРБ е БКП-2.Какви ЕНП-та и ПЕС-ове те гонят теб НЕВЕЖИЙ?!
13
2
 
5
 
! Отговори
софиянец преди 3 години
До ИванЯвно си от новите "столичани"...Кога е това "винаги е имало"- откакто ти си дошъл в София? И сигурно сега не знаеш откъде да си купиш книга, а? А на мястото на НДК-то на кОлтурата имаше далеч по-значими неща.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до ИванАбе момче,колко да ти обяснявам,че нищо не се е променило и социализма е частен вместо държавен като преди 1989?!Едно време там имаше пак ресторант на самообслужване социалистически.Вървиш с една табла,слагаш си чинии с храна и те таксуват на касата.Сядаш ядеш и бягаш.Никакви сергии с книги нямаше,никакви железа нямаше,защото нямаше частни фирми и нямаше как да се откраднат едни пари.Е имаше,но начините бяха малко по-различни.Да сложиш сергия на общински терен в София е кошмар!Пробвай!!!
11
2
 
2
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
До 9: ГЕРБ не са комунисти ! Те са част от ЕНП и десни демократи ! Ама ви е лесно за всичко комунистите да са ви виновни!
10
6
 
7
 
! Отговори
Тъжна новина преди 3 години
Това е единственото европейски изглеждащо място в цяла София. Сложат ли катуна със сергиите ще стане ужасно грозно както беше преди...
9
5
 
7
 
! Отговори
Иван преди 3 години
До УжасКое му е цивилизованото - един широк тротоар с криви плочки (една няма еднаква със съседната) и набучени железа. Ако няма да връщат книжния пазар или да правят нещо смислено на мястото, то поне да разкарат железата и да сложат повечко дървета и пейки, някой паметник или нещо, по-голям фонтан вместо тази смехория, която нито е центрирана, нито работи. Това е знаково място, а в момента е просто големият празен тротоар пред Макдоналдс.