Рехав протест на такситата в София, но: Едва оцеляваме!

Недоволните се събраха пред Столичната община
59

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С шествие с три лъча от различни точки на София се провежда протестът на Федерацията на таксиметровите водачи и превозвачи в България.

Протестиращите не са многобройни, но полицейското присъствие пред Столичната община, където се събираха, е засилено.

Още по темата
Мястото е избрано заради искането за вдигане на тарифата за превоз, което може да разреши именно общината.

Началната такса да стане 2,10 лева, а дневната тарифа да бъде 1,30 лева на километър - това е основното искане на превозвачите.

Заедно с това те настояват за адекватни условия на труд, премахване на патентния данък за настоящата година, да се приравни тази услуга към обществения градски транспорт, както и да се забранят приложенията за споделено пътуване, техническият преглед на автомобилите да важи за една година и колите да са оборудвани с паник бутон.

Исканията бяха внесени на 26 ноември в Министерския съвет, но няма отговор до момента, така че таксиметровите превозвачи смятат, че са неглижирани от властта, предаде БНР.

Георги Димитров от Федерацията на таксиметровите водачи и превозвачи заяви, че загубата на оборот при тях е между 70 и 80% през деня и 90% почти през нощта.

"Ние сме изправени на ръба. Голяма част от нас може да загубят не само работата си, а да загубят и собствеността, която в 60% от случаите е собственост на лизинговите компании", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съм ползвала такси от преди 7г.когато за последно се качихме с една позната пред входа на Метро при един шменди капели таксиджия.Тогава как я надуши, че живее повече от 10г.извън Б-я остава загадка и до сега. Както и да е!На по-малко от км. сумата показваше точно толкова, колкото на отиване до Метро.Тоест 4.70лв от Кършияка до нач.на Тракия.До Бирената фабрика казах спри до тук сме.Той се ядоса.Последва спор.Имаше помпа и 1лв качваше на мигач.Не даде касова бележка бележка.Свещи да си купи!
27
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С рехави протести доникъде няма да я докараме.Трябва ни един многохиляден народен протест
26
0
 
6
 
! Отговори
до 28 преди 3 години
Ако знаеше как се купува нов автомобил, подобни глупости нямаше да говориш. Първо, има остатъчна стойност 40%, второ- карам 2 години и сменям за новия модел. Нищо не съм дал, само малки месечни вноски, които работодателите на мен и на жена ми покриват.
25
0
 
7
 
! Отговори
до 15 преди 3 години
Хм, доста невеж коментар. Мазда 6 Такуми с всички екстри ~ 80000лв.. Опел Инсигния с всички екстри около 90000лв.. Шкода Сюпърб около 85000лв.. Такива коли са такситата в Европа. Разбира се, от тези цени има отстъпка и може да се вземат без ДДС. Коли по 500 коня нови, драги ми смехурко, започват от 250 000лв. нагоре. Една нова кола среден клас за около 50000лв. е ок за такси. А какви нови коли за 20000 с всички екстри бълнуваш не ми е ясно.
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едното от хубавите неща на пандемията, е че тези ще си гризат джантите от глад. Сега ще видим "нямам да върна", "нямаш ли точно", "цигарата нищо против?", "това ми е близо" :)
23
0
 
8
 
! Отговори
Ангелов преди 3 години
Ми върнете си се по селата, колко ниви има за оране !
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой за квото учил.
21
0
 
9
 
! Отговори
до 15 преди 3 години
Да проверя какво? Мога да ти кажа моят автомобил колко струва, както и на жена ми. И двата са Опел, и двата над 75 000лв.. Единият е електрически, а другият- бизнес. Нормални нови коли. Нищо не си схванал. Казах, че такситата искам да са такива коли, а не някакви Дачии за по 20к.. Например, Caddy-тата са доста, ама доста над 20к или Huyndai-те на ОК. Те са прилични коли, но вече стари. Би следвало всички таксита да са хубави коли (не Рено Клио за 25к, ами Талисман за 50к).
20
0
 
10
 
! Отговори
1280 преди 3 години
Наглостта им ще ескалира с времето неимоверно.Ще видите, че не е далеч денят, когато ще искат задължително всеки от нас да ползва такси, поне три пъти седмично!!!
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И тия много нагли станаха !!
18
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, имало и по-прости от Алидагоебов. Точката с карането в бус ленатата беше номер 1 от изказването на тримата *** тази сутрин.
17
1
 
22
 
! Отговори
Забравих преди 3 години
А, забравих, и да се движат в бус лентите искат наглеците. Абе, ти возиш един пътник, а автобусът 30-40, естествено че трябва да е с предимство.Колите им мръсни, вътре като кочини, смърдят на цигари, карат по шорти, тениски и мазни анцузи, а искат вдигане на цените. Преди доста години се возих на такси в Будапеща - шофьорът възрастен човек с костюм и вратовръзка, на ти с всички последни технологии; плащане с карта? - няма проблем. Тук се мръщят. ПОС терминалът все не е включен, щото няма бакшиш
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забрана на приложенията за споделено пътуване?!?! Сериозно ли??? А да направят задължително ползване на такси от всеки поне 2 пъти седмично не искате ли?
15
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки който кара кола знае, че накладките са комплект- 4 бр.. Един бакшиш преди време искаше да си купи 1 накладки!!!!!!! Смятайте за какво иде реч и до каква степен тия автомобили са сигурни. Повечето незнам как се движат изобщо
14
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, те с тези искания само ще си влошат положението. Със сегашните цени са зле, а като ги вдигнат нали ще имат още по-малко клиенти... Тия имат ли сиво вещество изобщо или ще се опитват да изнудват държавата..?!
13
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 12Малкия, я пак провери цените на автомобилите. Това не ти е някоя компютърна игра, дето всички са бегачки с 500 коня:))))))))))))Нормалните такси автомобили са около 20 х. лв. с всички екстри
12
0
 
17
 
! Отговори
Бакшиши прости преди 3 години
ГТП веднъж годишно за кола, която изминава 200 000 + км/год.? При изправна кола ГТП-то се минава за половин час и струва 35 лв - това ли им е проблема?И сега могат да вдигнат тарифите - просто трябва да се подаде заявление в общината. Но не, те искат общината административно да вдигне минималните тарифи за всички - щото иначе клиенти за фирмата вдигнала цените йок.А за паник бутоните - кой да дойде да им ги монтира, Борисов ли?
11
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахаха, фалирайте най накрая бе *** таксиджийски !!!Вашата алчност край няма. А да забранитр на клиентите да си карат автомобилите не искате ли ???Наглост и безочие, искат да смажат конкуренцията за да им плаща някой на тези смръдливи пумяри за превоз в каруците им !!!
10
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един нов автомобил среден клас с всички екстри струва около 60-80000лв. (Шкода, Рено, Опел, Пежо, Мазда, Тойота). На оперативен лизинг се взима без ДДС. Може да се вземе нова кола и за 40к пак прилична откъм екстри и пак сносен размер. Взима се с 25% Остатъчна стойност и става 30к. Е колко са 30к, разпределени на 3 години? Едно голямо нищо. Качете таксите, няма проблем, ама вземете нови автомобили. Да се въведе моментална забрана такситата да са по-стари от 3-5 години, както е в ЕС.
9
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-нормалното нещо е като не ти върви в тая работа да почне друга. Ама тия са теме-рути и от друго не разбират и да работят друга работа не искат. Само чакат. Не случайно са толкова малко. Просто другите или работят или търсят изход от ситуацията. Ама тия не- ще лежа и няма да имам пари, ама няма да се помръдна . Тюф-леци. Да направят 10 лв. км.. 20 да стане. Те сега нямат клиенти, а след това което искат - съвсем. Ама те прос-ти хора. Щото тая професия е достойна, ама повечето в нея не са.