Проф. Балтов: Мерките са добри, да направим компромис за празниците

"Пирогов" не е на 100% пълен, но има по 300 болни от COVID
Обновена: 18 дек 2020 09:52 | 18 дек 2020 08:55,
80
Проф. Балтов: Мерките са добри, да направим компромис за празниците
Снимка: БГНЕС

Три седмици след затягане на мерките положението в болниците е малко по-добро. Но това, че са намалели новите случаи на заразени с коронавирус, не означава, че има тотално подобряване и отдих на здравната система, заяви директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов пред БНТ.

Според него мерките са добри и вършат работа, макар и някои браншове да са недоволни.

"Готвим се за мащабна акция по ваксинация. Хората имат глави на раменете. Аз лично за Нова година няма да отида на ресторант, след като не знам дали ще спазват мерките на съседните маси. Това е личен избор. Мислейки за възрастните хора, трябва да имаме отговорност. Тази Нова година няма да е като предишните. Хората сигурно ще се съберат, но едва ли ще е в тези формати. Няма да има струпване на хора, няма да има тържества по площадите. Няма да се свърши света, ако празнуваме с по-близките си", коментира още той.

Той изрази надежда, че тази Нова година ще е последната такава.

"Нова година може да празнуваш и само с най-близките си, за да можем да празнуваме догодина по друг начин", призова директорът на "Пирогов".

"Обучението за децата в онлайн среда не е за тях реално. Пускането след 4 януари е закономерно и нормално. Когато се спазват мерките, когато родителите са отговорни, нещата ще бъдат нормални", добави той.

За пример той посочи, че в "Пирогов" за трите седмици пациентите за денонощие не са паднали под 300. От тях в в тежко положение са 40 души.

"Не сме на 100% пълни, но винаги запазваме един капацитет от 40-50 легла, които да бъдат заети при нужда. Обикновено се изписват около 20-25 пациенти и се приемат толкова, обясни проф. Балтов.", каза директорът на болницата.

"Редно е поне още един месец да бъдат тези мерки. Германия и Нидерландия затвориха държавите си точно преди празниците. Едва от днес новозаразените намаляват като бройка. Не бих препоръчал вечерен час и локдаун, сега по-бавно се случват нещата, но се случват", каза още проф. Балтов.

"Пирогов" ще бъде на линия и по празниците и ще продължи да приема спешните случаи. Задължително се тестват всички с антигенен тест при постъпване в болницата. Когато има съмнение се взима PCR тест. Ние сме длъжни да се отнасяме с всеки като с потенциално заразен", добави той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
1
 
! Отговори
гг преди 3 години
До питамПростият дърводелец реши да ликвидира хирургията в болницата и го направи под зоркия поглед на Мутафчийски
67
0
 
1
 
! Отговори
Azz преди 3 години
Каква милост....
66
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
колкото като вдигнаха данъците на старите коли дишаме по чист въздух толкова и по здрави ще са ваксинираните
65
1
 
6
 
! Отговори
Веселяка преди 3 години
Ти и Ангелов се качете на джипа на Тиквата и стигнете там откъдето връщане няма. За да е щастлива на ;яла България Новата 2021 година.
64
0
 
6
 
! Отговори
ДА преди 3 години
До Не!така е,но само дапълня,тези ваксини-НЕ ваксинират,няма никаква гаранция,че като се ваксинираш,няма да се разболееш и не се знае колко време "държи" ваксината.За страничните "ефетки" -няма да коментгирам.Важното е да се дадат едни пари за ваксини,да се боцнат на роба ,па резултатаняма значение.Да живее фармацията!
63
0
 
4
 
! Отговори
ДА преди 3 години
А,бре,а,спрете се ,бре!Кажете един път нещо и го отстоявайте до край!Писна ми от тука има-тука нема.Не ви ли е срам!?Мен ме е срам от вас!
62
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
оставиха хората пред нова година без работа *** ,удря се най вече малкия бизнес,гласувайте пак за Гроб ,малко има беше че заклаха добитъка на хората заради измислени чуми и вдигнаха данъците на колите
61
0
 
9
 
! Отговори
питам преди 3 години
Балтов каза в прав текст ,че вируса е тунингован . Сега превърнаха 7 етажа на Пирогув в ковид отделения и за спешни операции няма дума .Как ще изчистят после Болницата или ще я разрушат ?
60
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И това го казва лекар и то не кой да е. Компромис, а след него? Кой прави компромис в момента другаде? Или колегите му от другите държави не ги разбират нещата?
59
3
 
14
 
! Отговори
Кърпачев преди 3 години
Ако никой не беше споменал за тази "пнадемия" хората щеше да мисля, че е грип... Щеше да има починали от грип и пневмония както всяка година и навсякъде... През 2009г. беше наложена строга цензура на медийте да не с споменава Испанския Грип, който беше много по-смъртоносен. При Чернобил - цензура и мълчание... Винаги при бедствия, за да не се всява паника в населението медийте се цензурират....Вие си правете изводите защо е цялата информация, която ни залива
58
6
 
17
 
! Отговори
Свилен преди 3 години
Балтов, какъв компромис ще направиш ти бе? Охранил си се като щшопар!Ще отседнеш в хотел, ще ядеш и пиеш в ресторанта на хотела, както е по закон, а ние обикновените българи едно кафе не можем да пием, за нас всичко затворено - НАГЛЕЦ ДОЛЕН!!!Отваряйте, не сме в затвор да ни затваряте, оставете ни да си живеем нормално, НЕКЪДЪРНИЦИ!То и Хитлер като Балтов е казвал че концлагерите са за добро! ПРЕСТЪПНИЦИ ОТВАРЯЙТЕ ВСИЧКО!!!
57
2
 
7
 
! Отговори
Безработен преди 3 години
Нема проблем! Като ни затворихте вече можем да си стоим в къщи и до Спасов ден!
56
4
 
1
 
! Отговори
Липсва ми преди 3 години
генерал Мутрафчийски и ведрите му, изпълнени с шеги и закачки утринни брифинги.
55
8
 
7
 
! Отговори
Makedon преди 3 години
Opaaaaaaaa mazen i dobro nahranet .....[ so rusvet ]....Bolgarski lekar
54
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подчертава се намаляване на болните. Четвърти ден минавам пред Александровска, на пункта за бързи тестове няма нито един. А беше опашка преди седмици. Ами те хората си карат Ковида сами, вече не се и тестват. Колкото по-малко информация за реално заразените постъпва официално при лекарите, толкова по-добре. Защо да храним с информация лекарски робовладелски институции, при това за едно самоограничаващо се заболяване.
53
7
 
8
 
! Отговори
браво преди 3 години
Боко тотално се изложи! Президента ще чете слово в 22 часа :)))
52
7
 
18
 
! Отговори
Не! преди 3 години
Голямото зануляване е стартирано! Заличават се цели сектори, безвъзвратно! Идва трета вълна, най-малко до август! Със или без ваксини, ще сте изолирани, дистанцирани и с намордници до откат! Ваксините естествено няма да са задължителни, но без тях работа, пътуване и достъп до обществени места - йок. И не защото ще ви чепират, а заради акта на ваксинирането! Никой не прави нищо за вас, не се заблуждавайте, заробват ни!
51
2
 
10
 
! Отговори
Ушко преди 3 години
Филията с мас, пак са омаза!
50
3
 
12
 
! Отговори
Положение преди 3 години
Този или лъже или е неинформиран и живее в някаква паралелна реалност. Не знам кое е по-лошото за "ръководител".От опит: Места в болниците има, НО само за наши хора. Преди няколко дни близка обиколи повечето болници в София. Никъде няма места. Вчера почина вкъщи...
49
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отново активираха лакеите на Тулупа да манипулират хората.Не забравяйте, че този мазник е женен за Ралица Агаин.Ако не знаете коя е, отворете и прочетете.