Достъпът до суперкомпютъра в София по две нови улици

Той е един от петте, които ще надградят изчислителната мощ на ЕС
63

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Проверка на изграждането на сградата, в която ще се помещава суперкомпютъра на територията на София Тех парк, част от европейската мрежа EuroHPCJoint Undertaking, беше извършена днес.

В проверката участваха кметът Йорданка Фандъкова, министърът на икономиката Лъчезар Борисов, министърът на финансите Кирил Ананиев, еврокомисарят Мария Габриел, президентът Росен Плевнелиев (2012-2017), както и зам.-председателят на Надзорния съвет на София Тех Парк Костадин Петков и председателят на Управителния съвет на парка Васил Караиванов.

Сградата на суперкомпютъра се намира в София Тех Парк.

Две нови улици ще бъдат изградени, за да се осигури достъп до суперкомпютъра. Едната ще е ул. "Северна", която ще е успоредна на "Цариградско шосе". Тя ще е 900 м с по 2 ленти и широк 5 м тротоар, а другата ще е "Йордан Венедиков", която ще бъде доизградена и разширена. За целта правителството ще отпусне 5 млн. лв., съобщи Фандъкова.

20 млн. лв. е дало правителството за доставката и инсталацията на машината, а всяка година ще се отпускат по 3,8 млн. лв. за експлоатацията й, заяви Кирил Ананиев.

"Благодарение на новите технологии иновациите дават резултат тук и сега. През 2018 г. започнахме проекта с много усмивки отсреща, че това няма как да се случи. Тогава Европа произвеждаше 5% от изчислителните машини, а сега - 35%. Без свръхизчислителна мощност няма как да отговорим на предизвикателствата. Тази криза няма да е последната в медицината, ще си говорим и за сигурност на пътища, за инвестиции и нови работни места. Това е и послание за младите хора, които ще изберат да се развиват тук", каза еврокомисарят Мария Габриел.

Суперкомпютърът ще е един от 5-те petascale суперкомпютъра, имащи за цел да надградят изчислителната мощ на Европейския съюз.

Кандидатурата на българския консорциум „Петаскейлсуперкомпютър – България“, с водещ партньор София Тех Парк, беше одобрена по процедура на EuroHPCJoint Undertaking, в която бяха избрани 8 локации, на чиято територия да бъдат изградени машини с висока изчислителна мощ: 3 pre-exascale и 5 petasacaleсуперкомпютри. След изграждането на суперкомпютъра България ще се утвърди като дигитален хъб в региона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
emigrant преди 3 години
Дежурните платени от неБългарската,Съветска,Пасмина,пак овисиха м,ди да леят злоба и простотия!!Когато ГЕРБ и Борисов завършат възстановяването на България от грабежа и съботажа на р,ската пета колона,от Съвета на ЕС ще трябва да ги наградят със специални медали за огромни заслуги към човечеството и Европейската цивилизация в борбата за изтръгване на азиатско уралските корени на отровното КГБ дърво,посято през 1918година в Царство България от коминтерна и тровило я в последните 100 години!!
47
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИнженерътТрябва да мислим позитивно!Първо ще направим улиците,ще ги асфалтираме ,ще резнем лентичката.А после....ще разкопаем всичко за води и канали!Ще асфалтираме, и..отново ще се разкопае за..може би електро,или нещо друго!Нашите хора и те хляб ядат!
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То за 5млн още един компютър ще купят. Те ще ги харчат за две улици и при това калпаво направени! Какво точно ще прави този компютър, че за бързи сметки скъп излиза!
45
1
 
3
 
! Отговори
Инженерът преди 3 години
Колко е комисионната за Росен? А за Фандъкова? В този район другите инвеститори изграждат и подаряват улична инфраструктура и ВКмрежи!
44
1
 
4
 
! Отговори
Хахахаха преди 3 години
Интересен град - има суперкомпютър, няма улици... Логика? Не търсете... Самоковски барбуй докато е кметО...
43
2
 
3
 
! Отговори
неразбралчо преди 3 години
къв суперкомпот? на боко му свършиха долапчетата и минава на крипто? ***
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Целите всички ги знаем. Метопрогноза, тестове и изчисления на биг дейта. И затова накрая градове остават без вода, а други биват наводнени.
41
1
 
11
 
! Отговори
Бай Коко преди 3 години
Роско какъв го играе там , или е дошъл да си прави хороскоп?
40
1
 
15
 
! Отговори
11 преди 3 години
И Плевньо чий го дири там?
39
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Паролата за тая щайга ще е Ковид-19 изписано на северномакедоница.
38
1
 
13
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 3 години
Тази подметка росен банов какво общо има?
37
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че то някой освен МВР използва ли го тоя суперкомпютър? Аз се занимавам с изчислителна физика, нямам никаква идея как да получа достъп. Не че ми и трябва в момента, просто казвам.
36
2
 
21
 
! Отговори
пепе преди 3 години
Събрали се строителния предприемач Плевнелиев и учителката по история Фандъкова да откриват суперкомпютър. А на снимките само празна сграда...
35
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направо е ужасно как целия ЕС се е обърнал срещу България и работи срещу нас!
34
4
 
19
 
! Отговори
Защо изобщо преди 3 години
Ни е нужен суперкомпютър като си имаме Баце?
33
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
...всяка година ще се отпускат по 3,8 млн. лв. за експлоатацията й, заяви Кирил Ананиев.---------------Това е европейски Троянски кон, който ще трябва да издържаме. Най-бедната държава в ЕС ще издържа безплатен сървър на Западна Европа.Как има гллупаци, които да плащат по 4 милиона лева за безплатен сървър на богатите държави от Западна Европа.
32
3
 
10
 
! Отговори
Овчар преди 3 години
РУК за Росен Банов!
31
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще плащаме огромната сметка за ток, а европейските учени ще го използват безплатно.Това е като ферма за биткойни, само че без биткойни.
30
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не могат да го пуснат вече стана една година. Това е клъстърен супер компютър и софтуера трябва да се пренапише специално за този сървър. Трябва да се пренапише отделно за Linux, което означава, че 99% от софтуер за правителството няма да работи и отделно се ползва SDK за клустерен супер компЩе имаме един голям кашон. Кой ще изгради клауд за услугите? Кой ще направи ауторизация за частни фирми? Кой ще пренапише софтуера? Кой ще настрои сървъра? Кой ще дигне виртуални машини за частния бизнес?
29
3
 
21
 
! Отговори
гост преди 3 години
Българският суперкомпютър - най-големият суперкомпютър в галактиката!