Наемателите на социални жилища в София без право да ги купят

Забраняват на домакинствата да имат повече от една кола
Обновена: 23 дек 2020 12:30 | 23 дек 2020 12:30, Камелия Цветанова
22
Наемателите на социални жилища в София без право да ги купят
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Бъдещи наематели на общински жилища в София няма да имат право да купят имота, в който са настанени да живеят. В същото време хората в заварено положение, които вече живеят в такъв имот, ще продължат да имат тази възможност. За тях няма да има и промени в наема.

Условията за нови наематели са заложено в наредба за управление на общинските жилища на общината, която ще бъде качена за обществено обсъждане, пише „Труд“.

Бъдещите ползватели ще трябва и да застраховат жилището в полза на кметството за целия срок на договора, както и да платят еднократен депозит.

С новите изисквания се забранява използването на отпадъци за отопление, както и притежанието на повече от едно МПС на домакинство. Разпоредбите са част от мерките, които Столичната община налага с цел опазване чистота на въздуха в града, посочват от СОС.

Ще се създават два жилищни фонда - “Настаняване под наем при условията на нормиран наем” и “Настаняване под наем при условията на пазарен наем”. Първият, в който наемът е нормиран, е за лица и семейства, които са в риск от бедност и социално изключване. Жилището може да се ползва само за срок от 5 години и това е част от политиката за стимулиране на хората да излязат от икономическо-социална изолация. Това условие не важи за лицата с трайно намалена, над 71%, работоспособност.

Фондът за настаняване в жилища на пазарен наем е за домакинства, които могат да ги наемат чрез тръжна процедура по реда на Наредбата за условията и реда за провеждане на търгове и конкурси. Срокът за наемане на такова жилище е 7 години.

Проектът за наредба въвежда нов диференциран подход за определяне на наема според спецификата на домакинството. За тези, които са по пазарен наем, цената се формира по наредбата за търговете. С новата наредба се определят резервни жилища за домакинства, пострадали при бедствия и аварии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
6
 
! Отговори
Ицо преди 3 години
Пълно е с панелни баровци в таа софия. Дето видят архитектите декар пакче и вдигат веднага блок. Софето мяза на бразилска фавела.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички закони и наредби в България се правят само и единствено с цел да се облагодетелства мафията! И така е от десетилетия. Който си мисли, че е възможно да води нормален живот на тая територия, без да е неин член се е объркал сериозно!
8
1
 
8
 
! Отговори
Ани преди 3 години
Много интересно как става това? Живеят в общинско жилище, а имат джип за около 100 бона...
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хиените вземат по минимум петдесет бимберици да настанят някой в общинско жилище, който после си го купува. Сега как ще става схемата?
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще са само за общински съветници и техни познати. А за МПС тата не ми стана ясно по едно на всяко домакинство или само за ползвателите на социални имоти ще е ограничението?
5
0
 
18
 
! Отговори
lewskar преди 3 години
СОС е сбирка на корумпирани х_йове водени от една самоковска ТПК , подиграващи се години наред със Софиянци още от времето на Янчулев.Много ми е интерсно докога!С тези разпоредби май сами си ковът бесилката и си режът клона.ЗАМЪРСЯВАНЕТО В СОФИЯ Е СЛЕДСТВИЕ НА НЕРЕГУЛИРАНОТО КОРУМПИРАНО И НЕДОМИСЛЕНО ЗАСТРОЯВАНЕ. Инфрастуктурата на София не е затова презастрояване.ПРЕНАСЕЛВАНЕТО на ромските махали на кварталите и високите цени и трудният достъп до еко горива и многобройните провинциални коли.
4
0
 
40
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 3 години
мария габриел с 20 хил. евро заплата и беше дадено социално жилище в София, защото е бедна и нуждаеща се. Кога това нагло парче ще върне парите питам?
3
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много апартаменти се раздават на хора с фирми, с високи доходи. С цел да ги купят. Това си е мафия. Заварено положение ми звучи Кой взел-взел. Другите да му мислят и да се оправят. А наистина има хора с нужда.
2
4
 
13
 
! Отговори
Любимата ми преди 3 години
снимка-в стил късен соц, мизерия 1500 евро /кв
1
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тя и една кола е много за хора които са на социално жилище. Ако имаш пари да поддържаш кола щеше да плащаш наем.