Реновирана и ремонтирана: Гара Подуяне отново приема пътници

Сградата с цялостен ремонт за пръв път 90 години след построяването си
23 дек 2020 17:30, Красимир Ангелов
64

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Изцяло реновираната жп гара Подуяне в София официално посреща отново своите пътници.

Сградата е изцяло ремонтирана с европейски средства и отговаря на всички изисквания за енергийна ефективност, техническа безопасност и достъпна среда. Заедно с това обаче е изцяло запазена класическата визия на гарата, станала емблематична за столицата.

Сградата е построена през 1930 г. по проект на арх. Панайот Калчев, един от най-изявените архитекти на жп гари в България.

Как изглежда ремонтираната гара Подуяне вижте в галерията на фотографа ни Димитър Кьосемарлиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много хубавка е станала гарата. Със здраве да си я ползват хората.
49
0
 
0
 
! Отговори
Сузи преди 3 години
Скъпи Анонимен,прав си. Моя е грешката. Но мисълта ми беше, че в никакъв случай не е периферна...
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СузиСкъпа Сузи, не зная къде определят "идеалния център на София", но разстоянието от гара Подуяне до площад "Батенберг" по права линия е около 2 400 м, до "Св. Неделя" - 2 700. Това става ли за център, па макар и не съвсем идеален?
47
0
 
2
 
! Отговори
Сузи преди 3 години
Интересен въпрос..Не съм сигурна, но Подуяне е било село, там преди години намериха и някакви останки от средновековието.. Доколкото съм чувала "под" е корен и е означавало нещо като долина, "***" - е приставка за принадлежност, а "Яне"- за жителство. И нещо общо имаше със Сточна гара, мисля архитекта...
46
0
 
6
 
! Отговори
от Подуяне преди 3 години
Я да видим тук някой знае ли от къде идва името Подуяне?
45
0
 
6
 
! Отговори
Сузи преди 3 години
Тази гара беше в последно време много занемарена. Намирам, че са я ремонтирали много добре, а и са запазили старинния стил. Браво. За тези, които я наричат периферна, ще кажа, че тя се намира на не повече от 6 км от идеалният център (в днешно време) на София.
44
0
 
2
 
! Отговори
Влад преди 3 години
Красота...дано да се запази за повече от месец.
43
1
 
2
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Тази гара към интериора и имаше *** тренссексуални!Тях ремонтирали ли са ги?Гара Искър също е интересна
42
1
 
3
 
! Отговори
Приятел преди 3 години
Иване, вчера видях жена ти с друг мъж на гара подуяне.И: Така ли, кой е тоя ще го пребия?!П:Ами беше два метра и около 150 килограмаИ: Хм, то пък туй подуяне една гара..
41
1
 
2
 
! Отговори
Ястреб Манафлията преди 3 години
Те и в Долно Белево ремонтираха пътя, ама за там не пишете!
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Дедукция 6:В психиатричното измерение. Ни пропускай хапчетата и прегледите.
39
2
 
0
 
! Отговори
Дедукция 6: преди 3 години
https://youtu.be/tfPA4uwKE1k - портрет на Симеон 2, всъщност е на една червена кхмера, но престъпленията им са еднакви. https://youtu.be/qYpaMeJm3ic - Малко хора на тоя свят могат да кажат, че се бият със света. Всеки се бие с малка част от света, но много малко се бият със света за да живеят. Аз съм един от тях. Кажи ми пак в кое измерение съм, че съм бил в осем от тях!
38
2
 
0
 
! Отговори
Васко Кръпката преди 3 години
От Подуяне, влакът за Европа заминава!Оу йе!
37
3
 
1
 
! Отговори
Дедукция 5: преди 3 години
Аз съм точно в измерението, където трябва да съм - не употребявам наркотици, пуша цигари и пия, а в момента не съм пил! На работа съм - когато съм на работа не пия! Има нещо, което трябва да се свърши и колкото по-бързо, толкова по-бързо. Ония във военната академия казаха, че Симо 2 не е влязъл и в един час. Не е давал никаква сабя да го запомнят с жеста. И освен това казаха, че е преписвал ...
36
5
 
5
 
! Отговори
Гамен Грипенов Ветов преди 3 години
Ан така,тролчетата на батя!Те реставрираха гарата в стария стил,което показа великолепието на Царска България,което хич,ама хич не е гот за нас ц,арву,лите от Коматево !Затуй да противодействаме на буржоазния разкол и явната демонстрация на Европейската солидарност,да им стоварим една композиция със соц.,л,ай,на и да почнем да поливаме от тук в сайта,та чак до подхуене,от където сте повечето ми т,ъпанарчета,цоциалистчета!После припкайте при Корна да ви плати със субсидията на Борисов за БСП!!
35
0
 
1
 
! Отговори
Дедукция 4: преди 3 години
Ето я гарата заминавай! Свободна и независима България през целият 20 век е най-големият кошмар на Западна Европа и колониалните господари като тебе. Нито има такава сабя, нито това е написано на нея, написано е да ти спасят за.д.ни.ка, когато стане напечено. Свободна и независима България я няма, има България, Република България, която е част от Европейският съюз, но за да стане пълноправна трябва да се отървем от колониалното си минало. С влак дойде - с влак ще си идеш!
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ало, дедукцията... ти в друго измерение ли си? За какво се говори в статията, ти какви ги блещиш. Не, че не е интерсно, но не му е тук мястото.
33
5
 
0
 
! Отговори
Дедукция 3: преди 3 години
Я да те питам с твоята възвишена идея да освободиш България от комунистите и социалистите и да постигнеш това дето си написал "уж" на сабята - свободна и независима България - от всички ама не и от тебе нали? Та да те питам това "освобождение" на България от социализма и социалистическия режим колко трупа струва? Колко убити хора струваше? Един милион? И колко пари изчезнаха ама кажи честно! Колко пари открадна от тия "гадни комунисти". Въвеждаш хората в заблуда - материалният и властови интерес
32
5
 
7
 
! Отговори
1 преди 3 години
А официалното откриване ,кога ще е,без ленторезача,нищо не може да се пусне в експлоатация.
31
2
 
4
 
! Отговори
Недоразбрал преди 3 години
ХАХАХА,АХАХАХпоредния тъпчо,който не знае що се смее?!измазаха поредната малка гара,колко смешно за червените 85%ви мб,цили,направо да се захласнеш от смях?!И като е толкова малка и лесна за измазване,що не я направиха твойте к,неги,ами чакате всичко на Борисов,а после се смеетекато л,уди с г,зъ,т си?!