Възстановяват княжеския лифт по съществуващото трасе

Започва процедури по възстановяване на съоръженията на Витоша
Обновена: 7 яну 2021 16:05 | 7 яну 2021 16:05, Петя Славова
24
Възстановяват княжеския лифт по съществуващото трасе
Снимка: БГНЕС

С или без желанието на собствениците на съоръженията на Витоша, ние започваме процедури за тяхното възстановяване. В рамките на тези процедури, очертахме два сценария.

Първият – да работим за това да може да възстановим Княжевския лифт в съществуващите стъпки. Нещо, за което не е необходимо изготвянето на специализиран подробен устройствен план. Вторият сценарий, при който това технически не е възможно, ще бъде необходимо такова изработване – на специализиран подробен устройствен план. Постигнахме пълна координация с различните институции.

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова след среща с министъра на земеделието Десислава Танева и министъра на екологията Емил Димитров, председателя на СОС Елен Герджиков и общинския съветник и бивш директор на Витоша Тома Белев, предаде БГНЕС.

Кметът обясни, че това е част от усилията на местната власт да осигури достъп до планината и самата тя е поела такъв ангажимент още преди година.

"От срещата стана ясно едно – всички бяха консенсусни, че за възстановяването или реконструкцията на Княжевския лифт не е необходима промяна в плана за управление на природен парк Витоша", заяви тя и каза, че е получила уверение от институциите, че ще съдействат, за да може нещата да се случат в кратки срокове.

Тя изрази надежда, че и собственикът, който не беше поканен на срещата, ще се включи и ще бъде съпричастен към всичко това, което се случва. Независимо от различията във вижданията на общината и “Витоша ски”, кметът е категоричен, че не е необходима промяна в плана, а изготвяне на специализиран подробен устройствен план, който именно те са инициирали.

"Ще очакваме съгласуване от Агенцията по горите и МОСВ", посочи тя и подчерта, че на този етап не може да се говори за конкретни срокове, тъй като все още са далече от тях.

Фандъкова поясни, че промяна в плана е необходима само ако трасето на лифта се удължава, а за възстановяване и реконструкция не е необходима промяна.

Главният архитект Здравко Здравков обясни, че в момента заданието, изпратено от "Витоша ски" е изпратено за съгласуване от МОСВ и всички отговорни ведомства.

Той коментира, че първият сценарий е най-бърз.

"При него ако има техническо решение, а то такова има, защото ние сме убедени, че то може дасе случи в рамките на съществуващите стълбове, може без изработване на такъв Подробен устройствен план да се пристъпи директно към  технически проект. С него може да се стигне до разрешение за строеж и да се пристъпи към конкретни действия за възстановяване на лифта", заяви Здравков и уточни, че до момента със собствениците са работили в обратна посока, а именно да се променят съоръженията и да се изработи специализиран подробен устройствен план, което ще отнеме много време.

Министърът на екологията Емил Димитров каза, че от възможностите, които дава Витоша за каране на ски се използват едва 20%.

"Не говоря за изсичане на гори и каквото и да било друго", коментира Димитров и каза, че за други лифтове, като за "Заека" например ще бъде необходимо удължаване на трасето.

Земеделският министър Десислава Танева увери, че от МЗХГ ще съдействат в най-кратък срок, така че да бъде осигурен достъп на гражданите до планината с лифт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
1
 
! Отговори
Скиорче преди 3 години
Рано или късно този план трябва да се промени! Сега само хвърлят прах! И как още не сте си оправили заглавието не мога да разбера!!!??? И вие като Йорданка, отбивате номера май :)))
16
0
 
5
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До след 800 дни лифт??? - и аз така. Но все пак е дразнещо, някак. Красива планина в "двора" да имаш и да се запусне по този начин!
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КНЯЖЕВСКИЯ ЛИФТ, ***!
14
2
 
7
 
! Отговори
след 800 дни лифт??? преди 3 години
Не вЕЕЕрвам.Парен каша духа!Витоша си я катеря пеша и ми дреме на ОНАЯ работа за лифтовете на Цеко,Меко и компания...!
13
0
 
8
 
! Отговори
Ник преди 3 години
Къде ще е паркинга не разбрах?
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-накрая нещо да започне да се прави,аман от тая зелена мафия.
11
2
 
13
 
! Отговори
Alex преди 3 години
КняжеВски бе. Идете си на село!
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кпадлата Ще го възстанови колкото бандита построи завод на VW , писта за формула 1 и тн лакърдии
9
0
 
13
 
! Отговори
Krom преди 3 години
Ми той "собственика" си има друг курорт - Банско. За него е въпрос на интерес да запустява Витоша. Лифта до Бай Кръстьо който се ползваше от екстремните спортисти надолу, щото колената и връзките трябва да се пазят - отдавна е спомен и ръждиви железа. Всички мостчета по пътеките - се разпадат. Някой трябва да му потърси отговорност на тоя брус за съсипването на парка. Или да му го отнемат, не да се правят сега на благодетели, щото видиш ли един лифт ще възстановят!
8
7
 
8
 
! Отговори
Левтер преди 3 години
Срам и позор е за лицето на мафията,едва сега да възстановява това съоръжение. След *** и тя си тръгва!
7
1
 
1
 
! Отговори
Друг Помнещ преди 3 години
То май по-добре да работи и Цеко да печели, докато го и поддържа, отколкото един лифт по-малко.
6
9
 
9
 
! Отговори
Савина преди 3 години
Първо - оправете си заглавието! И второ - за пореден път Фандъкова си пише минуси със съветници и комисия като Тома Белев и недомислени решения!
5
0
 
4
 
! Отговори
Nona преди 3 години
Малко са се объркалЕ заради Княжеската градина,ама СЕ тая,нали?!?Ако зобщо зная,че има такава
4
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Софиянците знаем, че е КняжеВски! Пък другите .... откъде??!!
3
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не, че не се случва често, но сега за пореден път ще изградят нещо с обществени средства и после ще го харизат на Цеко да печели от него.
2
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВСИЧКИ ЖУР*НА*ЛЯ СА НЕГРАМОТНИ КАТО , ТЕХНИЯ БАЩИЦА !
1
1
 
31
 
! Отговори
Друг Помнещ преди 3 години
Петя! КняжеВски, защото тръгва от Княжево, а не Княжески, сякаш е на някой княз. Като не знаеш - питаш, мойто момиче, ноли?