Тръгна обществената поръчка за нови 6 станции на метрото

Трасето е от ул. "Шипка" до Окръжна болница
80
Тръгна обществената поръчка за нови 6 станции на метрото
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Обявиха обществената поръчка за строителство на продължението на третата метролиния в София от ул. "Шипка" през район "Слатина", зала "Арена Армеец" до Окръжна болница, съобщи "24 часа".

Според документацията общата дължина на участъка, включително метростанциите, е 5 666м. По трасето ще се изградят 6 подземни метростанции, като на последната, която ще е на кръстовището на бул. "Цариградско шосе" с ул. "Йерусалим" се предвижда да има подземен двуетажен паркинг.

Разклонението на третата линия отново ще се изгражда с тунелно-пробивна машина и по нов австрийски тунелен метод. Пероните  а всички 6 нови станции ще са с преградни остъклени стени, отварящи се синхронно с вратите на пристигащите влакове. Обществената поръчка, обявена от общинската фирма "Метрополитен" ЕАД, е разделена на пет обособени позиции. Срокът за подаване на оферти е 14 април, а прогнозната стойност на новия участък е 530 млн. лв.

Първата станция ще е разположена на кръстовището на улицата "Гео Милев" и "Черковна". Следващата ще е на кръстовището на улиците "Гео Милев" и "Н. Коперник", после метрото ще спира при кръстовището на ул. "Гео Милев" и ул. "Слатинска". Оттам следва метростанция на кръстовището на булевардите "Асен Йорданов" и "Шипченски проход". Петата станция се планира да е при зала "Арена Армеец", а последната - от източната страна на съществуващия пешеходен подлез под бул. "Цариградско шосе". Там ще се изгради и паркинг с общо 230 паркоместа, 28 от които ще са за хора в неравностойно положение.

Шестте нови метростанции трябва да бъдат изградени за срок от 4 г.


 


80
Още по темата: Метротъргспирки
Още от Страната
Градусите падат още, през уикенда ще вали сняг
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
1
 
! Отговори
Коко преди 1 седмица
Грешно заглавие тръгнаха едни пари към едни джобове гробарите се радват на чело с толупа а хората реват
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Който иска Метро, трябва да събере достатъчно подписи сега и да ги пусне до Софийска Община, за да се планира за следващ цикъл. Лозенец отказаха да го направят преди 20 години и сега също питат при тях кога.
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Левски Г кога стартира строителството?
71
1
 
2
 
! Отговори
До 62 Истината преди 1 седмица
Истината е, че след 1989 година всяка година градския транспорт в София става по-зле. Започва се с разреждане на превозните средства по дадена линия. Резултатът е, че хората нямат време да чакат и после да се блъскат като сардели и си намират друг маршрут или начин за придвижване. После следва закриване на линията защото не я били ползвали. Другият вариант са промените по надземните линии уж заради метрото, но резултатът е, че пак става много по-зле, а недай си боже метрото да спре за час и адът
70
1
 
2
 
! Отговори
До 68 преди 1 седмица
Ако мислеха за хората, метрото щеше да минава под Цариградско щосе, както беше по проекта от преди 1989 година, за да няма "колко хора висят по спирките". Сега по тазаи нова линия на метрото почти няма хора, които да го ползват, а в редките случаи, когато се пълни залата на мутрите, хората ще трябва да се прекачват по няколко пъти, за да се приберат. Примерно за Младост и за Летището ще трябва да слязат до ул.Шипка, да се прекачат на сега строящата се линия за една спирка до Орлов мост и там да
69
1
 
3
 
! Отговори
??? преди 1 седмица
Принцпно по света свързват отделните линии на метрото, а в София мутрите не го правят. Защо последната спирка трябва да е на Цариградско шосе, вместо метрото да се продължи още малко (около 800 метра) и да се свърже с другата линия на метрото (с две разклонения) преминаваща през Младост 1
68
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Истината
Абе ЛЪЖА. Там е зала Армеец! Нормално е до големите спортни обекти да отива метро. ТЕХ ПАРК и без Плевнелиев ще се напълни с хора. Дъ МОЛ е по това трасе! По Цариградско колко народ стои по спирките? Този поток трябва да се свали под земята и да им се съкрати времето за придвижване няколко пъти! От кога е проекта за метро в София? Какво бе направено допреди 10години. При Софиянски на всеки 4 самосвала с бетон, 3 отиват"някъде". Шофьор ми го каза. Накрая и той гепил един "леген".
67
2
 
0
 
! Отговори
Гай Баньо преди 1 седмица
До Анонимен 49 загубите
Не знам точната сума но мога да си представя като основна хранилка им бяха шантонерките от най-поз'д мястото - БИЗНИЗ ПАРКЪ който сега е една гробница.
Да видим гуулаг какво ще каже по въпроса.
66
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Истината

Мда, хората, които всеки ден ползват метрото и те мислят, че "става по-зле" транспорта в София.
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До ласмаки джасмаки

Погледни от хубавата му страна: докато стотици хиляди софиянци използат метрото всяка седмица, маргиналите са изолирани от тях и не се мяркат там.
64
0
 
2
 
! Отговори
Клоунски Свят преди 1 седмица
До Истината

Спокойно, нищо от това метро няма да стане. Тази година ще повторим 1929-та.
Както знаем после идват по-интересни събития
63
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ще има ли течаща вода в новите метростанции? Ще дам идея на столична община да сложат водомери и да я отчитат ;)
62
1
 
4
 
! Отговори
Истината преди 1 седмица
Това всичкото е за да има метро до Тех парка с ходатайството на Плевенлиев, който има офис там . Никаква идея как ще с развива града по-нататък. Ама то въобще не е чудно щом досегашното метро е по план от1965. И да, подготвят се още по-големи недомислици - метро от Младост 4 до лифта на Симеоново.
Положението с транспорта и живота в София ще става все по-зле.
61
0
 
2
 
! Отговори
ласмаки джасмаки преди 1 седмица
До Иван 31

Погледни от хубавата страна. Хората ходят в планините за да видят водопади, а в София даже няма нужда да излизаш от града :)
60
0
 
1
 
! Отговори
69 преди 1 седмица
най гъсто населената част на квадратен километър остава без метро, не мога да разбера защо се *** със студентите и кв.Витоша
59
1
 
2
 
! Отговори
ДА преди 1 седмица
То хубаво,че район Слатина ще има и метро,ама да ви питам,бре-защо не го свързахте поне с пазара на Младост,та да може да се ползва и метро до летището!Така излиза,че слатинци ще слизат до "града" с метро,от там ще сменят друто метро и ще ходят до летището,примерно,или ако щете до младост,до бизнес парка и т.н.Все недомислени неща!
58
3
 
5
 
! Отговори
АБЕ преди 1 седмица
ХОДЕТЕ ПЕША, БЕ КОМУНИСТИТЕ.... МЕТРОТО НЕ Е ЗА СЕЛТАЦИ...!
ШЕ ВЗЕМЕ ДА СЕ ИЗДУШИТЕ.
ХОДЕТЕ ПЕША НА ЧИСТ ВЪЗДУХ
57
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 55

Всеизвестен факт е, че тия, които плючт по всичко, което се гради в България, са най-можещите и най-знаещите. Особено тия по форумите.
56
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да направят спирка на метрото в Банишора до затвора. Ритуално да изпратят Тиквун с метрото в новият му дом
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
до 54
А ти си трол и ти личи. Поне така се надявам, защото в противен случай си доста заблуден