Архитект: Центърът на София да се освободи от транзитно движение

"Визия на София" не решава конфликта между транспорта и пешеходците
19 фев 2021 18:45, Анисия Иванова
49
Архитект: Центърът на София да се освободи от транзитно движение
Снимка: БГНЕС

Столичната община е приела много документи във връзка с развитието на града, последният е „Визия за София“, но Covid пандемията може да наложи промени в традиционните ни схващания. Например в намерението София да се развива като компактен град – напоследък хората все повече търсят да се изнесат в малки селища около столицата.

Темите са обсъждат и в европейските и в българските организации на архитекти и урбанисти, каза проф. Тодор Булев, председател на УС на Съюза на архитектите в България (САБ).

Градът трябва да е място, подчинено на благородната цел – общуването между хората. В този смисъл огромно е значението на кварталните обекти – кафене, магазини, дори пункт за химическо чистене, подчерта арх. Булев. Показателен пример е част от стария център, т.нар. „КвАРТал“, познат и от фестивалите, които се провеждат там. Необходимо е и в „периферията“ на София да има пространства, които да изявяват градското начало.

Арх. Булев посочи като недобър пример бул. „Тодор Александров“, който разсича част от центъра на две, вместо да прави естествен контакт, както съседните „Ал. Стамболийски“ и „Пиротска“.

"Транзитното автомобилно движение няма място в софийския център. Аз съм за затварянето на „Тодор Александров“ като комуникация между пл. „Възраждане“ и бул. "Дондуков“. Центърът на София трябва да се освободи от транзитно автомобилно движение и това ще стане, ако софиянци го искат и общината го приеме“, изтъкна експертът пред БНР.

По думите му във „Визия на София“ се говори за умен град, но преди надстройката трябва да имаме основата. Този документ не разрешава конфликта между транспортните средства и пешеходците.

София има нужда от нова самостоятелна концертна зала, както може би и от нова сграда на опера, допълни арх. Булев. Гаранция на бъдещия успех е единомислието на музиканти и институции по този въпрос. Има поне 6-7 подходящи локации. За да се говори за мястото, е нужно добрите намерения да придобият конкретика.
Засега САБ не е потърсена като организация със специалисти, които могат да помогнат с мнения и експертиза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
9
 
2
 
! Отговори
dtrumpp преди 3 години
всички таралясници - вьнскьпо паркиране ( 20 долара за 2 часа) в центьра за да отсее каруците и талигите и колите под 15 хиляди левакато за начало е добре
42
1
 
9
 
! Отговори
ПорЦелан преди 3 години
Такива центрове трябва да са достъпни за автомобили. Иначе ще станат като Витошка: Мания, Дюнери и клошари.
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До решението (41)За "Гигантската Концентрация" си напълно прав, но съществува в целия свят - политиците се стремят да вкарат раята в мегаполиси. За Бъългарските спрям оруските градове категорично не съм съгласен - ако си гледай руските са направени с радиални и аксиални проходи и това е много добро решение, което уви в нашите градове НЕ се наблюдава.
40
5
 
5
 
! Отговори
решението преди 3 години
Проблемът е че архитектите от ВИАС нямат визия. Учени са от учебници писани в Русия и нашите градове приличат на руските.В днешно време има Гугъл Мап и всеки може да види как са устроени градовете в Америка. Може да гледа и филми.Просто "Гигантската Концентрация", агломерациите и тем подобни дивотии трябва да бъдат изкоренени от главите на тези т.н. Архитекти.Най-бързо и лесно ще стане като се пенсионират преподавателите във ВИАС, а дипломите да не важат за управленски длъжности.
39
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искат да премахнат транзитното движение, ама не като построят алтернативни трасета и булеварди, които не преминават през центъра, а като забранят съществуващите. Това е типично по ганьовски - забраните не решават проблемите, а намирането на алтернативи за преминаване на града без да се минава през централната част.
38
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя "архитект" беше измислил плювалника на Витошка. Аман от некадърници с претенции!
37
2
 
14
 
! Отговори
Жител преди 3 години
За да се облекчи центъра трябва да се затворят заведенията особено нощните клубове !!!Те генерират ужасен трафик мръсотия липса на парко места и най лошото много шум н нощните часове което е забранено от закона! Да останат театрите кината и ли иначе казано културата а не пиянските изцепки защото това го няма никъде по света!!! Затвориха цял булевард Витоша за да могат да отдадат улиците и тротоарите познаем на заведения който да пречат замърсяват и паркират неправилно в малките тесни улички УУУ.
36
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Булевардите на София без коли.Само велосипеди. Ще е супер.
35
2
 
14
 
! Отговори
Издънкова преди 3 години
Искаме всички държавни служители да НЕ ПОЛЗВУНАТ ПОВЕЧЕ НИКОГА СЛУЖЕБНИ АВТОМОБИЛИ ДА НЕ ЗАМЪРСЯВАТ ОКОЛНАТА СРЕДА ДА НЕ ХАРЧАТ ГОРИВО ПЛАТЕНО ОТ ДАНЪКОПЛАТЕЦА ДА НЕ СПИРАТ С ПРОПУСКИ В ПЛАТЕНАТА ЗОНА ДА НЕ СИ ВЗЕМАТ ДЕЦАТА ОТ УЧИЛИЩАТА В РАЙОНИ КОЙТО НЕ ЖИВЕЯТ ДА НЕ ИЗДАВАТ РАЗРЕШИТЕЛНИ ЗА СТРОЕЖ КАТО ЗЛАТЕН ВЕК И МИЛЕНУМ ЦЕНЪР КАКТО И НИКМИ В ЮЖЕН ПАРК И ТОГАВА ДА МЕ СЕ ПРАВИ НА АРХИТЕКТ ТОЯ МИШОК
34
0
 
11
 
! Отговори
. преди 3 години
"София има нужда от нова самостоятелна концертна зала, както може би и от нова сграда на опера, допълни арх. Булев."Че какво им е на старите театър и опера??? Като се знае как "стрите" по-добре не пипайте нищо!!!
33
2
 
14
 
! Отговори
. преди 3 години
"Аз съм за затварянето на Тодор Александров като комуникация между пл. Възраждане и бул. "Дондуков."Този е луд за връзване!
32
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1000лв. винетка ако искаш да си караш колата в София и проблемите ще бъдат разрешени.
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
po kakav proekt?
30
2
 
22
 
! Отговори
Striker преди 3 години
Арх. Булев - миже да ди скъсаш дипломата, некадърник! Тодор Александров е един от най-смислените булеварди в София! От кое село си, ***?
29
1
 
4
 
! Отговори
1-н преди 3 години
ще ви сеа от къде ще се завират данъкоплатците някаква идея имате ли...?
28
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За София;Най добре всички правителствени парламентарни учреждения, извън София .Ще се прекъсне до голяма степен корупцията. Града ще диша чист въздух, защото на всички зависими фирми ще им се наложи да се изнесат до тях. До вимето.
27
11
 
5
 
! Отговори
АМИ , ДА... преди 3 години
ПРЕД МОЛОВЕТЕ , ПАРКИНГИТЕ ПАК СА С ПРОПУСКАТЕЛЕН РЕЖИМ !В ЦЕНТЪРА НА ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ ТРЯБВА ДА Е СЪЩОТО!ТАКА , НЯМА ДА ИМА СТРУПВАНЕ НА ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА И ТЕЖЪК И ОПАСЕН ТРАФИК СЪС ЗАМЪРСЯВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА!ВЕЧЕ ИМА ДОСТАТЪЧНО ЕКОЛОГИЧЕН ОБЩЕСТВЕН ТРАНСПОРТ!
26
10
 
4
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 3 години
СЛАГАШ --КПП-та С "ТАКСА ЦЕНТЪР" И ВЪПРОСА Е РЕШЕН!ОСТАНАЛИТЕ ПЪТИЩА КЪМ ЦЕНТЪРА ДА СА ЗАТВОРЕНИ С ПРЕПЯТСТВИЯ!
25
1
 
16
 
! Отговори
Гошко преди 3 години
Градовете в една държава са отражение на хората които населяват тази държава. Ние неорганизирана нация, тарикатчета, явно обичаме мизерийката, всеки има своя "естетика" и смята че може да прави нещата както си прецени, без да се съобразява с никого и с нищо. На думи сме много силни, българина е голям разбирач, но всъщност живеем в собственат си *** и все някой друг му е виновен. Колкото и велоалеи да начертаем и колкото павета да наредим, Холандия няма да станем!
24
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички тези "експерти" трябва да ги пратят да запълват дупките, направени от подобните на тях други "експерти".Ако гражданите поискали - че аз не помня някога общината да е питала гражданите за каквото и да е смислено (освен за разширяване на сините и зелени зони).