Ремонти, детски градини, но и чист въздух: Приеха бюджета на София

Той е в размер на рекордните 1,891 млрд. лв.
Обновена: 25 фев 2021 14:50 | 25 фев 2021 14:50, Красимир Ангелов
92
Ремонти, детски градини, но и чист въздух: Приеха бюджета на София
Снимка: БГНЕС

Общинските съветници в Столичния общински съвет приеха Бюджета на София за 2021 година. Той е в рекорден размер от 1,891 млрд. лв.

Финансовият план на столицата бе приет след близо 4 часа дебати, като парите за града бяха подкрепени от 33 съветници, против бяха 26, а един се въздържа, съобщава "Монитор".

В началото на сесията кметът Йорданка Фандъкова представи финансовата рамка на града, като отчете, че парите за София са фокусирани върху три цели - изграждане на стратегическата инфраструктура, строителство на нови детски градини и подобряване на качеството на въздуха.

Капиталовата програма на града е в размер на 511,7 млн. лв. "За стратегическа инфраструктура са предвидени 140 млн. лв., с които може да гарантираме нови булеварди и връзки с околовръстния път", посочи Фандъкова.

Сред приоритетите през тази година са бул. „Тодор Каблешков“, бул. „Филип Кутев“, „Източната тангента“, „Ломско шосе“, ул. „Опълченска“, които са част от вътрешните градски рингове. Залагат се ремонти на бул. „Първа българска армия“, ул. „Кукуш“, тунелът на Люлин на бул. „Царица Йоана“ заедно с трамвайния път, тунелът на НДК и бул. „Скобелев“, ул. „Н. Коперник“ и „Чепинско шосе“.

Най-голямата реконструкция, която ще започне тази година, е на трамвайното трасе по бул. „Цар Борис III“, от Съдебната палата до „Княжево“, която е на стойност 31,6 млн. лв. Този проект ще даде бърза връзка на гъсто населени квартали и нов линеен парк по бул. „Македония, подчерта Фандъкова. Заедно с това ще се извършват и ремонти на квартални улици.

Нови места в детските градини в столицата е друг ключов момент в бюджета. Залагат се 65,7 млн. лв. за изграждане, разширение и основни ремонти на детски градини, ясли и училища. 45 са конкретните обекти за нови сгради и разширения на детски градини и ясли. С тях очакванията са през тази и следващата година, когато завърши строителството, да се открият 185 нови групи.

Освен за строителство се залага и 1,6 млн. лв. за проектиране на 16 нови сгради за детски градини, които да бъдат включени в строителната програма догодина. 6 млн. лв. ще е инвестицията в нови училищни корпуси и основни ремонти в 7 училища, става ясно от плана на бюджета.

Чистият въздух е третият топ приоритет в София за тази година. Тази година стартира изпълнението на големия проект за подмяна на старите печки на дърва и въглища с нови екологични уреди за отопление, като предвидените средства за годината са 12,1 млн. лв. В план-сметката за чистота се увеличават средствата за миене и площите с 24%. Планира се и програмата за премахване на т-нар. кални точки в кварталите, които са източник на прах и кал, с бюджет над 1 млн. лв.

Метрото си остава основен акцент за подобряването на качеството на въздуха. Със 172,5 млн. лв. ще бъде инвестицията в довършване на първите участъци от третата линия, нови метровлакове и основен ремонт на стари, както и в доставката на 25 нови трамвай, 82 електробуса и 30 тролея. "Една от моите лични каузи за 2021 г., е да гарантирам финансиране за разширенията на метрото към „Подуяне“ и през „Слатина", разкри Фандъкова.

През тази година са предвидени 1 млн. лв., с които да се изгради първата общинска детска поликлиника в район "Възраждане". 8 млн. лв. повече пък отиват за общинското здравеопазване и 16 млн. лв. повече за социални дейности.

4,6 млн. лв. се залагат за за инвестиции в основни градски паркове – изграждане на връзка на район „Люлин“ със Западен парк, довършване на Северен парк и възстановяване на нови знакови места и алеи от Борисова градина, съобщава още "Монитор".

В областта на културата ще бъдат завършени реставрацията на централна минерална баня в Банкя и София ще има първия си Център за съвременно изкуство в Топлоцентралата на НДК. Ще започне реставрация на минералната баня в „Овча купел“. Общо 10,6 млн. лв. са средствата, които ще инвестират в културна инфраструктура.

През тази година ще започне изпълнението на първата част от проекта за изграждане на канализация с европейски средства в районите „Витоша“, „Връбница“, „Лозенец“, „Овча купел“, „Сердика“ и Банкя. Общо 30,1 млн. лв. се гарантират за изграждане на ВиК-инфраструктура.


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
2
 
! Отговори
Ало Ваню преди 1 месец
фъндъкова, я кажи нещо за Мародерите от Топлофикация, Метрото, ремонта на ремонта, защото скоро ше белиш картофи /компири/ в Сливенския.
86
0
 
1
 
! Отговори
Краси преди 1 месец
Ми те два месеца от годината минаха,КОГА ще работят строителите ?
85
0
 
1
 
! Отговори
Видиш ли аутокоректа преди 1 месец
Унука, унуки - внуци, стара дума, старо произношение, но откъде идва думата, нейният корен ... Аутокоректа вика унилите ...как ще са унили с по 50 милиона в сметките???
84
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радвам се за Коперник, дано да продължат по същия начин както направиха първия участък от Цариградско.
83
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Искам забрана слугинажът да кара коли в центъра! Извинете ме, касиерка в супермаркет вече взима към 2000лв.. Преспокойно може да си купи малка незамърсяваща кола, а не да ми се мъкне с BMW-то нафтова печка на шкембака си мъж! Искаме чист въздух! Вън от София всички, които нямате пари за нови коли! Те са лукс, а не необходимост!
82
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия 2млрд. ще станат 4млрд. и поне половината от тях ще бъдат откраднати.
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бюджет за ремонти и реконструкция. Кражби, кражби, а тая лицемерна и нагла бабиера продължава да се прави на кметица.
80
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фънка е влизала във Метрото само, когато реже лента и НЕ е виждала Трамвай, защото има щори на Служебната Лимузина !!!!
79
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
''' Ремонти и Ремонти на Ремонтите """ това е логото на София върху Герба на София !
78
1
 
7
 
! Отговори
Кажи сега преди 1 месец
Колко години още и колко пари ще ти трябват за да не виждаме повече бездомни кучета и каруци в София?
77
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фандъкова има пряка вина за убийството на момчето и това не може да се заличи по никакъв начин.
76
2
 
12
 
! Отговори
Любопитен преди 1 месец
Къде ли отиват тия близо 2 млрд. лева,че София прилича на Бейрут през 80-те???
75
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
въвела тихомълко зелена зона в Събота да щавиш хората - ще си платиш прескъпо за всичко ...КАЗАХ!
74
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 60

В София ли живееш или с розови очила ходиш или изобщо не излизаш навън да видиш бок-лу-ци-те, голяма ми-зе-рия е навън. Кога най-сетне ще чисто по улиците и между блоковете?
73
0
 
4
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 месец
И безплатен електромасаж по спирките!
72
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И защо другарката драпа да разширява метрото, а самата тя не го ползва?
71
0
 
0
 
! Отговори
Много Малко преди 1 месец
трябваше по 5 000 лева на месец да им гласуват, какво са 500 лева за такива кадри на Световно ниво?!
70
1
 
1
 
! Отговори
Най-Сетне Аналните преди 1 месец
тестове са реалност:

"Китай отрече да е правил анални тестове за новия коронавирус на американски дипломати, предаде Франс прес"

Вярвай и Следвай Науката! Господ-Бог Исуса Христа е Мъртъв!!
69
1
 
2
 
! Отговори
Ари Голдберг преди 1 месец
Честит Пурим, Братя!
68
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кражби от ремонти, детски градини и гарантиран мръсен въздух!

Спонсорирани публикации