Софиянци не слизат от колите си - на челно място в Европа

На 1000 души се падат по над 660 автомобила
28 фев 2021 08:52, Елка Василева
191
Софиянци не слизат от колите си - на челно място в Европа
Снимка: архив, БГНЕС

В София има повече автомобили от средното за големите градове на ЕС, сочи анализ на общинското предприятие „Софияплан“. Тенденцията е придвижването с автомобил в столицата да продължава да расте, докато пътуванията с градския транспорт намаляват, предаде БНР.

В Столичната община се падат по почти 0,8 автомобила на всеки възрастен, докато средното ниво за големите градове в Европейския съюз процентът е около 0,5 на сто, сочи статистиката.

Според последните данни за новорегистрираните и дерегистрираните автомобили степента на моторизация е скочила от над 500 автомобила на 1000 души в края на 2016-та година, на над 660 през 2020-та, което е ръст с почти 30 процента.

За сравнение - много от големите европейски градове имат нива на моторизация под 450 автомобила на 1000 души, се казва в доклада на "София план" за състоянието на транспортната инфраструктура в Столичната община.

Той е изготвен в рамките на подготовката на "Програма за София" - новият план за интегрирано развитие на Столичната община за следващите седем години. От доклада става ясно още, че придвижването с автомобил в София продължава да расте, докато пътуванията с обществения транспорт намаляват.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредни програми, планове, проучвания. Безплатни са, нали? Аха... не са. Някой е взел хонорар, за да си направи труда да погледне през прозореца. И пак отвратителни трошки, неудобни маршрути, неадекватни цени. Никой не е длъжен да плаща за услуга, която не отговаря на цената си. По време на пандемия някой да ви лъха в лицето? Искате паве в главата след футболен мач? Искате да се запознаете с екзотични нови видове клошари и етно елементи? Софисйки адски транспорт мисли за вас!
51
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До селяните, които се чудят как София от 5000 човека е станала 1 500 000. Преди 9.9.1944 в столицата пристигат образованите, състоятелните, интелигентни, талантливи хора. Достигат 400 000 към 1944г. След културната революция от 9.9.1944 в София се изсипват прогресивните - тези, които си мечтаят да работят в завод, фабрика. Това са селяните. Тогава и думата селянин става обидна, и вече. вече няма стария смисъл на трудолюбив земеделец, изкарваш прехраната си с честен труд. Селянин е комунист
50
1
 
14
 
! Отговори
Селтикс от Люлин 1 преди 3 години
Хайде Пришълци да не се грижат за Град София. А София Не може да бъде заложник на носталгията на Нашествениците по нужника в задния двор на бащината къща, в "некое" село'.......
49
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АндрешкоЕ той човека просто стратифицира. :))))Значи, Ладата е за соц-ретро парадите :))))Астрата е фамилния автомобил.Джипа е за когато ходи на имението, т.е. къщата на село/вилата. :))))Явно Буса ще е за бизнеса. :)))))Уникални сме.:))))))))))))))))))))))))
48
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно имаме пари, щото да поддържаш няколко коли в домакинството си е бая разход
47
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До VЯвно ти по регионите не ходиш, щото май си нямаш идея какво се случва там.Сигурно си седнал в панелката в някой голям град, галиш се по шкембето и си викаш, я аз да напиша някоя комплексирана глупост.:)))
46
1
 
14
 
! Отговори
Нема метро преди 3 години
Еми развали се метрото ..и те така....а и нали искате спазване на социална дистанция????? Само си противоречите. Извод :. Де факто българина е най- дисциплиниран в това отношение.
45
0
 
32
 
! Отговори
Андрешко преди 3 години
Споделям опит. Имам комшия, който държи старата си Лада пред блока. Освен нея има Астра комби, стар джип Тойота, а мината седмица докара и минибус. Заради него пред блока минаваш като в тунел. Такива хора в София са много и според мен имат психически проблеми. Това си е тяхна работа, но общината може лесно да го излекува като му бръкне в джоба за всяко МПС след първото. Освен астрата другото почти не се кара. Ладата в реликва, тойотата в най-дебелия сняг, микробуса- склад. Купчина старо желязо.
44
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам, ама в софия живота е много античовешки.Коли, задръствания, мръсен въздух, изнервени хора навсякъде. Преди време бях по работа в софия - и всеки ден в южния парк бях - и там даже изнервени хора, накачулени един върху друг.
43
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Русия само 23% от хората могат да си позволят личен автомобил.У нас този процент е 76.
42
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 53"Да се придвижваш с кола в софия всъщност е неудобство и още една грижа на главата, но комплексираният бг *** няма как да разбере такива сложни положения"Пичове, КЕФИТЕ!:))))))))))))))))))))))))))))))))))
41
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Gaus"За българина е краен признак на провал да се качи в градският транспорт. Може да не яде, но заделя 20 лв за газ на 30-годишното бмв, в което да вози приятелката. А тя да гледа от отгоре на нисшите, качени в градския като английската кралица. Пълна гротеска сме в сравнение с нормалните европейци и разликата не започва от джоба ни, а от главата."ЕВАЛА за тоя коментар.Хем се хилих като ненормален докато го четох, хем е 100% вярно.
40
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се придвижваш с кола в софия всъщност е неудобство и още една грижа на главата, но комплексираният бг *** няма как да разбере такива сложни положения.
39
4
 
6
 
! Отговори
Аман от мрън-мрън! преди 3 години
Ами щом трафикът в града ви пречи, идете да живеете на село бе! Там въздухът е чист и всичко е на пешеходно разстояние. Даже и градски транспорт няма, да ви шуми. Големи гражданя се извъдихте!
38
4
 
11
 
! Отговори
Православен славянин преди 3 години
Комплексираните хора държат другите да ги видят ,че са със кола ! За 100-300 метра палят старата си каляска !
37
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За мен няма значение дали ти е нов или стар автомобила, мощен или слаб - пречи ми да пресичам, държи ме в напрежение, пришпорва ме, постоянно ми шуми стресира!
36
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имаше една песен " НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА"
35
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бедни били българите...Във Варна всяко семейство има 2-3 коли!
34
4
 
7
 
! Отговори
V преди 3 години
Е нали мафията герб ограбва регионите по разни престъпни схеми като ,,култура,, която никой не гледа. ,,наука,, която нищо не ражда .Всичко заграбено от регионите трябва да отиде някъде. Инвестира се в бензин ;) Това се казва управление .Да ограбваш регионите и да го инвестираш у бензин за руснаци и араби :) Гладувайте за герб.
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Софе, преди 1944 г. в София в идвал цвета на нацията, а после - пролетариата. Това дава ли ти отговор?