Софиянци не слизат от колите си - на челно място в Европа

На 1000 души се падат по над 660 автомобила
28 фев 2021 08:52, Елка Василева
191
Софиянци не слизат от колите си - на челно място в Европа
Снимка: архив, БГНЕС

В София има повече автомобили от средното за големите градове на ЕС, сочи анализ на общинското предприятие „Софияплан“. Тенденцията е придвижването с автомобил в столицата да продължава да расте, докато пътуванията с градския транспорт намаляват, предаде БНР.

В Столичната община се падат по почти 0,8 автомобила на всеки възрастен, докато средното ниво за големите градове в Европейския съюз процентът е около 0,5 на сто, сочи статистиката.

Според последните данни за новорегистрираните и дерегистрираните автомобили степента на моторизация е скочила от над 500 автомобила на 1000 души в края на 2016-та година, на над 660 през 2020-та, което е ръст с почти 30 процента.

За сравнение - много от големите европейски градове имат нива на моторизация под 450 автомобила на 1000 души, се казва в доклада на "София план" за състоянието на транспортната инфраструктура в Столичната община.

Той е изготвен в рамките на подготовката на "Програма за София" - новият план за интегрирано развитие на Столичната община за следващите седем години. От доклада става ясно още, че придвижването с автомобил в София продължава да расте, докато пътуванията с обществения транспорт намаляват.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
7
 
! Отговори
Селяни и комунисти преди 3 години
Комунистите никога не са ограничавали заселванвто в София - напротив, те го форсисат, с цел претопяване на старите прослойки. Повтарям: всички панелни комплекси са построени от комунистите за пришълци от провинцията.
71
0
 
7
 
! Отговори
до 71 преди 3 години
Извинявай, ама да сравняваш Виена със София е малко хммм... Отвори 2 карти на градовете и ще забележиш, че Виена е направена на рингове. Искаш да паркираш в центъра? Няма проблем, но паркингът се плаща. Но можеш да паркираш на някой външен ринг и да отидеш до центъра много по-бързо с метрото. Сега отвори карта на София и ще забележиш, че все едно шизофреник е имал пристъп. Или да ти напомням за оная идея как кораби ще минават през центъра и се бяха впрегнали да копаят канал за десетки милиони.
70
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 84По скоро се търси решение на прблема със прекомерния трафик. Парите са средството, с което ще се постигне подобрение.Трябва всички сеУИани, с техните бараки и както казват тук някои, по няколко, да бъдат "разубедени" по един или друг начин да продължават по този начин.
69
2
 
4
 
! Отговори
. преди 3 години
Верровтно обачев цяла Европа няма такъв утрепан транспорт, толкова малко метростанции и толкова смени на пс за да стигнеш до елвментарни места.
68
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
герб е дпс и Доган е техния пророк . Българите трябва да гласуват за български партии иначе ще има лафки ,студени резерви тецове ,заливи Росенец а Доган ще казва - няма алтернатива на управлението на герб. герб е дпс.
67
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разбрахте ли че всичко е за пари?Пак мажат ските за да дерат хората.Търси се начин да се вземат едни пари.Статистика,дрън,дрън........крадливи ***.Никой не му пука за екологията.
66
0
 
7
 
! Отговори
джави преди 3 години
по кола на апартамент е най-честно.А не високи данъци,така че богатите да си джиткат,а ние да не им пречим.
65
0
 
11
 
! Отговори
Тези статистики преди 3 години
Са си доста неверни за българските условия - първо тук не е като в Германия и почти никой от новоизпечените софиянци не си прави адресна регистрация, второ - всяка втора кола в София също не е със софийска регистрация. Така че цифрите са съвсем други и анализ върху грешни данни прави грешни изводи.
64
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заселването в столицата е ограничено още през 1942 г. , а не от комунистите, с Наредба за предотвратяване на жилищната криза в София. Член 1 от нея изрично казва: Забранява се заселването в гр. София и записването на нови софийски жители. Това не се отнася до лица, назначени в София на държавна, общинска или друга служба на публичната власт.Явно е имало защо.
63
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 66Нее тогавашните селяни са били горе долу културни.Бързо се учат да говорят на "Вие".Оставят гайдите и зурлите и дудуците и слушат,рок поп,джаз естрада и класика.Не си трупат отпадъците пред входове не се събират да плюскат и да се наливат с евтина ракия пред жилищните сгради които обитават.Бръснат се и се къпят и дезодорант си слагат.Верно още си слагат вонящо кисело зеле и си пазят гумените ***.След 1990-та обаче в София избухва бясната селяния.И не спира и до днес.
62
7
 
9
 
! Отговори
Ха-ха-ха! преди 3 години
Да бе! Ще се кача в някакъв претъпкан автобус, с някакви *** изнервени нещастници, дето се мислят за еколози, защото имат съмнителното удоволствие да сменят по три превозни средства на път за работа и обратно.И докато си пропиляват живота в подрусване, забили нос в телефона си, аз съм си свършил работата и блажено си пия кафето.
61
1
 
12
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Всички тука сте с коли, и всеки вика другия да слеэе от колата не аэ.От коментарите се личи, не от друго
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До vИ двете.
59
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Православен славянинЦ, в банановите републики много много лични автомобили няма, даже и по-старички. Виж някоя държава като Русия за пример за такава. Вярно, нямат и банани, но да не ти пука.
58
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
боко тиквата взема 100 % от ддс и акцизите от регионите . 100 % .Дори един процент не остава за да казва - Аз дадох. А истината е Аз взех от тия които бачкат и дадох парите на тия които са на субсидии на врата на народа. От неговото преразпределение на блага по не пазарни методи България няма нужда .
57
2
 
2
 
! Отговори
Честен комунист преди 3 години
Няма значение лъскава кола или смърдяща каруца - пречи ни!
56
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 66Ааааа, ще ме извиняваш, но както има една приказка между нас си, ние кореняците софиянци сме 100тина хиляди. Обаче София не е това, което беше и полека се изнесохме, да не се бутама с новите граждани. Вече можете да ни намерите по разни закътани градчета около София или, в краен случай, в квартали на Виена, Берлин или Париж.:)))))
55
3
 
7
 
! Отговори
Православен славянин преди 3 години
В банановата република е престижно да си със стара каляска трета ръка !
54
1
 
8
 
! Отговори
Бай Хоеяняги преди 3 години
Оправете си димялниците! Всяка втора кола пуши или черен, или бял дим от ауспуха! Спрях да карам колело, защото първо няма условия и е опасно, второ после сополките са черни... Градският транспорт може да е удобен на места, но в повечето случаи не е и е по-скъп от колата!Задавам въпрос - как от Плиска/4ти км отиваш до Зоопарка примерно... трябва да смениш ! 3 ! автобуса за 4-5км, защото няма една линия от край до край по ГМ-то... а това е само 1 пример.
53
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Софето,София се пълни през комунизма, когато се строят огромните комплекси Люлин, Младост, Дружба, Надежда и още много, много други!