Фандъкова ще предложи 1 и 2 април в София да са неучебни

Първи могат да отворят масите на открито, допълни кметът
19 мар 2021 09:42, Анисия Иванова
31
Фандъкова ще предложи 1 и 2 април в София да са неучебни
Снимка: БГНЕС

В болниците все още има свободни легла както за неусложнени пациенти, така и за такива, които се нуждаят от сериозна грижа. Около 75-80% от леглата в софийските болници са заети към днешния ден. Числата обаче са динамични, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова.

София и днес води по брой заразени - 1121 души са дали положителна проба.

По думите на кмета положено е огромно усилие от страна на болниците да увеличат леглата си. "Всички трябва да положим усилия, за да пречупим тази крива и да не позволим хора да остават в линейките", каза Фандъкова пред bTV.

Ако заповедта за мерките спре да действа на 31 март, ще предложа двата дни, които остават до ваканцията на учениците, да ги продължим. Една от целта на мерките е да успокоят всички и те спокойно да излязат да гласуват на 4 април. Ако говорим конкретно за 10-дневните мерки спрямо бизнеса и кои обекти първи могат да бъдат отворени масите на открито при заведенията, каза още Фандъкова.

Още по темата

"Много е неприятно, че има затегнати мерки, но трябва да се справим. Все пак няма пълен локдаун, не затваряме всичко, затваряме само местата, където се събират много хора. Но няма вечерен час, хората не излизат навън с есемеси, могат да ходят на работа, да ходят до магазина. Всички малки магазини за хранителни стоки са отворени", допълни Фандъкова.

Кметът обясни, че решенията дали и кога да се затвори всичко са много трудни. Причината е, че много хора остават вкъщи и губят работата си. Същевременно със затварянето на детските градини и яслите също има голям процент хора, които не могат да ходят на работа, тъй като няма кой да гледа децата им.

"В последните дни има посещаемост около 50% в детските градини и по-малко в яслите. Но има процент хора, за чиито деца няма кой да се грижи", каза Фандъкова. За тях продължава да действа мярката на агенцията за социално подпомагане, която дава на кандидатствалите за нея 625 лв. на месец за едно дете и над 900 лв. при две деца в семейството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Забравил преди 3 години
Какво стана с идеята?Къде е предложението? Защо излъгахте?
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-разумно е не да си играят на присъствено и дистанционно а да са онлайн до края на април и да се види това как ще се отрази на заболеваемостта.
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Компир герберски, не ставаш. Марш обратно на село!
27
2
 
4
 
! Отговори
Ученици - по килиите преди 3 години
Направо да слагаме зелената маса и да раздаваме дипломите...
26
2
 
5
 
! Отговори
Франдъкова,.... преди 3 години
Кой те бръсне за лула тютюн.Кютай си защото хората едва те понасят.А ти как се понасяш .... не знам!
25
2
 
5
 
! Отговори
Казано е защо така преди 3 години
Една от целта на мерките е да успокоят всички и те спокойно да излязат да гласуват на 4 април.
24
0
 
10
 
! Отговори
Дали? преди 3 години
А дали управляващите са си оставили собствените деца и внуци на едното дистанционно обучение, без да им наемат частни учители?
23
2
 
7
 
! Отговори
И що? преди 3 години
И що? За да не научат и малкото, което биха могли?
22
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те понеже се убиха от учене тия години. Дайте им почивка.
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще предложа на Фандъкова да забрани на Карашишан да продава стотици декари земя в Западен парк.Земята е на общината а не на некво министерство.Сега не могат да откупят Южния парк,защото е разпродаден.Позор,картофелке!
20
2
 
21
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Чакайте, че не разбрах нещо.Тая от МЗ ли е, от МОН, от МФ или от щаба, че да дава акъл и препоръки за мерките.Алоооо послушната кметичка - овццо заспала, мани го ковида ами отивай да оправяш метрото, че в Х.Димитър вече ходят за риба и раци в хидростанцията.
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 8Дано греша, но както е тръгнало и за първокласниците не се знае какво училище се е задало в дългосрочен план :(
18
6
 
9
 
! Отговори
Онзи преди 3 години
Пълни глупости. Всички легла са заети, хората се прехвърлят от болница в болница и не ги приемат никъде. Свободни са само частните болници, които искат по 2000 лв. за 1 седмица престой.
17
2
 
14
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 3 години
Госпожо , не е достатъчно. По 1000 лева месечна безвъзмездна помощ за всеки. Никава работа. Всички да си стоят у доба и да хапват и пийват , за ваше здраве и това на Ахмет Доган
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имало още свободни легла, ами ползвайте си ги със здраве!
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От къде знаете че ще предложи?
14
0
 
5
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
То пък и да го приложат някои ще им пусне смс че излиза навънка а вероятно ще изчака и разрешение за това
13
10
 
0
 
! Отговори
някой преди 3 години
Ако трябва да се пускат есемеси за да излизаме навън ще пускам есемеси.Проблемът обаче е, че аз използвам служебен телефон на общинска фирма при условията наложени именно от другарката Фандъкова. А именно - не мога да се паркирам със есемес, затова ползвам талони. Защото има забрана от Столична Община от служебните телефони да се изпращат есемеси за плащане на каквото и да е (паркиране, билет за градски транспорт и т.н.).Не знам ако трябва да пускаме есемеси за излизане дали са позволени?
12
0
 
12
 
! Отговори
АКО??? преди 3 години
"Ако заповедта за мерките спре да действа на 31 март"Това е едно голямо "АКО". Ама знаете ли, че "ако" цапа и мирише?Да разбираме ли, че няма да се свърши с тези 10 дни, а така ще си караме занапред - "отвори-затвори"?
11
1
 
13
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Браво, от къде и дойде тази гениална идея не знам. Имайки предвид, че до тогова нищо няма да е мръднало и нищо няма да отвори. Явно кметицата се опитва да си пише активи на базата на глупавите решения на НОЩ.