Реанимацията на Александровска болница пълна на 100%

Пациентите не се лекуват както трябва, постъпват в тежко състояние
Обновена: 7 апр 2021 11:03 | 7 апр 2021 09:53, Камелия Цветанова
17
Реанимацията на Александровска болница пълна на 100%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"На 100 % са пълни всички легла в реанимацията на Александровска болница – близо 40 са заетите с болни с Covid-19 с тежка дихателна недостатъчност. Нараснал е и броят на постъпващите в инфекциозното отделение“, каза пред БНР проф. Атанас Темелков, началник Клиника по анестезиология и интензивно лечение – УМБАЛ "Александровска".

Още по темата

„Имаме възможност да приемем още един-двама души в спешното отделение, но тази бройка е ограничена поради непрекъснато постъпващите нови болни. Всички при нас са на апаратна вентилация и на кислородотерапия. Вече една година лекуваме новия коронавирус, но все още няма предвидимост и установено лечение, и познанията ни се ограничават до симптоматично лечение на техните клинични белези. Коя е истинската причина, какво да лекуваме в дълбочина - все още не е открито и все още работим в тази посока, очаквайки данни от нашите колеги в чужбина, за да можем да приложим най-съвременното лечение“, отчете проф. Темелков.

Началникът на КАИЛ в Александровска болница поясни, че пациентите сега постъпват в по-тежко състояние, по-късно търсят болнична помощ, стоят си по домовете, лекуват се не където трябва, идват във вече увредено състояние, когато организмът няма компенсаторни механизми да се справи с болестта.

По думите му основният проблем отпреди година остава - продължава тенденцията на липса на добра организация с личните лекари, с РЗИ, със специалистите.

В момента деца с коронавирус не се лекуват в болницата.

„С разпускането на част от мерките, трябва да продължим спазването им – основно маски, дезинфекция и най- вече дистанцията между хората. Но това нещо не става в обществото – ограничаване на контактите – докато не се постигне, прогрес в битката няма да има. Разреши се посещаването на заведенията на открито – да, но те са поставили по две прозрачни прегради – това вече е закрито пространство“, поясни проф. Темелков.

„Все още никой по света не е предоставил данни, че пандемията скоро ще свърши. Тя според мен ще остане във времето, в по-съкратен вариант, важно е да преминем към нов етап, в който няма да лекуваме такъв голям контингент от хора.

Надявам се новият кабинет да продължи с налагането на мерките, защото част от нещата са пожелателни, а те трябва да се изпълнят, заяви още проф. Темелков.

"Пандемията очерта бъдещите проблеми - това са нарушената в някаква степен връзка между министерство, РЗИ, лични лекари, частни болници, държавни болници. Много работа има и по отношение на недостига на кадрите във здравеопазването.

„До крайно изтощение е докарана вече здравната система, но смятам, че тя ще издържи благодарение на всички медицински кадри, което е за тяхна сметка. Затова на празника на здравния работник им пожелавам здраве, на тях и на техните семейства, да знаят, че без тях здравната система няма как да съществува. Ако с една дума трябва да опиша изминалата година тя е трудна и тъжна“, обобщи пред БНР началникът на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение към УМБАЛ "Александровска".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
2
 
! Отговори
м,да преди 3 години
Стига преигравахте! Времето напича и ваксините не вървят. Сваляйте маските и мерките като в Тексас и Швеция!
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Из основи е сгрешена политиката на мутрите в здравеопазването и особено по отношение на тази епидемия. Примерно трябваше да включат активно частните болници и те да поемат повечето пациенти с Ковид-19. Трябваше да оставят чисти от Ковид-19 билници като Пирогов и Александровска болница, а да формират в отделни сгради Ковид болници. Как късно идвали пациентите, когато преди да стане късно не ги приемат в болница или на преглед?
12
2
 
7
 
! Отговори
Добър ден ! преди 3 години
9 , абсолютно точен си. Вчера излизам от болница и мога да кажа ,че тези лекари и друг медицински персонал по болниците са герои. Незнам как издържат ,но се борят за всеки. Видя го !Това , което си написал е 100% истина !
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз не разбирам, само ковид е важен, другите не, но болните с лечение по телефона.
10
0
 
0
 
! Отговори
др.Нинова преди 3 години
Хайде на стълбите народе!
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Божа работа е лекуването на грипчето. Познат лекар караше по протокол, наложи се и в болница да влезе и с благословията на годжи му слагаха и ремдесивир и не помогна. Положени са усилия като за колега, но това нещо е непредсказуемо, особено при лекуване у дома по телефона.
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо е късното търсене на помощ? Спешна помощ апелира да лекуват личните лекари; личните лекари или не си вдигат телефона, или лекуват само по телефон без дори преслушване на пациент. Съответно клетия пациент се довлачва в болница с посиняла уста и заминали дробове, и после чакаме някакви чудеса да станат. Еми.. за 1г врене и кипене трябваше някак си да имаме схема за лекуване ми се струва
7
5
 
9
 
! Отговори
ДО 5 преди 3 години
Хайде *** до такова отделение, завърти се там и пак ми кажи, че само само сополи.Докато не си нос в нос с този, на който правиш интубация и в главата ти не минава, че току-що шансовете му са се понижили до 30%, а ти си на 2см от болен, не ми се прави на много знаещ.Аз не ти давам акъл как да береш ягоди, нали
6
1
 
10
 
! Отговори
Диди преди 3 години
Махнете тая тъпотия личен лекар...Пращам осигуровки, като съм в друг град и се е случвало да отида на преглед пак плащам за преглед, защото нямам направление или трябва по телефона да ме консултира безплатно личния лекар?
5
12
 
10
 
! Отговори
Предложение преди 3 години
Аз викам, просто да махнем пътеката за Кромид-19 и да видим колко човека ще приемете тогава. Нека си бъде както преди, пътеките за лекуване на бронхити, пневмония и т.н. Ама не е изгодно, нали. После пак ще ривете тая болница фалирала, оная болница фалирала... Сега е добре, трупате дългове на държавата, т.е. на хората взимайки кредити за справяне с кризата, панирате населението да се натиска за болница, прибирате ги само за едни сополи и така един затворен кръг до окончателното сриване на държав
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако в един автобус има 60 места, а пътниците са 600.. шофьора ли е виновен? Стига се филмирахте преди казваха "при сатурация под 90 в болница", сега казват "при сатурация под 75 в болница", защото болниците се пукат по шевовете.
3
1
 
29
 
! Отговори
Kolino Mongo преди 3 години
Като се разболееш - гонят те от всякакви клиники и болници понеже не си тежък случай и не си рода на някой доктор. После с цялата си наглост - "ами вие много закъснявате с търсене на лекарска помощ".Видяно и изпитано лично.
2
6
 
13
 
! Отговори
Народа преди 3 години
Благодарим на Бойко Методиев Борисов, че оставя в толкова добра форма здравната ни система:1.Реформирана2. Еврофинансирана3. Окомплектована с кадри4. Обучена5. Сработена - отличен синхрон между министерство, частни и държавни болници, РЗИ и личните лекари
1
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога джипитата ще поемат съдебна отговорност, че не си вдигат телефона или гонят и псуват пациентите си? За какво качество въобще говорим?