Колко са бездомните котки в София? Скоро ще разберем

Първият пилотен проект за броенето им ще е в "Яворов"
96
Колко са бездомните котки в София? Скоро ще разберем
Снимка: Pixabay

По инициатива на Столичната община и на фондация „Четири лапи“ бездомните котки в София ще бъдат преброени.

От фондацията съобщиха, че 70% от всички сигнали за животни за кастрация, които „Четири лапи“ получава, са за котки.

Според представителите на ННО-то това е един от малкото достоверни източници на информация за мащаба на проблема с бездомните котки в София.

До момента точна статистика за техния брой не съществува.

Програмите по контрола на популацията на бездомните котки чрез кастрацияса ефективни, но за да бъдат и по- устойчиви, те изискват активно участие и на местните власти и граждани. В повечето случаи, когато се започва работа по контрол на котешката популация в даден квартал по програмата „Кастрирай и върни“, лошото отношение на хората намалява значително.

„Четири лапи“ работи в посока прилагането на устойчиво и хуманно решение, чрез което да се намали не само популацията на бездомните животни, но и нагласите към тях в обществото, отбелязват от фондацията.
В рамките на инициативата на „Четири лапи“ и Столична община ще бъде извършено преброяване на котешките колонии в пилотния по проекта район кв. „Яворов“, мониторинг на популациите и задълбочен анализ на проблема, масови кастрации на котки и не на последно място – активно ангажиране на обществото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е.... АСИ и джунглата. Коне с талиги, глутници кучета, котки. Една жена за малко не се преби на магистрала заради диво прасе, но видиш ли ти, карала с превишена скорост. По села и паланки, всичко е наторено с кравешки.... нали се сещатеЖивотните са свещенни. Трябва да се уважават.Дааааа, но когато има ред, и териториално установен и правила. А, дотогава ние си оставаме ЕВРОПЕЙЦИ. Е, ей къде е Индия. Много и се възхищавам. Или се възмущава е.Ей къде е. А иначе..... Нерде Индия, Нерде Българи
47
14
 
8
 
! Отговори
хп преди 3 години
До АнонименБият се по цели нощи, разнасят кърлежи и бълхи и краста - не могат да бъдат хванати и кастрирани и се множат главоломно + личен опит дерат ми колата постоянно - (любимо място да седят по цял ден на покрива и да си точат ноктите по багажника и тн)
46
10
 
2
 
! Отговори
123 преди 3 години
До АнонименКотките унищожават всичко живо.
45
5
 
3
 
! Отговори
До ихтиманец преди 3 години
Нищо не разбираш.Кастрацията освен че предотвратява появата на нови мъници на улицата с минимален шанс за преживяване специално за котките дори е полезна за здравето им.
44
0
 
6
 
! Отговори
Гоги преди 3 години
Пордената тbпотия
43
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде кучетата се събират на глутници и стават опасни, но с коткте не виждам проблем. Не са агресивни срещу хората и са чисти животни.
42
0
 
9
 
! Отговори
гост преди 3 години
А плъховете кога ще броим?
41
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С толкова много котки, поне е сигурно че мишки почти няма. А аз предпочитам котки по улиците, отколкото мишки в мазетата.
40
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Котките в много страни по света са напаст защото убиват другата местна фауна.Имаше изследвания в САЩ колко милиони птици годишно са убивани от котки.В Н.Зеландия в един град се опитаха да ги забранят, защото унищожават местните видове.Котките са полезни срещу мишки но трудно сама котка ще се реши да нападне плъх в добро здраве.
39
0
 
8
 
! Отговори
До 38 преди 3 години
Въпреки, че ти дадох плюс ще ти кажа, че съм виждал как котка преследва и улавя възрастен плъх 20см., след което го изяжда без остатък. Така че света е шарен и непредсказуем.
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 49Означава, че котките нямат право да бъдат използвани от никоя политическа формация, с цел електоеална нагласа.
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подарявам котка, поради липса на финансови възможности да е гледам.
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що не вземат да насочат усилията си към преброяване и кастриране на политиците! Така ще свършат нещо полезно.
35
5
 
10
 
! Отговори
... преди 3 години
Вижте колко бездомни хора има първо после милете за котките който и е по добре от колкото в апартамента ви
34
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС постоянно вреди на БГ. Сега ще дава книти,за да избият котките,и да се радваме на пълчища плъхове.Ще бъде прекрасна гледка,няма да мога да си вляза в блока без де видя плъх,а и вътре във входовете ще има.
33
2
 
11
 
! Отговори
Мяуууу преди 3 години
Колко пари трябва да дам за преброяването на този тъй жизненоважен проект, относно оцеляването на Българската нация.
32
2
 
12
 
! Отговори
. преди 3 години
"В повечето случаи, когато се започва работа по контрол на котешката популация в даден квартал по програмата Кастрирай и върни"Охооо, ще стане весело, когато се наложи да насочите програмата "Кастрирай и върни" към пълчищата лъхове и мишки :D :D :D Бургас за разлика от гетото не случайно си съжителства с котките от край време.
31
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Философи - мноо филмчета си гледал, котките не се "давят" с големите плъхове, а "прочистват" котилата с малките
30
7
 
5
 
! Отговори
Ro преди 3 години
Аз съм от онези "луди и нед0клатени лелки", които хранят, кастрират, обезпаразитяват и задомяват бездомни животни. Вкъщи гледам котка и куче, прибрани от улицата... и все пак ми е странно защо някой би се занимавал с това вместо да инвестира още повече ресурси в грижата за безпризорните? Котките са страшно много в последните години, след като кучетата намаляха. Вижда се с просто око. На *** си му е добре да живее като в индийско гето сред *** и бездомни животни. Какво не е ясно?
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 25НПО и дарения? НПО-тата смучат яко кинти от народите,дори психаря Бил гейтс с неговата фондация смуче кинти за лудите си идеи от народите.