Колко са бездомните котки в София? Скоро ще разберем

Първият пилотен проект за броенето им ще е в "Яворов"
96
Колко са бездомните котки в София? Скоро ще разберем
Снимка: Pixabay

По инициатива на Столичната община и на фондация „Четири лапи“ бездомните котки в София ще бъдат преброени.

От фондацията съобщиха, че 70% от всички сигнали за животни за кастрация, които „Четири лапи“ получава, са за котки.

Според представителите на ННО-то това е един от малкото достоверни източници на информация за мащаба на проблема с бездомните котки в София.

До момента точна статистика за техния брой не съществува.

Програмите по контрола на популацията на бездомните котки чрез кастрацияса ефективни, но за да бъдат и по- устойчиви, те изискват активно участие и на местните власти и граждани. В повечето случаи, когато се започва работа по контрол на котешката популация в даден квартал по програмата „Кастрирай и върни“, лошото отношение на хората намалява значително.

„Четири лапи“ работи в посока прилагането на устойчиво и хуманно решение, чрез което да се намали не само популацията на бездомните животни, но и нагласите към тях в обществото, отбелязват от фондацията.
В рамките на инициативата на „Четири лапи“ и Столична община ще бъде извършено преброяване на котешките колонии в пилотния по проекта район кв. „Яворов“, мониторинг на популациите и задълбочен анализ на проблема, масови кастрации на котки и не на последно място – активно ангажиране на обществото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Пазете котките!Точно така. Само да добавя Венеция където е имало котки,чумата не била така масово разпространена. Герберастите само вреди носят на БГ защото са прости и невежи.
27
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ФилософиВиждал съм котката пред блока да носи убита мишка,това я прави полезна.Дори повече от такива като теб. Мишки,плъхове,гущери, ***, разни насекоми всичко това го убиват котките,дори да са сити,защото са ловци. Едни комари и кърлежи общините не могат да ликвидират,тръгнали котките да тероризират,и да ни докарат други напасти. Не пипайте котките.
26
9
 
5
 
! Отговори
до 25 преди 3 години
Това е НПО, която се издържа от ДАРЕНИЯ. От МОИТЕ пари са парите за преброяване. Други въпроси имаш ли?
25
5
 
27
 
! Отговори
Od преди 3 години
Единствените животни, които са допускани в християнските храмове и в манастирите, това са котките. Защо? Защото в манастирите има книги, някои от които и с историческа стойност, има разбира се и насипна храна като брашно и др. Та котките в манастирите всъщност ги пазят от гризачи, които иначе биха унищожили църковните вещи и храна.А в Кипър има т.нар. котешки манастир Св.Николай, където преди завъждането на котки и било пълно със змии. Неслучайно и египтяните ги тачат. В Египет змии да искаш.
24
24
 
3
 
! Отговори
Философи преди 3 години
До сички философи.Виждали ли сте какво става с котка, когато срещне плъх. По интересувайте се. Интересно ще е да разберете.Пък после обяснявайте, че мацки те убивали плъхове.
23
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една нация ще я познаеш по това какво е отношението й към животните. Няма как склададжия или шофьор на баничарка с 2000лв. заплата да обича бездомните животни. Те трябва да измрат и да се изтровят. Те са виновни, че ги има. *** не е виновен. Нищо, че е отговорен на 100% за бездомните кучета. Съвсем отделен въпрос, че в Париж котките са на почит. Хората ще бъдат изядени от плъхове, ако ги няма котките. Дори в Лувъра доскоро "набираха" нови обитатели- бездомни котета, за да пазят от мишки.
22
4
 
21
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
Котката е великолепно животно, харесвам ги. Не напразно е била свещена за много религии и цивилизации.
21
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
... като регулирате популацията на бездомните котки, след това ще ви налазат плъховете, ама яко, като в new york ..
20
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-добре котки в София, отколкото глутници кучета.
19
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може би котките пречат на любителите на плъхове? В нашия квартал преди да се завъдят котки, беше пълно с плъхове и мишки. На няколко пъти кучето ми хващаше големи плъхове по над една педя! Добре, че няколко съседи си взеха котки. Мишките и плъховете изчезнаха, сега има само котки.
18
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Котките са важни, ако изчезнат, ще се развъдят мишки, плъхове и змии. В квартала ни сме намирали и убити таралежи! От нашия прозорец сме виждали таралеж, радост за очите.
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
оставате тук всяка надежда.
16
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 10 Такаааааа ! И ЗА ДА НЕ СЕ "УСВОЯВАТ ПО НЯКОЙ ПРОЕКТ" - НЕ ЩЕМ НИЩО ДА СЕ ПРАВИ ! АМА СЪВСЕМ НИЩО !Защото и пръста си да мръднеш за нещо добро простака, който никога нищо не прави, ще те оплюе !
15
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние живеем в кв. Надежда 2 и в междублоковите пространства има котки. Редовно ги храним(други също), но за съжаление тия сладки мустакати котки започнаха необяснимо за нас да намаляват. Чудим се какво става. Намирали сме две блъснати котки, имаше и един хубав котарак, който всеки ден идваше под прозореца ни, за да го храним, за съжаление от два месеца не сме го виждали, внезапно изчезна. Обаждахме се на 4 лапи и не само, но те ни казват, че не са прибирали котки от нашия квартал.
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А талигите кога ще ги преброят.
13
2
 
18
 
! Отговори
dmx преди 3 години
Трябва някой много сериозно да предупреди Четири лапи да не подхождат към котките като към кучета. Те могат да живеят на свобода в природата и трябва да бъдат оставени на мира. Имам усещането, че този път Четири лапи ще сгазят лука, по тънък лед стъпвате. Много внимавайте и гледайте филма Преброяване на дивите зайци, той е за вас.
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе тука са останали едни милиони и се чудим как да ги присвоим. Накрая се сетихме шИ броимИ котки УЖ. То котки може ли да се преброят ама ние шИ сИ праИмИ чИ броимИ. Нали смИ отдалИеко и говорим но МИеко. Нии сИяндурите ако нИ ви прИебем вас гражданИете кой друг да прИебем.
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ааааа, друго си е да си има фондация "Четири лапи" Лапи, ама лапи.Има една котка на покрива на ЕКСПО. Измътила е 3 малки. Да ги не забравите в суматохата.Ааааааа, и кат преброите котките, започнете с врабчетата. Доде не са мигрирали.
10
3
 
28
 
! Отговори
Тони преди 3 години
Намаляването на популацията на бездомните котки в градска среда е нещо твърде необмислено. Ще се увеличи популацията на мишки, плъхове и други гризачи. Бездомните котки са абсолютно безопасни и не пречат на никого. Тяхната популация сама се регулира. Плюс това в София няма чак толкова много котки. В Испания, Италия, Франция, Турция и Русия котките са много уважавани животни. На нас все нещо ни пречи. Разбира се не одобрявам храненето на 20-30 котки от определени хора защото това пречи на естеств
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не ангажират местните хора кооперация по кооперация, не виждам как ще преброят котаците - подвижни са, плашливи са, приличат си Преди месеци от двора ни изчезна един мъжкар, публикувах снимки, получих десетки позвънявания за силно наподобяващи го из цялата махала.Явно пак ще усвояват по някой европроект.