Миенето на улици - основен фактор за чист въздух в София

Столичната община иска да премахне т.нар. кални точки в кварталите
22 апр 2021 22:50, Анисия Иванова
20
Миенето на улици - основен фактор за чист въздух в София
Снимка: БГНЕС

Миенето на улици е основен приоритет за чистотата на градската среда. То е и част от новата програма за подобряване на качеството на въздуха, приета днес от Столичния общински съвет, заяви зам.-кметът по екологията Десислава Билева.

Програмата включва над 80 мерки, насочени към достигане и поддържане на нормите и стандартите за чист въздух, съгласно националното законодателство.

Билева е посочила, че Столичната община е увеличила миенето в града през тази година и продължава работата по програмата за премахване на т.нар. кални точки в кварталите. Именно те са източник на прах във въздуха, е казала зам.-кметът по екологията.

С цел подобряване на качеството на въздуха Столичната община изпълнява проекти за безплатна подмяна на старите печки на дърва и въглища с нови екологични уреди за отопление. Стартира и подписване на договорите с одобрените домакинства. Документацията на 1500 вече е напълно готова.

Друга мярка в програмата за опазване на чистотата на въздуха е въвеждане на зона с ниски емисии от транспорта. Тя предвижда недопускане в центъра на града на транзитното преминаване на автомобили с нисък екологичен клас в дните с големи превишения на нормите.

"Базирайки се на добрите практики в редица европейски държави и благодарение на експертизата на членовете на Научния ни съвет по екология, съставихме и сме готови да изпълним тази амбициозна програма, за да осигурим не просто чистия въздух, но и здравето за всички ни", е обобщила Билева, цитирана от пресцентъра на Столичната община.


20
Още от София
10 акта за седмица за нарушения на мерките в София
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
3
 
! Отговори
Тарикат"истина& преди 2 седмици
Кой затри ТКЗС, кой изкупи заводите и ги наряза за скрап, кой уби селото, все алчни шопи като Иван Костов, който ви кара да скачате като май муни, нали така ви действа, който не скачал бил червен!? Е и като скачахте какво постигнахте, свалихте дъртите червени, за да сложите внуците им да окрадат България. Затриха провинцията и си направиха рай в София, затова селяните се стовариха в София, защото скачахте като май муни! Сега скачайте по Славуца, тогава съвсем ще я овапцате!
12
1
 
5
 
! Отговори
истина преди 2 седмици
Не миенето на улици ще оправи лошия въздух,ами да се измете всичката *** която е населила София от цяла България.Който няма жителство,айде кой от къде е.Какво са се наврели там в софето,...,,ние сме от София"-,така казват.А те от Каспичан например,да се прибират че да си съживяват родните места от загиване.То и работа няма,но това е следствие на затриването на икономиката ни!Можеха да си запазин ТКЗС например да се модернизират,заводите също,а не да ги приватизирват и разграбват.Абе изтървана
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А не може ли дошлите от майната си да оставят колите и да ползват градски транспорт? И само столичани с коли? Ето това ще реши проблема с въздуха и задръстванията, 2 в 1!
10
0
 
7
 
! Отговори
Стар Софиянец преди 2 седмици
Миналата седмица "измиха" улицата в центъра на София, където живея. Една водоноска и един маркуч носен от тичащ след водоноската работник понамокрящ улицата където успее. Всеки слаб дъждец щеше да я измие 100 пъти по-добре.
Това си е схема за усвояване на средства от мутрите.
9
0
 
7
 
! Отговори
Преди 89, даже преди 2 седмици
в провинцията миеха улиците по два пъти в месеца, след 89-та, не са мити нито веднъж, а мутрата се хвали, че добре се е справял!?
8
0
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 седмици
е ..демек ще продължите да плащате "внос"италиански ***...ама да ви заметем..ще плащате и такса вода...малко повече...не,че ще няма да воните на роби...ама ще вземем малко повече пари...матрял сте бре!!! и ви е малко...скоро и атракции с каляски...влачени от "софиянци в повече"..майнат. ви!
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Малий-й-й , требваше да минат 30 години , та да го проумеете ?!
Браво на столичната община !
Абе , как "усвояването" на еврофондовете го проумяхте на секундата ?...
6
1
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 седмици
Другарката даскалица явно е забравила как по времето на социализЪма,се миеха улиците.Ако и като даскалица има такава памет....
5
3
 
7
 
! Отговори
гадняр преди 2 седмици
Е, и как мият? С маркуча изместват *** от уличното платно върху тротоарите! Никой не събира и извозва замърсяванията. Т.е. пародия !!!!!
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
...също и скoтовете да се къпят!!!
3
2
 
15
 
! Отговори
Васил преди 2 седмици
Оставка на ромската кметица на София !
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Оставка бе!
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
МИ ДА ГИ ПРЕМАХНЕ, 10 ГОДИНИ ЗАЩО НЕ ГИ ПРЕМАХНЕ?