От 50 евро за кв./м започват наемите на бул. "Витоша" в София

Във Варна искат 18 евро на кв./м
25 май 2021 20:36, Анисия Иванова
30
От 50 евро за кв./м започват наемите на бул. "Витоша" в София
Снимка: БГНЕС

Атрактивни наеми в моловете и по столичния бул. “Витоша” привличат чуждестранни търговци, показва доклад на консултантска компания в ритейл сектора у нас. В моловете има тенденция помещенията, заети предимно от по-малки и основно местни търговци, да бъдат освобождавани и окрупнявани от по-големи задгранични компании.

През последните месеци наемите на търговските обекти по бул. “Витоша” остават непроменени в рамките на около 50 евро на кв. м. Свободните търговски площи по емблематичния столичен булевард са нараснали от 1% преди пандемията на 9% в момента. Нивото на наемите и наличието на свободни площи привличат нови наематели, което до преди две години не беше възможно. Движението на наематели по централния булевард в столицата е нараснало до 8% за период от година.

Тенденцията за ръст на свободните площи е валидна за всички големи търговски улици в София, като те достигат нива от 11%, или с 3 процентни пункта повече спрямо периода преди пандемията. За период от година се сменят около 5% от наемателите на търговските улици в столицата, съобщава "Труд".

В Пловдив свободните площи по главните търговски улици и движението на наематели остават стабилни на ниво от 4%, а наемите са около 21 евро на кв. м. В същото време Варна регистрира двоен ръст на движението на наематели по главните търговски улици до 14% за период от година, а делът на свободните площи се запазва на ниво от 12%.

Наемите в морската столица са около 18 евро на кв. м. Обратна е тенденцията в Бургас, където движението на наемателите по главните търговски улици спада от 13% на 7% за период от година, а свободните площи са 14%. Наемите на търговските обекти по главните улици в Бургас са средно около 20 евро на кв. м.

Общият обем модерни търговски площи в търговските центрове в България остава непроменен през последната близо година на ниво от 796 хил. кв. м, от които 390 660 кв. м са съсредоточени в София, а други 87 500 кв. м се намират в Пловдив. Във Варна търговските площи в моловете също запазват нивата си от 123 хил. кв. м, а в Бургас те достигат 65 хил. кв. м.

В София наемите в моловете остават непроменени на ниво от 34 евро на кв. м, а в Пловдив са около 23 евро на кв. м. Във Варна средното ниво на заетост в трите търговски центъра остава стабилно - над 85%. Наемите на първокласни локации в шопинг центровете във Варна са около 22 евро на кв. м. В Бургас наемни в моловете се движат около 23 евро на кв. м.

Три нови ритейл парка са открити в страната само през втората половина на 2020 г., показват данни на консултантската компания. При ритейл парковете няколко магазина на търговски вериги използват един паркинг. Общото предлагане на търговски площи в ритейл парковете достига 190 450 кв. м и нараства с 19% за година. Средната заетост на търговските паркове в София е над 90%.


30
Още от София
Обмислят детски градини на партерни етажи в София
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Ъм добре преди 4 седмици
Не си купувам фалшиви парцалаци точно от ВитошКа. Няма да им плащам наемите и да хвърлям пари, които нямат възвръщаемост за мен. Па кой сака, нека се хвали, че е уааууу фешън.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не се ли задавиха от злоба някои?
12
1
 
5
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 седмици
Такива са цените в Сен Тропе на Ривиерата.
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
12 години кражби и лъжи и фалшив рейтинг помпан от Тиквено-Прасешките медии, но накрая идва сервитьора със сметката...
10
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
...и все пак няма нито един обект в пешеходната зона, който в момента да се дава под наем.
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Информацията е вярна ,само че има запетая между 5 и 0.....
8
1
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 4 седмици
Начи ако си наема един килер в центъра мога и гъзар да стана. Търся килер за несемеен фен на "Експлойтед". Също така ме интересува дали ако си наема килера ще мога да пържа яйца вътре и дали мога да посрещам гости.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Едно време бяха по 100 ойро а сега имам опасението че и 25 ойро няма кой да ви даде за Витошка.там е СЕЛСКА СРЕЩАааа !!!Кой луд би дал и 5 лева за маказин на този ГЕМЕЗАРНИК ?!?!?
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
в държавата на миризливите некадърни мутри и чалгясалото племе което им ръкопляска по команда евро ли е официалната парична единица че цените на миризливците а в евро?
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Aтрактивби наеми ... 20м2 *50= 1000 Иди ги избивай после 2000евро и чакай да си на печалба от 20м2
4
2
 
18
 
! Отговори
Борян Василева преди 4 седмици
Наем във Виена 35 на квадрат в самият център на площад Св Стефан.Луксозни офиси с гледка към операта 18 .По кварталите офиси по 4-5 на квадрат.Това са реалностите.
3
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Гледам разни къщи из разни пущинаци се продават по 100-200 хил евро все едно не е на Гуня кошарата ми в Лос Анжелис имението на някоя знаменитост.
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тоя скапан квартал без тротоари и с тесни,пълни с коли улици...
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Туй да не би да е във френската Ривиера ?