София Прайд се завръща под мотото "Отново заедно" на 12 юни

Очаква се хиляди да се съберат в София
31 май 2021 15:08, Петя Славова
542
София Прайд се завръща под мотото "Отново заедно" на 12 юни
Снимка: София Прайд

На 12 юни по улиците на София отново ще премине София Прайд – традиционното шествие в подкрепа на ЛГБТИ общността (лесбийки, гей, бисексуални, транс и интерсекс хора).

Хората се събират пред Паметника на съветската армия още от 14 часа, музикалната програма ще започне точно в 16 часа, а самото шествие ще се проведе от 19.30 до 21 часа. На събитието ще се вземат всички противоепидемични мерки.

"Прекарахме много време разделени: физически заради пандемията, но и политически заради на моменти грозна предизборна кампания, в която общността ни отново беше многократно нападана. Време е да се съберем отново заедно: всички хора, които вярват в свободата и човечността", каза Симеон Василев от организационния комитет на София Прайд.

За първи път на сцената на София Прайд ще застане певицата Деси Слава, както и българската участничка на Евровизия Виктория Георгиева. Щастливи сме да съобщим, че тази година към нас се присъединява и Руши.
"Ще се радвам да видя много щастливи лица на София Прайд. Колкото повече се радваме на живота, толкова по-малко имаме нужда да търсим различия помежду си, сподели Руши. В един мой текст се пее, че животът е хубав, дори и несъвършен. А любовта осмисля живота, така че тя винаги е повод за празник."

Изненадите в музикалната програма, която ще започне в 16 ч. не свършват дотук. От Северна Македония заедно със своя балет ще пристигне и техният представител в Евровизия – Васил Гарванлиев. Преди песенния конкурс Васил се разкри като гей и предизвика полемика в страната си.

Зад равнопоставеността на ЛГБТИ общността с музиката си ще застане отново Михаела Филева, която на 15 май представи третия си студиен албум "Ин и Ян" с песни, създадени преди и по време на пандемията.
София Прайд отново ще подкрепят Иво Димчев, Рут Колева, Мила Роберт и Прея. Трите изпълнителки са замислили и специална изненада за феновете си под формата на tribute към известна girls банда.

Темата за семейството ще бъде основна за изданието тази година – от разкриването пред родителите и близките, които са ги отгледали, до създаването на собствени семейства, които са толкова разнообразни, колкото самата общност. България остава една от шестте държави в Европейския съюз, които не са осигурили никакво правно регулиране на еднополовите семейства. Множество посолства подкрепят и тази година София Прайд. Видео обръщения на посланици ще бъдат споделяни в социалните мрежи на прайда през целия месец юни.

София Прайд се провежда всяка година от 2008 г. насам, като подкрепата му непрестанно расте: от стотина човека на първото събитие до близо 7000 души на последното физическо шествие през 2019 година. Очакванията и тази година са за още по-голям брой хора.

Първият парад на гордостта в света се провежда на 28 юни 1970 година в Ню Йорк като възпоменание на Стоунлоуските бунтове, случили се точно година по-рано. Оттогава шествията стават все повече и все по-многобройни както в САЩ, така и в над 70 държави по света. Прайд шествията остават един от най-важните инструменти на ЛГБТИ общността да направи себе си по-видима и да постави на дневен ред проблемите, с които се сблъсква.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


542
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
4
 
12
 
! Отговори
До 134 преди 2 години
Плюй си в пазвата че тея имат хора които обикалят и примамват децата ...това се случи с едно момче пред очите ми преди да се осъзнаем какво става ...после го видяхме с чичкото за ръчичка..
120
7
 
38
 
! Отговори
Selo преди 2 години
А тук на село, те такъв парад нема! Защо ли? Защото семейството ми е с три деца и всеки си гони задълженията - да си научат уроците, да отидат на тренировка, да покараме колело, да поработим на двора, да отидем на плаж, да майсторим нещо! И какво става - не ни остава време за глупостиии! И като няма кой да ни светне какво е туй нещо - ПРАЙД, ние се развиваме нормално и утре ще гледаме внуциии. А Вие какво ще гледате?
119
32
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз давам подкрепа на София прайд и съм анти -Луков марш.Трябва ни повече любов и по-малко омраза. Луковистите сте смешни.
118
3
 
18
 
! Отговори
До 119 преди 2 години
Не целта им е да привличат млади деца...
117
0
 
14
 
! Отговори
Гей преди 2 години
Ще се връткам.
116
3
 
33
 
! Отговори
??? преди 2 години
Нещо не ми е ясно.Ако кучето ми се държи като човек,и се мисли за такъв,аз трябва ли да го подкрепя при условие,че виждам срещу себе си куче?Отдавна е доказано,че това е болест.Не може мъж да се мисли за жена и ти да го подкрепяш ,вместо да се лекува.Той може да се мисли и за марсианец,но тогава е луд.Кое е различното?
115
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фандъкова забрани хетеро парада!
114
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предлагам да организираме Луков марш в същия ден!
113
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може ли да въведем еврото? Не! В Шенген да влезем? Не! Електричество да изнасяме? Не! Нали вече сме в ЕС, какво може? Можете да си направите гей-парад...
112
3
 
27
 
! Отговори
Драги журналисти преди 2 години
Знаете ли, че да принудиш някого да гледа каквато и да е "изява" с елементи на порнография е един от видовете сексуално насилие? Какво друго е този парад, ако не сексуално насилие над минувачите в центъра на София? Те ще бъдат принудени да гледат голи чурки и сиси! Хетеросексуалните и семействата с деца трябва да се сврат в миша дупка на 12 юни, да не ходят на работа и на училище, да не гледат новини вечерта, за да не бъдат насилени против волята си. Прозорецът на Овертон се отваря все повече!
111
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На 12 юни в 12:00 часа пред НДК ще се съберат противниците на сексуалните извращения. Организира сдружение "Род Интернешънъл". Ще се присъединят и много политически партии и обществени организации. Нека всички заедно покажем неодобрението си към подобни срамни зрелища в нашата Родина! Да на традиционното християнско семейство - баща, майка и деца! Не на пародията "гей бракове"! Нека всички нормални хора заповядат на протеста!
110
5
 
10
 
! Отговори
Бойко Българоубиец преди 2 години
Ние също ще бъдем там с Къдравата Сю ще разкрием нашата любов и ще й предложа!
109
3
 
27
 
! Отговори
Умник преди 2 години
Вече може би над 15 години ггей паради и какво? Постигнаха ли някаква цел? Не. Единствено повече неприязън от нормалните хора.
108
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая бут колева,ако забранят гейпарада ще остане гладна.. никъде другаде не я викат на участия.. ден година храни!
107
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"София Педерайд"- когато не можеш да намериш нормален начин да ти обърнат внимание - обръщаш "резбата" ...
106
8
 
9
 
! Отговори
лубрикант преди 2 години
към прайда ше се присъедини и хаджигенов /а . много от левите партии също ше вземат участие а фигуранта ше произнесе реч , озвучаването е поверено на деси . ше се веят разноцветните знаменца но и червени също , ше се раздават чаши с ликът на сталин , гошето димитров и *** . мая общата лично ше носи плаката с ОТНОВО ЗАЕДНО . приятен празник другари и другарки и всички присъстващи !
105
0
 
12
 
! Отговори
протестър преди 2 години
а ще блокират ли орлов мост като миналата година и колко месеца ще бъде?пари ще дават ли?
104
2
 
13
 
! Отговори
Сашо от Варна преди 2 години
Мнозинството от обратните са евреи и те са тези които искат всяка година подобни демонстрации на деградацията....
103
4
 
18
 
! Отговори
дядомраз преди 2 години
Целта на живота е да оставиш живот,да предадеш гените на рода напред. А сега си представете,че целия ви живот ,трудът по отглеждане,възпитание и обучение на децата ви се провали заради ЛГБТИ ,децата ви тръгнат подир тях и вашият клон на родословното дърво спре завинаги. Как да си толерантен и съпричастен с това ? Аз не мога!
102
1
 
23
 
! Отговори
полковник Колев преди 2 години
Нямам нищо против "обратните", но съм решително против подобни демонстрации!!!