Жители на "Лозенец" протестират срещу поредно застрояване

Собственик на имота не се погрижил за дървета, а сега иска да строи
1 юни 2021 19:05, Петя Славова
55
Жители на "Лозенец" протестират срещу поредно застрояване
Снимка: БГНЕС

Поредно застрояване в София възмути столичани. Жители в кв. "Лозенец" се опитват да запазят едно от малкото останали свободни пространства в района им. На терена е имало кестени, които според тях са умишлено унищожени, за да може там да се построи сграда. Полицията е разследвала, но така и не е открила кой  е причинил унищожението на защитените дървета, които не са позволявали на това място да има строеж.

Сега, когато тях вече ги няма в имота частна собственост ще се изгради 8-етажен блок, с което живеещите не са съгласни.

Частният имот се ползва като паркинг от години. Дърветата в него изсъхват, а наемателят съобщава на собственика, както и уведомява общината. По думите му, собственикът е казал, че така за него е по-добре."Собственикът реагира нервно. Каза, че това го устройва", заяви пред bTV Димитър Димитров, наемател на частен паркинг.

Тогавашният кмет на района потвърждава, че унищожаването на дърветата е умишлено, но няма как да се докаже кой е извършителят.

"При всички положения ще изискам от собственика да засади дървета, така че да може все пак да се поддържа и озеленяването на този имот", обясни Любомир Дреков - доскорошен кмет на район "Лозенец". Три години по-късно кестените вече ги няма, но и не са засадени нови, въпреки че е трябвало на тяхно място да има 15 нови дръвчета.

Междувременно инвеститорът е задвижил процедура по строеж на 8-етажна жилищна сграда в парцела. Дреков заяви, че не разбира защо се е задвижила процедурата, след като инвеститорът е задължен да засади дърветата преди това.

Бившият кмет на района разказа, че е спазил всичките си общеания, но не знае защо 15-те дървета ги няма.
Според хората от квартала мястото все още се води градинка и има алтернативно решение. Бившият кмет на квартала обясни, че наистина старите кестени са били отровени и опасни. Затова е трябвало да се премахнат, за да не паднат върху някого.

"Нашата молба към кмета е да се осигури възможност за реализацията на тази инвестиция на друго място, а тук да се направи зелена площ, както си е било винаги" искат хората от квартала.

За тях това е политическо решение. "Това нещо може да се направи след разговор от кмета на района с г-жа Фандъкова и трябва да се намерят и основания за изкупуването на практика. Ще се опитаме да я мотивираме, така че да стане", каза Николай Христов, архитект в район "Лозенец".

Крайното решение да предложи заменка на собственика има голяма Столична община. 3 милиона лева ще струва отчуждаването на имота, според бившия кмет на района Любомир Дреков. Затова и той предпочита да се намери друг начин вместо да бъдат платени тези пари на частен инвеститор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: общинастроежГрадинка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
7
 
9
 
! Отговори
Няма капитализъм !!! преди 2 години
Има и нормална гледна точка.Е,неприятно е да ти застроят ''градинката'',свикнал си с нея,както си свикнал от соца.Има обаче частна собственост(ако я има де)!Не така мислят хората,които са на власт.Ето в Бояна,въпреки,че соца свърши,БФС им застрои земите на хората,които бяха отнети за двор на резиденцията.В Горубляне сега им ги взимат за парк и не им ги плащат на пазарни цени.В Манастирски ливади има къщи,които са си дали от земята,за да не е пътека,а да има улица,но пак искат да им взимат!
14
5
 
6
 
! Отговори
шщгтнр преди 2 години
До Веселинъ 7112136860Кмета на Лозенец е от ДБ/дай България/. Ти какво очакваш от тях? Да работят за хората, или да лапат от фирми-строители?
13
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Веселинъ 7112136860И откъде накъде думата Конак да е антибългарска?
12
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами тия дето паркират там, да съберат 3 милиона и да закупят парцела.Другият вариант е, да вземат от данъците внесени от Кънчо от Разград и пак да купят парцела, за да могат пак да си паркират там.Ама Кънчо от Разград дали ще е съгласен - трябва да го питате.
11
9
 
7
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
В "Лозенец" се е стигнало до там, че да има заведение с антибългарското име "Конак". Кметът, който допусна квартала да бъде турска зона трябва да бъде обесен публично.
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние имаме едно имотче до блока където си паркираме. Някакъв частник иска да строи кооперация! Искаме незабавно общината да го купи и да ни го даде да си паркираме!
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 8Абе съдейки по броя варненци, домъкнали се в София, не ще да е много хубаво във Варна.
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо ХристовЩо?В недемокрациите как е?
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 8 ВарненлиятаУсещането е взаимно.Всеки път като мина през Варна съм погнусен.
6
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре че съм от Варна. София е ***. Всеки път като посетя дупката ви и изпитвам благодарност, че нямам общо.
5
3
 
10
 
! Отговори
Нас някой пита ли ни преди 2 години
Нас някой пита ли ни, когато ни взеха прекрасните къщи и дворове и построиха грозни панелки по времето на социализма? Сега хората строят на родните си места, какво искате?тази политика на диво застрояване започна в началото на 90-те години. А, и как да стане като 1/4 от населението на България се е намърдало в София!
4
5
 
12
 
! Отговори
Мутрите владея София преди 2 години
Фандъка гушва рушветчето и хоп нова сграда блок небостъргач.
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Софийски живот. Задръстрания, пушек, мръсотия. Какво повече му трябва на човек!
2
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лозенец... гето. Гс до гс. Като се клатят и са като в порно. Ебм ти престижния квартал!
1
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Фънди не и пука. Тя просто си прибира нейния дял.