Експерт: София произвежда 40% от БВП, а парите от Плана са под 5%

Хората от периферията имат нужда от качествена вода, посочи Анна Стойкова
Обновена: 7 юли 2021 08:39 | 7 юли 2021 08:33, Петя Славова
73

Как ще бъдат орязани парите за София в Плана за възстановяване?

Не звучи добре столицата да се противопоставя на други градове. Има причини, които не са истина. Една от тях е, че има концентрация на средства в столицата. Да припомним обаче, че столицата произвежда 40% от БВП на страната. От друга страна - в Плана за цялата страна са заложени 12 млрд., а за София са под 5%. Другото - тезата, че Столичната община няма стабилна политика за съфинансиране. За столичното метро София в подготвила 400 млн. за съфинансиране. Ако получим 360 млн. от Плана, ние сме готови. За ВиК проектите, ако получим 200 млн. за 4 селища, ще съфинансираме с 42 млн. Винаги, когато има еврофинансиране, има и съфинансиране. Това заяви в "Денят ON AIR" общинският съветник от ГЕРБ-СДС Анна Стойкова.

И подчерта, че застават зад хората и проектите, които те очакват от доста време.

"Смятаме, че хората от периферията имат нужда от качествена вода и канализация. Ние акцентирахме на факта, че кохезионните фондове са различи от Плана, но всъщност, в рамките на Столичната община, тези проекти за периферните зони, са всъщност една кохезионна политика. Проектите са ВиК инфраструктура, канализация, локални пречиствателни станции във Волуяк, Кремиковци, Панчарево-Кокаляне, те са с близо 27 хил. жители. А в Плана участваха първоначално 17 агломерации", обясни Стойкова.

Тя изрази надежда, че ще има разумно отношение към проектите на София.

"Силно се надавам да се съобразят с жалбата и протестите на хората. Те очакват тези проекти. Не съм разбрала дали се готви друг протест, но ако разберем, ние ще ги подкрепим. Това са проекти, за които е говорено, а изведнъж служебният кабинет реши да отреже парите за София", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

Стойкова коментира и темата, поставена от служебното правителство, София да бъде отделен регион.

"До този момент ние сме в югозападен регион, но това трябва да стане след дебат. В последните години София се превърна в модерен град за младите хора, което означава, че са положени усилия и тези усилия показват резултати. Столицата ни е стабилна и може би е дошло време за това, но трябва дебат", отбеляза общинският съветник.

Анна Стойкова взе отношение и по проблема с детските градини и недостига на места в тях.

"Направено е много през последните години -  15 сгради са построени, промени се и устройственият план специално заради това. В крайна сметка ние получихме много тежко наследство, в същото време хора идват в столицата с малки деца. Работата на Столичната община е постоянна", категорична е тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
3
 
! Отговори
до 72 многознаещия преди 2 години
алоо ти точно с банка ли намери пример да дадеш за формиране на БВП. Какво е произвела с добавена стойност.Я обясни тогава защо 40% от трудоспособното население в Бг е регистрирано работи в София. Тая пренаселеност в София фа не е от туристи от северозапада търсещи да си похарчат доходите на Витошка. Защо безработицата в София е нула разбирачо и се търсят кадри квалифицирани. Я отвори обявите за работа в Бг. Къде са най много. Мое да сме тъппи ама доматито с колците не ручаме.
66
2
 
4
 
! Отговори
ird преди 2 години
София не произвежда 40%, а просто централите на повечето фирми са в София, а реално производството е в цялата страна. За това служебното правителство има право, като орязва парите за София. Например: 1 банка с централа в София и 400 офиса извън София произвежда БВП извън София, но понеже данъците се плащат в София си мислите, че БВП е от София - не е така, просто е, но явно не ви стига акъла да го разберете, госпожо не знам каква си там...
65
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В София са регистрирани всички западни корпорации вносители и търговци в провинцията. Нищо не произвежда София. Произвежда офиси на чужди компании с нахални шопи в тях на голяма заплата, изкарана от търговията в провинцията.
64
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
София е много зле, изпочупени улици и тротоари и хвърлени 40 милиона за Графа и ремонт на ремонта на ремонта. Добре е да се извади в отделен регион за планиране. Добре е да се смени омръзналия, изкуфял и оял се кмет и да се задвижи, размърда, излезе от състоянието на мързел в което е изпаднала от 6-7 години!!!! Да тегли кредит да бачка и да връща. Това трябва да прави София. А не бай тошови мрънкания по телевизора
63
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забравили сте да напишете ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ
62
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И в САЩ е така.НюЙорк е най големия град ноСтолица е Вашингтон.Така е и в съседна Турция.Най големия град в нея е Истанбул но Столицата и е Анкара.Затова има и просперитет.
61
0
 
8
 
! Отговори
Стар Софиянец преди 2 години
Едва ли се 40% от БВП, по-скоро централата на фирмата е в София и всичко се води, че е произведено в София. Би трябвало да се разпределят партите на друга основа - според населението, а там където има икономическо изоставане да получат по-голям дял. В София са 19% от населението на България, но щом се твърди, че 40% от БВП се произвежда в София, то едва ли трябва да се разпредели за София повече от 6% от парите.
60
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината е, че докато мутрите управляват в София, не трябва да се дава и лев от държавата за София, защото ГЕРБ ще го открадне.
59
0
 
8
 
! Отговори
лъжкиня преди 2 години
всички министрества извън софия про примера на Германия, какво прави мин на туризма в софия? или морска администрация.
58
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България отдавна трябваше да бъдат обособени 6 Икономически,да ги наречем икон.области,с отделни малки"Столици"Нарича се децентрализация на икономическия потенциал.За да има просперитет една Държава,в нея трябва да има конкуренция на пазарен а не на политически или на етнически принцип.А Столицата и трябва да е само за Държавните учреждения и администрация.Не е практично,нито икономично в малка Държава,целия икономически потенциал на Държавата да е съсредоточен само в Столицата и.
57
2
 
12
 
! Отговори
лъжкиня преди 2 години
софия не произвежда само граби от провинцията. тая па ча да ми обясни защо всички големи фирми са с регистрациа в софия, но фабриките са в провинцият, и после хоп в статистиката н софия, всички лизингови коли машини производители? пълно ограбване на страната, е за това ще има откъснати региони към съседни страни
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми точно затова немците си върнаха столицата в Берлин,защото и Бон не приличаше много на Столица,както и днес София.А в държавата Бразилия изградиха съвсем нова Столица и я нарекоха град Бразилия.
55
1
 
15
 
! Отговори
до 57 преди 2 години
абе чук след като 40% от бизнеса е концентриран в София къде да работят тези както ги наричаш селянии. Ти реално без тях нямаш работната ръка за тези фирми в София. Мислиш ли че на някой от Плевен Монтана Видин или Враца му е голям кеф да се гъчи по квартири в София щото иначе няма къде да работи в Северозапада.
54
0
 
10
 
! Отговори
до Влади преди 2 години
Владкоо 40% БВП с администрация не се прави, никой не те кара да пипаш администрацията. Фирмите бизнеса е концентриран в София. И аш ли идея по времето на Западна Германия столицата им Бон колко е била като наделение, 300х , просто административен център на страната.
53
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Селянията в София надигна глас срещу преместването на Държавната администрация извън София,па било то и в близос до нея.Зер,защо са зарязали селата и градчетата си от селски тип.Нали за да станат Столичани- софиянци.Нищо че мизерстват по квартири в крайните квартали.Пък за *** да не отварям дума,че тя вече пълзи и към центъра на "СТОЛИЦАТА".
52
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Селянията в София надигна глас срещу преместването на Държавната администрация извън София,па било то има близосдо нея.Зер,защо са зарязали селата и градчетата си от селски тип.Нсли за да станат Столичани- софиянци.Нищо че мизерстват по квартири в крайните квартали.Пък за *** да не отварям дума,че тя вече пълзи и към центъра на СТОЛИЦАТА.
51
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нова Столица може да бъде изградена в близост до София но не и градът и Столицата да са едно и също,защото вече прилича не на град-Столица,ами на клоакаМясто има в близост го града за нова Столица даже и с инфраструктура и за10-тина години може да изникне нова Столица с необходимите институции но само на Държавата не и на Столична ОбщинаТам може да се градят и небостъргачи,които няма да застрашават живота на гражданитеА София да остане само град с градска управа,но не и с Държавна администрация
50
1
 
9
 
! Отговори
Каракочев преди 2 години
ГЕРБ управлява София близо 20 години. До сега чий го крепиха, та не направиха канализация в тези райони? Или нямаше от къде да се открадне?
49
2
 
8
 
! Отговори
До 52 преди 2 години
Беше.ГЕРБ и на Варна и разказа играта.
48
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Морската ни столица,Варна е много по красива и с европейски вид град.