Шокови цени на парното: 650 лв за двустаен апартамент

5000 абонати - без инкасатор, начисляват им максимална тарифа
17 юли 2021 07:45, Петя Славова
251
Шокови цени на парното: 650 лв за двустаен апартамент
Снимка: БГНЕС

Средно по 644 лева излизат парното и топлата вода на двустайно жилище между 50 и 70 кв. м в София за миналия отоплителен сезон, предава "Монитор".

Още по темата

Това показват данните за изравнителните сметки на най-големия топлинен счетоводител в столицата – Техем. За сравнение предишната година разход за отопление и топла вода са същия размер имот е бил 630 лева. Причина за по-високата сметка е по-дългата зима през тази година, което доведе до увеличение на отоплителния сезон с 10 дни и той беше общо 183 дни. От справката на топлиниия счетоводител става ясно, че от тези 644 лева, разходът за топла вода за цялата година е 270,52 лева, а останалото е за парно през отоплителния сезон.

С 220 лева по-малко плащат живеещите в едностайни апартаменти до 50 квадрата. За тях общият разход е 424 лева, от които за топла вода е около 200 лева, а за парно е 224 лв. За обитателите на тристайни жилища с размери между 70 и 100 квадрата сметката набъбва на 824 лева, а за по-големите имоти с площ над 100 кв. м сметката надхвърля 1100 лева.

    Данни

От топлинния счетоводител обявиха още, че около 5000 клиенти не са осигурили достъп до имотите си и ще получат завишени годишни изравнителни сметки. На клиент, който не е отворил на отчетника се начислява максимална мощност на радиаторите. За неотчетени, липсващи и повредени водомери за топла вода се добавя служебен разход до 280 л./ден на човек или до 100 кубика на човек на година, припомнят от фирмата за дялово разпределение. Тези потребители, както и домакинствата, които смятат, че имат грешка в сметките могат да заявят допълнителен отчет до края на август, който се заплаща отделно. След тази дата няма да се правят корекции и отчети.

    Точност

49 на сто от клиентите на "Техем" ще трябва да доплащат за отопление и топла вода, става ясно от отчетите. Причината е, че през сезона начисляваните разходи са били по-ниски от реалното потребление. На останалите 51% или „Топллофикация“ има да връща надплатени суми, или сметките им са били точни -платили са колкото са потребили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На какво прилича това,кой тогава си плаща сметките.Радвам се ,че родителите ми живеят в провинцията иначе как ще се оправят с 836 лв пенсия общо за 86 прослужени години общо.
162
0
 
6
 
! Отговори
Жо преди 2 години
До Анонимен ----- Когато една сграда е построена, строителят подава ЗАЯВЛЕНИЕ да я включат към парно, ток и вода. Дом, който има отделна абонатна станция може да се откаже от услугите на Топлофикация. За целта, трябва да се вземе решение на Общото събрание на живеещите. Прави се протокол, където се описва решението и се събират подписите. Решението се представя на Топлофикация от Домоуправителя и се чака отговор. Това е. По същоят начин може да се откажете от електричество и от студена вода.
161
2
 
20
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Един от поредните, големи провали на Мая Манолова беше точно с топлофикация. Щеше да спре рекета, да се погрижи за хората....естествено, партенка!
160
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименКак да се откачим от "Топлофикация", като има Закон за енергетиката, според който си "закачен" доживот за нея. И никое Народно събрание досега няма волята да промени този закон!!!
159
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако през една държава минава нефтопровод или газопровод, то тази държава получава приходи от транзитни такси, защото предоставя територията си за транзит на горива. Същото е с парното: през апартамента ми минават тръби, по които "Топлофикация" транзитира гореща вода за парното на съседа отгоре или отдолу. Би трябвало да ми се плаща, че си предоставям тръбите и "територията". Но не! Точно обратното - искат от мен да плащам!!! Това допустимо ли е? Да, в България!
158
2
 
2
 
! Отговори
dodger преди 2 години
кат стане студено, аз се мажа с финалгон и не плащам ни за парно, ни за ток
157
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ля ляИмате избор, събирате се и подписвате документ, че не желаете услугите на Топлофикация, може евентуално да наемете и адвокат , след това се съветвате с инженери,огняри и си правите локално отопление в сградата и автономна ел. енергия , а може и ел. енергията да е комбинирана, в Германия произвеждат слънчеви панели ,които се включват директно в контакта и дават енергия в комбинация , може и с вятър,вода,пара,въглища, с движение и много други варианти!
156
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В старите блокове , във всеки вход, има котелно и локално парно на въглища, трябва само да го проверят, поправят ако е необходимо , да наемат огняри,инженери да им помогнат и готово! Или изпозлвайте някакъв друг вид автономна енергия! Ел. енергия може да се получи по много различни начини , разнообразието е доста голямо, даже и от преминаващи коли по някой булевард, може да получите енергия
155
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парното и топлата вода са ВТОРИЧНО използвана енергия и трябва да е крайно ЕВТИНА , но НЕ Е , използват парата за производство на ел. енергия, а остатъчната вода , която не им е необходима и трябва да се охлади някак, минава през вашето парно,топла вода, откачете се от парното, МАМЯТ ВИ с жестоки цени за нещо, за което ВИЕ им вършите услуга!!!!!
154
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОТКАЧЕТЕ СЕ ОТ ПАРНОТО!!!!!!!!!!!! НАТРИЙТЕ ИМ НОСА! . КАРАЙТЕ НА АВТОНОМНА ЕЛ. ЕНЕГИЯ ИЛИ НА ЛОКАЛНО ПАРНО в сградата ви!
153
0
 
4
 
! Отговори
ля ля преди 2 години
всичко е точно изчислено със съгласието на клиента :) ВИНАГИ!а имате ли сключено споразумение ? имаме ли въобще право на избор! монопол абсолютин
152
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мутренската организация топлофикация е свързана с мутрата бойко -- затова и сега всякакви измислени експерти и кеври ни съобщават за драстичен скок на парното.
151
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С газов котел съм и имам фактури в размер на 1000 лв. за целия сезон, но отоплявам само една стая!
150
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ти е евтино? -- ами да, всеки ден като излезеш на улицата и повървиш сто метра, намираш по една 100 левова банкнота.
149
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-вероятно тези дето им е без пари работят към топлофикация. Освен това имат правописни грешки -- веднага слагам минус.
148
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Топлофикация е мафиотска организация и трябва да бъде атакувана смъртоносно.
147
2
 
7
 
! Отговори
Борба за свобода! преди 2 години
Явно ножа опира до кокала и ще бъдат обикновените хора изправени пред избора Свобода или Смърт и бой настана с брадви съседите да прекъсват отоплителните връзки към цели сгради.
146
1
 
9
 
! Отговори
ss преди 2 години
ами то е без пари бре ! На мен за апартамента с котел на пилети ми 1500лв за 100 квадрата !
145
4
 
6
 
! Отговори
145 преди 2 години
Ами то аз плащам толкова за тока за климатика и отопляват само една стая,какво ревете.
144
5
 
6
 
! Отговори
До 167 преди 2 години
И знам един такъв блок.... Съседен... Всеки ден ги срещам. Отказаха се от парно и топла вода. Отрязаха тръбите. Сега се хапят дет не се стигат и съжаляват.... Ама си го казват само по между си. Иначе на другите дет ползват ТЕЦ разправят колко са добре откакто са се махнали.