Шокови цени на парното: 650 лв за двустаен апартамент

5000 абонати - без инкасатор, начисляват им максимална тарифа
17 юли 2021 07:45, Петя Славова
251
Шокови цени на парното: 650 лв за двустаен апартамент
Снимка: БГНЕС

Средно по 644 лева излизат парното и топлата вода на двустайно жилище между 50 и 70 кв. м в София за миналия отоплителен сезон, предава "Монитор".

Още по темата

Това показват данните за изравнителните сметки на най-големия топлинен счетоводител в столицата – Техем. За сравнение предишната година разход за отопление и топла вода са същия размер имот е бил 630 лева. Причина за по-високата сметка е по-дългата зима през тази година, което доведе до увеличение на отоплителния сезон с 10 дни и той беше общо 183 дни. От справката на топлиниия счетоводител става ясно, че от тези 644 лева, разходът за топла вода за цялата година е 270,52 лева, а останалото е за парно през отоплителния сезон.

С 220 лева по-малко плащат живеещите в едностайни апартаменти до 50 квадрата. За тях общият разход е 424 лева, от които за топла вода е около 200 лева, а за парно е 224 лв. За обитателите на тристайни жилища с размери между 70 и 100 квадрата сметката набъбва на 824 лева, а за по-големите имоти с площ над 100 кв. м сметката надхвърля 1100 лева.

    Данни

От топлинния счетоводител обявиха още, че около 5000 клиенти не са осигурили достъп до имотите си и ще получат завишени годишни изравнителни сметки. На клиент, който не е отворил на отчетника се начислява максимална мощност на радиаторите. За неотчетени, липсващи и повредени водомери за топла вода се добавя служебен разход до 280 л./ден на човек или до 100 кубика на човек на година, припомнят от фирмата за дялово разпределение. Тези потребители, както и домакинствата, които смятат, че имат грешка в сметките могат да заявят допълнителен отчет до края на август, който се заплаща отделно. След тази дата няма да се правят корекции и отчети.

    Точност

49 на сто от клиентите на "Техем" ще трябва да доплащат за отопление и топла вода, става ясно от отчетите. Причината е, че през сезона начисляваните разходи са били по-ниски от реалното потребление. На останалите 51% или „Топллофикация“ има да връща надплатени суми, или сметките им са били точни -платили са колкото са потребили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Познавам два случая на блокове с отказали се от парното, които след това направиха пътека до Топлофикация, за да ги включат пак към парното. Опитайте, откажете се, може би ще сте първите, които ще да доволни, че да се "отвързали" от Топлофикация.
122
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инсталациите за парното си бяха перфектно направено, за да няма загуба на топло. Проблемът е, че някакви решиха, че може да се нарушава топлообмена на сградите първо с откачането на радиаторите, а после и с тези винтили. Напрактика заради неработещи радиатори, отоплението стана по-скъпо, заради силно намалената ефективност.
121
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност парното е доста ефективен начин на отопление, но приложението му след 1989 година е изначално погрешно Накратко казано, едно връщане към плащането според кубатурата ще реши почти всички проблеми с парното с изключение на мизерните доходи, заради които трудно си плащаме битовите сметки, вкл. и парното.
120
3
 
2
 
! Отговори
Shark преди 2 години
До 167. Добре, дори и така да е. Не знам, защото, слава богу, не живея в блок и нямам парно,но имам много познати, които искат да се откажат от парно, но не могат именно заради съседи. Сега дали е 1, или 5 няма особено значение, резултатът е същия - зависимост от съседи, някои от които правят напук. И това заради недомислица в инсталацията! Или заради мързел, защото да се направи отделно за всеки апартамент си е доста по-трудоемко.
119
1
 
4
 
! Отговори
. преди 2 години
До Fena - парното е доста добра социална идея направено за хората, в момент, когато е имало доволно енергийни ресурси и понятието "пазарна икономика" е било непознато у нас. Тогава държавата спокойно можеше да си позволи този неефективен метод за да бъдат повсеместно хората на топло! А за това, че не можеш да печелиш от такава система - категорично съм съгласен с теб!
118
2
 
10
 
! Отговори
... преди 2 години
Бях изпуснал отчитане на топла вода тая година. Звъннах на тези от Техем и ми казаха, че струва 15лв да дойдат да отчетат водата. Викат, че ако не я отчетат пишат по 150 кубика на месец и ти пращшат сметка. Питах как като се води 1 живущ на адреса мислят, че за месец ше изхабя 150 кубика? Тия 80кв да не съм ги направил на басейн според тях? Мълчи човечето. Накрая дойдоха, отчетоха излезе изравнителната че имам да доплатя 2 кубика. ЩЯХА ДА МИ ЗАШИЯТ ОЩЕ 900 КУБИКА ЕЙ ТЪЙ, ако не бях звъннал.
117
3
 
16
 
! Отговори
Христо преди 2 години
Ей затова съм с маркови климатици и отделно с камина с водна риза.Тия от Топлофикация няма да се наядат никога.
116
5
 
5
 
! Отговори
Shark преди 2 години
До 164. Парното никога няма да стане по-евтино, защото самите инсталации са изначално малУУмно направени. Не може общите тръби да минават през апартаментите. Трябвало е всеки апартамент да бъде отделно захранван с възможност да се настройва парното на входа на апартамента. Тогава всеки ще може сам да си регулира потреблението и да не плаща, ако не ползва. Както е при газта. Няма отърване от парното, ако не го махнат всички от входа, а все има някой, който много иска да има, па макар и напук.
115
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разликите в цените са заради огромните комисионни, които си разпределят борда на директорите на Топлофикация. Изгониха предишната управа и сега са назначили 10 души борд, които лапат по седем осем хиляди лв заплата месечно. Отделно източването, което води до потоци пари към шефовете на новите партии.
114
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По много различни начини съм се топлил, но по-добро от парно и топла вода от ТЕЦ не съм видял. Два проблема има - междусъседските кражби и нарушаването на отоплението на сградата с тези винтили и със спиране/ откачане на радиаторите. Това второто доведе и до междусъседските кражби на парно. Кражбите на топла вода си ги имаше и преди. За по-евтино парно трябва да върнем предишния бащин за плащане според отопляемата кубатура.
113
1
 
0
 
! Отговори
555 преди 2 години
До АнонименАбе баце, ти от кое село си?
112
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Злобата на другарите чалгари няма край. Повиши се тока, водата, парното, а се намалиха пенсиите, защото нямало пари. Как намериха 34 милиона евро за бонус на някакви Албанци, които уж ще правят завод за леки ел. коли. Честита ви мизерия и през гладната Радева зима пак ще се чуем, ако имате сила след гладуването осигурено ви от Радев.
111
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С 300 лева пенсия, колко му е да платиш 650 лева за парно и топла вода ..
110
6
 
8
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Отдавна повтарям - продължавайте да стоите роби,така де абонати, на топлофикациите, не 600, 6000 ще ви излезе за двустаен. Бабите ви все на парно са расли!
109
5
 
8
 
! Отговори
Fena преди 2 години
Който е учил поне малко Термодинамика, няма да се чуди на такива цени. Никъде в белия свят няма такава енергийна глупост като парното. Средната месечна сметка на газ (почти няма загуби за пренос на топлото, котлето гори само в жилището и ползва същото гориво като ТЕЦ) е около 200лв/мес за 80м2 жилище. Тук има километри скaпaнa изолация за пренос, отопление на общи площи, чийто обем е почти колкото полезния за отопление и загубите са повече от 70%. Нормално е да има сметки от около 600-700 лева
108
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цената на парното зависи много от цената на газа. До преди няколко години цената на газа за България беше вързана с цената на нефта, но Бойко Борисов я предоговори на друга основа хвалейки се, че газа ще е по-евтин, а той взе че стана доста по-скъп в сравнение с цената вързана с нефта. Газпром затова и се съгласи с предоговарянето - виждаше се, че цената на нефта пада, а на газа се увеличава. Сега цената на нефта също се вдигна, но много по-малко от тази на газа.
107
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига сте ривали бе шопи!По един лев на ден за топа вода е много?!Колко плащаш за едно кафе всеки ден!!!??? 270 лв. топла вода за цяла година. Пада се 75 ст. дневно!!!!!!!!!!!!!!!
106
4
 
15
 
! Отговори
Б.Б. преди 2 години
Аз като ви казвам ! Работа РАБОТА и РАБОТА ! За пари не ме питайте ....няма !
105
4
 
11
 
! Отговори
До 151 другаря преди 2 години
Другарю , не мисля че Радев управлява над 10 години тази територия наречена държава ! Или за 20 лв мислиш обратното ?
104
1
 
1
 
! Отговори
ММ100 преди 2 години
До АнонименАйде не ползвай децата за политическите си задни мисли..