Български владетели красят спирки в "Люлин"

Идеята е родолюбието да спре вандалите
19 юли 2021 21:14, Красимир Ангелов
16

Ликове на български владетели и кратки разкази преобразиха 11 автобусни спирки в столичния квартал "Люлин". Инициативата носи името "Велика България“. В нея обединяват усилия районната администрация и Местната комисия за борба с вандалските прояви.

На пръв поглед обикновена автобусна спирка, а всъщност страница от учебник по История на България.  Жители на квартала с гордост  ги определят като "място за просветление и пазител на националната памет" и вярват, че тази красота ще спре вандалите.

"Положително е като решение. - Вие отделихте ли време да прочетете какво пише? Да, отделих. Български царе са и е показана карта на държавата по това време с какви граници е била интересно е", каза Васил.

"Чувствам се малко притеснена, но с гордост и като българка, ми изпълват душата - като гледам надписите направени тук на спирката. Аз мисля, че хора с добро съзнание и възпитание няма да посегнат на тази красота и спомени от миналото, които са написани", надява се Мария.

Спирките, пазители на българска история, са по автобусните линии 111, 108 и 310. Всяка една разказва история за бележити владетели - от времето на Хан Аспарух до управлението на Цар Борис III. А целта - да запазят спирките от вандалски актове и да накарат хората да забравят за малко за смартфоните и да погледнат към българската история.

"Момента е много подходящ, това е важно да се уточни. Аз толкова фрагментирано и разединено общество не съм виждал, връщайки се ретроспективно в българската история, ще видим, че моментите, в които българската държава е била най-силна, е именно в момента на обединение в моменти, в който тогавашните владетели с целия им авторитет са се грижили инвестирали са, полагали са усилие. Това всъщност е доказало и мисля, че е един добър урок за нас, че трябва да вървим в същата посока, ако искаме да имаме силна българска държава", разказа Милко Младенов, кмет на СО район ''Люлин''.

Родолюбието и уважението към историята обаче не достигат до съзнанието на всички. 3 от спирките вече са станали обект на вандалски прояви.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво, требва да се знае историята, макетата се пукат от яд в момента :))
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Люлин=Скопие :)))
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Идеята е родолюбието да спре вандалите"Те ако бяха родолюбци, нямаше да са вандали!Фандъчката пак раздава пари на техните фирми
6
0
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
СЛОЖЕТЕ СНИМКИ НА ПОЛИТИЦИ ОТ КОМУНИЗМА И ПРЕХОДА ДА ИЗОБРАЗЯТ "ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ"!!! САМО ТОВА ЩЕ СПРЕ ВАНДАЛИТЕ ЗАЩОТО СА КОМУНИСТИ. НЕ БИХА РИТАЛИ ТОДОР ЖИВКОВ ПО ЗУРЛАТА.
5
3
 
3
 
! Отговори
от Варна преди 2 години
Община Варна разреши преди години да изрисуват с Царе и хайдути няколко стени и част от бетонните стени под моста в южната част и изобщо не ми харесва. Минаваме край тях всеки ден, но човек спира да ги забелязва, както не гледа билбордовете и разни реклами. Освен това е гратескно стената да е в окаян вид, напукана, но изрисувана с хора дето са им измислили външния вид и дрехи, кой знае какви космясали са ходили, не е имало даже ножчета за бръснене.., лъжем децата и себе си, че било патриотизъм
4
2
 
4
 
! Отговори
Карлово преди 2 години
Панелистан няма разкрасяване-панелки улющени, улици и тротоари кални и начупени, направо сме Таджикистан!!!
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо се опитват да ни промиват.Не ни трябват картини.Трябва ни достойна работа,достойно заплащане,достойно здравеопазване,достойна пенсия и справедливост.Тези картини си ги вземете и си ги .....където ви е удобно.
2
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ужас,аз мразя владетели.Всичко Български владетели и настоящите също така довеждат до това Българите да страдат и да са най-бедните в Европа.Махнете ги и сложете картини с хубавата ни природа,или с хубавите ни жени.Веднага махнете тези анти -народ хора.Живеелии в изобилие на гърба на народа на обикновения човек.
1
2
 
2
 
! Отговори
Йосип преди 2 години
До 1 Югославяни са.