Фандъкова към Пеканов: Общината дава над 400 млн. средства за метрото

Продължава размяната на реплики между столичната управа и вицепремиерът
22 юли 2021 16:52, Красимир Ангелов
52
Фандъкова към Пеканов: Общината дава над 400 млн. средства за метрото
Снимка: БГНЕС

Столична община осигурява над 400 млн. лв. собствени средства за разширението на метрото към "Слатина" и "Подуяне". Заложените 360 млн. лв. в Плана за възстановяване и устойчивост са съфинансиране само на 47% от стойността на двата участъка с обща дължина 9 км., се чете в позиция на кмета на София Йорданка Фандъкова.

По думите й навсякъде в Европа столиците и големите градове, които изграждат метро, получават съфинансиране за него от националния бюджет или европейски програми. Метрополитените са национални стратегически обекти, които никой град, независимо от неговите финансови способности, не може да изгражда сам.

Още по темата
Виена, която беше давана за пример от г-н Пеканов за това, че изгражда сама метро, го прави с 50% финансиране от националния бюджет и 50% от община Виена, подчертава Фандъкова.

По думите й 9 европейски държави са заложили финансиране за метрополитените си в техните Плановете си за възстановяване и устойчивост. Сред тях са Франция, Белгия, Португалия, Италия, Испания – държави и респективно столици с много по-големи финансови възможности от България и София се стремят да защитят европейски средства за разширение на метромрежата си.

"Желанието на г-н Пеканов първоначално да извади метрото на София от Плана за възстановяване, а после да намали средства за него и за София в българския план, катастрофира в примера на останалите европейски държави, които не воюват със своите столици.

Столична община ще изпрати възражения срещу изключването на 4 проекта за изграждане на канализация в малки населени места – Волуяк, Ботунец, Кремиковци-Сеславци и Панчарево-Кокаляне", казва още Фандъкова в своята позиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
6
 
7
 
! Отговори
До 19 преди 2 години
Всъщност повече станции, но както и да е. Не знам дали правиш разлика между корелация и причинно-следствена връзка. Метрото почна да се строи активно с европейски пари. Това, че тогава ГЕРБ е бил на власт, може само да ни кара да се чудим колко от тия пари са потънали в нечии джобове, а не да им ръкопляскаме. Както и да е. Тук става дума за фондовете за възстановяване от КОВИД. Да ги харчим за софийското метро,което така или иначе се строи, и то на фона на цялата ко-чи-на, е МАЛОУМНО!!!!!
24
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кметицатга дава още 400 мил. годишно за чекмеджето на Бацо!
23
8
 
8
 
! Отговори
Сега с нетърпение преди 2 години
чакам новите избори за да гласувам пак за ГЕРБ, защото на околовръстното остана един участък дето Боко каза "за мене последно" и винаги стават задръствания там. А тия новите "идеалните" нищо няма да направят. Само знаят да чагъртат - производителност НУЛА.
22
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде моме Самоковке бегай си на село че магарето реве. Вече го нема оня Гражданина от банкя да си делката милионите. Бегай си докато не са ти разровили ла.ната и не се е раз.смърдело. А има какво да се рови ти знаеш най дабре и оня от банкя. Колко ремонти на ремонта колко откраднати милиони делнати с ваште фирмички а моята фирмичка понеже е от София я пратихте да дроби моркови. Само сеяндурските фирмички печелеха без държавни поръчки.
21
5
 
6
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Хайде стройте де! Давайте! С 400 милиона спокойно ще направите две, а може и три нови станции след Хаджи Димитър - една на стадион Герена, една на кв. Левски и евентуално една на кв. Христо Ботев, макар че там не знам дали ще има кой да го ползва. До 1 година да сте разширили линия 3! И тунелопробивна машина има, давайте, какъв е проблемът?
20
4
 
14
 
! Отговори
Гадове сте преди 2 години
Е да вместо да разграбите 400 милн. сега ще трябва да ги дадете за метрото кофти нали, ***..та ви мутри.
19
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И твоят ред идва да си ходиш,дори много се задържа!!!
18
6
 
6
 
! Отговори
До 17 преди 2 години
Метрото почна да се строи по комунизма и до 99-та бяха направени 5 спирки Люлин - Сердика. По време на управлнието на ГЕРБ колко спирки се направиха и аз не знам, загубих им бройката.
17
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Слави ще му трябват пари да отлита в космоса, затова ли спират канализацията на селата.
16
5
 
18
 
! Отговори
До Затова преди 2 години
Метрото почна да се строи и тръгна преди още преди някой дори да е чувал за Бойко Борисов. Явно вчера си дошъл в София.
15
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пеканов иска да извади проектите от Плана за възстановяване. А плана за възстановяване е финансиран от евросредства, което значи да загубим пари. Много тъпо звучи ако е така.
14
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В останалите европейски държави градовете извън столицата имат пътища, питейна вода, телекомуникации и подобни неща от първа необходимост. Ябълки с круши ми сравнява. Пак удариха ГЕРБ по джеба.
13
14
 
6
 
! Отговори
Затова преди 2 години
винаги гласувам за ГЕРБ - София има нужда от метро и само ГЕРБ предлага да строи метро - хубаво- грозно - краднали - не краднали важното е че съм за 15 минути в другия край на София. Тия новите "протестъри" само някакви отвлечени теории развиват за космонавти, борба с корупция, универсално правосъдие, иновация и чист въздух. Все неща дето нито на килограм нито на метър се мерят и най-непроследимо могат да откраднат.
12
7
 
4
 
! Отговори
до Петко преди 2 години
ИТН ще ви направят метро във Видин, но дали ще имате пари да плащате билетчето или ще е безплатно. Това е проблем, който трябва да се реши на референдум от експертният бг суверен, понеже той е най-интелигентното същество в Европа. Просто до сега някой друг му беше виновен за мизерният живот.
11
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
болшевиките са на власт и ГЕРБ ще бъдат изметени
10
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази Гербава калинка защо още заема този пост? Не е ли време да я сменят с някой по-кадърен и интелигентен?
9
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Марин---Шушляк, тук говорят за парите от ЕС. ЕС пари за пенсии не дават.
8
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е това наистина е тъпо, защо вади вече одобрени и организирани проекти? Вместо да се подкрепят тези неща, които се правят изцяло за хората, тоя нов министър прави простотии. Какво му пречи метрото или канализацията на четири села? Или според Пеканов като са били досега без тоалетни нека карат още. Загубен човек.
7
5
 
5
 
! Отговори
Марин преди 2 години
Честито на печелившите. Нека изчегъртването да продължи. Всички проекти да се спрат, за да може да се вдигнат пенсиите със 100лв. Накрая ще видите асфалт яде ли се.
6
11
 
8
 
! Отговори
Петко преди 2 години
Защо само в София има метро? Има и други градове в тази България. А ние от Видин защо нямаме право на метро?