Заградиха междублоково пространство в "Младост"

Хората недоволстват срещу евентуалния строеж върху зелени площи
23 юли 2021 19:45, Петя Славова
39

Междублоково пространство в столичния квартал ''Младост" 1 се оказва частен имот, заграден с мрежа. А през площадката минава улица, която свърза блока с главния път, съобщава Bulgaria ON AIR.

Живеещите в района казват, че от години зелените площи и детската площадка се поддържат от общината, а преди месеци дори е направен ремонт на улицата.

Преди няколко години на мястото на площадката е имало апетити за строеж, но след недоволството на живеещите в района строителството е спряно. Преди няколко дни обаче, група мъже представящи се за собственици на имота, слагат колове, които седмица по-късно се превръщат в ограда. Появяват се и табелки "Частна собственост" и "Влизането забранено".

"По закон дори нямат право да заграждат толкова близо до имота, защото голяма част от този заградения парцел, е обща собственост между общината и тях. Зелени площи, които реално се използват от всички граждани, а не само от тях. В разговор с общината тази сутрин с двама заместник-кметове, те казаха, че могат да застроят само с павилион и то на 10% от цялата територия, с която те разполагат. Без да пипат дърветата, които са на територията, защото те са над 50 и са изключително възрастни", обясни Златин Лолев, жител на кв. "Младост"

Оградата, с която е заградена зелената площ, се намира на около 7 метра от жилищния блок и не е единствената площ, която се е превърнала в частен имот  в квартал "Младост".

"Това не е парадокс, хората просто преценяват, идват слагат колците и казват - частна собственост, не влизай. Ние протестирахме в началото на годината за точно същото нещо пред входа на "Света Анна", навсякъде се строи и все вземат зелените площи, без никаква поддръжка и без да уведомяват хората", заяви Панайот Бориславов, председател на НПО.

Хората, които живеят в района, са недоволни, защото се застрояват и малкото останали зелени площи.

Потърсихме и позицията на Община "Младост". В писмен отговор обясниха,  че към момента няма извадено разрешително за строеж на тази площ.

"Съгласно предвижданията на действащия подробен устройствен план почти половината от поземления имот попада в отреждане "за озеленяване", поради което там не може да се разреши построяването на големи обществено-обслужващи или на жилищни сгради. Съгласно Закона за устройството на територията не може да се променя предназначението на съществуващите озеленени площи или на части от тях в урбанизираните територии", се казва в позиция на Столичната община.

Живеещите в района на квартала са категорични, че ще продължат да протестират и да сезират институциите. Започнала е подписка, в която са събрани до днес 300 подписа.  
 


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
Краси преди 1 месец
И "Младост" до началото на 70-те години беше зелени площи!Мямаше "Младост" 1,2,3,4.Краят на София беше 4-ти км.
37
0
 
3
 
! Отговори
ей ,тролчета преди 1 месец
Когато бъдат наистина изчегъртани и кметовете и архитектите,проблемът ще се реши.Щото това е РАЙОННО кметство,и се дават разрешения в Района.А в Дружба,като застрояват като за световно,де що има зелено,под чадъра на гейберския кмет,дето тежи към 200 кила вече?Затвориха и пъта за Кауфланд от спирката на автобуса-преди 5 години още,пак ли служебното правителство е криво?АМАН ОТ ТРОЛОВЕ И КУХАРИ!
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И блоковете в Младост преди са били ,,зелени площи,,.Цялата провинция се пренесе в Младост и Студентски град.Зелените площи останаха на село.
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не се надявайте на никакво връщане на разбойническата банда Гроб! Скоро ще бъдат обявени извън закона, преследвани, заловени и тричени!
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
О каква изненада! Това се случва постоянно от 30 години!
33
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
900 милиарда са откраднали, скоро герб се връща като стадото види другите крадци
32
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не се заблуждавайте че изчагъртването на ГЕРБ ще е лесно. Те са превзели цялата Държава. За 12 години откраднаха над 90 млрд лв. Това са страшно много пари.
31
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 30...да, ама Бойко вече си тръгна и дойдоха другарите, а при тях може всичко.
30
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали като си тръгне Бойко нямаше да ги има тия беззакония.
29
2
 
9
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 1 месец
Пак се почна, "селяни, селяни"! Вместо да се реши проблемът, се псуват наред всеки, че по-лесно.
28
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е как при румпата се случват такива неща.
27
2
 
6
 
! Отговори
наму преди 1 месец
До АнонименТи си един от глупаците на София и колкото по малко се моткаш из кварталите толкова по добре!
26
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Там е пълно със селяни - първи второ и трето поколение.
25
8
 
8
 
! Отговори
архитект преди 1 месец
Колкото повече хора се тъпчат на едно място толкова повече проблеми възникват. България няма нужда от повече от 3-4 М население равномерно разпределено иначе става като бангладеш или гетата в юар . В България в провинцията има големи градове в които е като софия - лудница, не можеш да се разминеш от коли, селяния. Никой не харесва това.
24
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е едно от гетата на София. Другото е Люлин. Ходил съм по веднъж и в двете, да ги видя - и никога не бих повторил.
23
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако са собственици имат право ..а тези в панелния блок, дошли от паланки и дъбрави по времето на социализма какво право имат над чужда земя, не стига че висят над нея
22
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оплачете се на Тиквата, Гешев, Ваклин и Арменския поп.Като развлачваха Иванчева като панаирджийска мечка, бременна и окована с вериги, тогава гледахте сеир.
21
3
 
8
 
! Отговори
123 преди 1 месец
И в Младост 4 се опитаха едни "реститути" да заградят едно от малкото останали междублокови пространства с детска площадка и на другия ден цялата им ограда беше смачкана, барабар с колчетата...
20
1
 
3
 
! Отговори
До 18 преди 1 месец
Изкарва се бе, изкарва се
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е кво ви пука бе - нали Гешев окошари Иванчева.