Ново райониране на детските градини в София

Щяло да облекчи родителите
31
Ново райониране на детските градини в София
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако за детето няма място в желаната детска градина в района по местоживеене, в София и големите градове за равностойно ще се смята алтернативно място в същия административен район по настоящия адрес на детето. Това ще бъде възможно с решение на кмета. Ако общината не предложи такова място, държавата ще дължи компенсация. Целта е родителите да не водят децата си в детски градини, отдалечени на десетки километри от дома им.

Това предвиждат промени в Наредбата за условията и реда за предоставяне и изплащане на средства от държавния бюджет за компенсиране на разходите, извършени от родителите за отглеждането и обучението на децата, които не са приети в държавни или общински детски градини или училища поради липса на свободни места. Документът е публикуван за обществено обсъждане до 2 септември т.г., съобщава БНТ.

Освен това Министерството на образованието и науката разширява кръга на специалистите, които имат право да се грижат за обучението на децата, останали извън държавните и общински детски градини. Държавата ще компенсира разходите на родителите за образователни услуги, ако имат договор не само с дипломирани педагози, но и със студенти в последна година от обучението си по педагогически специалности. За такива се смятат „Предучилищна педагогика“, „Предучилищна педагогика и чужд език“ и „Предучилищна и начална училищна педагогика“ от професионално направление „Педагогика“ от област на висшето образование „Педагогика, педагогически науки“.

Заявлението за придобиване на право на компенсация ще може да се подава или веднъж годишно до 5 ноември, или до 5-о число всеки месец от декември до юли. Сега се подава само веднъж в началото на учебната година.

Намаляват се документите, необходими за изплащане на компенсациите. Договорът за обучение или за отглеждане и обучение се прилага само към първото искане за изплащане, а за следващите периоди – само ако са настъпили промени.

Съгласно Закона за предучилищно и училищно образование право на компенсация имат родители на деца от тригодишна възраст до постъпването им в първи клас, които не са приети в детска градина за съответната учебна година поради липса на места.

Ако промените в наредбата бъдат приети, повече деца без места в държавните и общински детски градини ще получат компенсации. По този начин няма да се стига до критични ситуации като тази в София от преди няколко месеца. Тогава хиляди деца не бяха приети, но по сега действащите правила родителите им нямат право на компенсации.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако живееш в село и най-близката детска градина ти е на 20 км разстояние няма да има компенсация,но ако си в София и има детска градина на 200 метра,но се води в друг район,то ще има компенсация. Няма по-нагли от шопите..
8
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво райноране бе. Ние които сме кореняк Софиянци 5 поколение за нас няма места щото вчерашните Софиянци са ги завзели. Докога ще ги търпиме сеяндурите. Да се връщат там откъдето са и да не се правят на Софиянци щото са си живи сеяндури. Не ни стигат сеяндурите у парламата ами тия дето в краката ни се мотат.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Децата на *** нямат място в софийските градини.
6
5
 
8
 
! Отговори
Alex преди 2 години
Аз съм ядосан софиянец, а не ядосан шоп. Моите детски градини в момента са кръчми - едната е Дивака на ул. Гладстон, а другата е Уго на ул. Н. Рилски. Живея до третата си детска градина - в южен квартал с нико ктроителство и не знам детето ми точно къде ще го приемат. Майка ми и баща ми са от София - някакъв проблем има ли?
5
3
 
4
 
! Отговори
Стамат преди 2 години
Ядосаните шопЕ сега ще натирят всички "селяни" от София, но няма да ви кажат от къде са техните родители и прародители...
4
10
 
8
 
! Отговори
нека преди 2 години
да дават повече точки за децата, чиито родители са ходили в същите детски градини и бабите и дядовците им са с техните адреси. А не децата на всички дошли от провинцията да са първа писта! Има много примери за това!
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не строителите са длъжни да правят детски градини. Общината събира имотните данъци и такси разрешително за строеж.. Тези данъци не са за заплата на кмета, а точно за детски градини и подобни общи нужди.
2
10
 
7
 
! Отговори
3M преди 2 години
Места в детските градини на София трябва да има само за деца, чиито родители са родени в София!
1
7
 
8
 
! Отговори
АНОНИМЕН 007 преди 2 години
ПЪЛНО СЪС СЕЛ-ЯН-ИИИИ, ОТ ТЯХ Е ТОЗ ТОРМОЗ