Пазарът на имоти: Голямо търсене, оскъдно предлагане

Това го прави нестабилен
7 авг 2021 16:45, Ния Христова
98
Пазарът на имоти: Голямо търсене, оскъдно предлагане
Тенденциите в жилищните пазари сa обусловени от оскъдното предлагане и завишеното търсене. Няма добро съотношение, а това прави пазара нестабилен. 
 
"На места цените растат с 7-8% на годишна база, а на други дори достига до 10% за жилищния сегмент. Купувачите ще започнат да се отдръпват, защото това няма как да продължава до безкрай", каза Антон Илиев, съосновател на “КА5 имоти”, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.
 
$Всичките очаквания от миналата година при разсрочването на жилищните кредитите заради ковид и че вероятно 12 месеца по-късно ще има по-силно предлагане, не се оправдаха. Вместо това е станало точно обратното и очевидно хората нямат проблем да обслужват кредитите си$, допълни госта. 
 
Търсенето продължава да нараства, а предлагането остава ниско. 
 
"Не се вижда и никаква тенденция да се случва обратното. Новите проекти, които се строят, не осигуряват достатъчно брой жилищни единици, които да покрият голямото търсене. Продължава да има дисбаланс и затова за някой имоти става наддаване, което не е добре."
 
"Не се вижда тенденция да се случи обратното. Новите проекти, които се строят не осигуряват достатъчно брой жилищни единици, които да покриват търсенето. Има дисбаланс и затова за някой имоти става наддаване, което не е добре."
 
Цялото интервю можете да гледате във видеото ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
5
 
! Отговори
Нямате представа преди 2 години
Повечето коментиращи тук изглежда си нямате ни най-малка идея за мащабите на сивата икономика в България. За периода април-май и юни в София има близо 10 000 покупки на имоти като половина са с кеш. Ако не ви се вярва пребройте си ги сами:https://registryagency.bg/bg/registri/imoten-registar/statistika/
67
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бай *** каквото и да му обясняваш - той си има собствено мнение за всичко. Нека да си троши парите и нервите с имот в най-пропадналата територия във вселената
66
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори брокера Ви го каза...не е добре да се бутате за имоти,защото както на морето ви съдраха по десет кожи за един чадър и една шопска салата така за имота ще си оставите два живота да го плащате.
65
1
 
12
 
! Отговори
Име преди 2 години
До До Име КаквоНеРазбра: Ами когато парите ти стигат само за половин хляб, не си купуваш два хляба, само защото са по-качествени (и съответно още по -скъпи). Това само брокер може да го измисли. Има варианти, особено в тези несигурни времена: да изчакаш, да живееш под наем, ако щете сам да си построиш жилище. Цените може и да не се движат винаги нагоре... И един от признаците на балоните е, че хората си купуват не защото си струва, а защото очакват да скачат още цените...
64
1
 
8
 
! Отговори
Име преди 2 години
До Вече обобщавах това: да бе, Цените са наистина зверски високи спрямо нашите заплати и затова хората не хвърлят парите си за какво да е. Търсят качество, локация, инфраструктура. Хората нямат пари, но ... търсят качество (=високи цени), локация (=високи цени), инфраструктура (=високи цени)? Като прочета в някой коментар за качество, локация, инфраструктура и веднага си мисля: брокер под прикритие.
63
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо не ми гарантира, че утре ще работя! Виждат се какви безумни ограничения се вкарват за хора отказващи експерименти! Как да тегля кредит за апартамент в София?
62
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 76 Извинете ама защо известен режисьор живее под наем? Все къща на село е можел да си купи? Аз съм против всякакви социални жилища, щото един етно така се развъжда безконтролно! Всички на свободен наем или на кредит!
61
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Хрумна ми нещо Ами това е комунистическа утопия. Апартаменти трябва понпринцип да се дават на висшисти с високо IQ, за да има умно поколение. Среднистите до няколко години ще се заменят с роботи и са излишни.
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До тинтири-минтири# Защо смяташ,че евро ще се въведе? То дотогава може да няма ЕС!
59
4
 
1
 
! Отговори
тинтири-минтири преди 2 години
Затова толкова апартаменти стоят необитаеми/ непродаваеми.По-скоро е обратното - голямо предлагане (презастрояване), малко търсене.След въвеждане на еврото цените ще се вдигнат още повече.
58
0
 
10
 
! Отговори
До 65 преди 2 години
Доста точно мнение. Когато ликвидността на имотите спадне и богатите хора с пари, които са свикнали лесно да си развързват в кеш имотите се окажат "заклещени" в много имоти - тогава иде голямото ОХ
57
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Балона си е балон, проблема е че бързата инфлация на метали и енергия / а себестойността на повечето строителни материали е със значителен дял на енергията/ ръста на цените на труда и т.н. доста бързо запълни раздутите продажни цени.
56
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пазара ще става все по-трудно ликвиден в България. Който купува апартамент с цел инвестиция, може доста да се разочарова след време.
55
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Основния признак, че балона скоро ще пукне, е бързото повишаване на цените. Преживял съм много балони за различни активи, включително и за имоти и винаги е едно и също. Внимавайте със заемите, защото нищо не се знае. Единственото сигурно е, че идва голяма криза и сериозна инфлация.
54
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идва края и на тоя балон. Тръгнат ли лихвите нагоре, всичко свършва. Ще има много работа за съдия изпълнителите. Банките създават дружества за управление на имоти. По- един или друг начин нещата ще свършат.
53
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И от какво е продиктувано това търсене? Подем в икономиката, който да привлича бизнес няма ----////--- От очакванията за срив на икономиката и обезценяване на парите.
52
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Училищата по селата не само са затворени, но са и ПРОДАДЕНИ. Най-хубавите места в центъра, които едно време са били отделени за децата, сега са продадени на разни финансови играчи.
51
7
 
2
 
! Отговори
търсене-настаняване преди 2 години
Като дойдат бежанци по много, друга песен ще се запее.
50
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашето село се култивира. Доидоха много хора от големите градове и в това число пенсионирани лекари и учители. Смятам, че децата тук ще са далеч от разврата и наркотиците поне няколко години. Да живее онлаин работата и обучение.
49
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално да са надути цените. Милиардите откраднати от ББР и Автомагистрали са вложени в имоти. Ето #КОЙ е изкупил имотите ви и е надул цените ви