Главният архитект на столицата иска да запази духа на Стара София

Паметниците на културата в Столичната община са над 1400
14
Главният архитект на столицата иска да запази духа на Стара София
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Срокът за приемане на заявления по програма „Културно наследство“ на Столичната община е удължен до края на септември.

Благодарение на тази програма изпълнители и проектанти могат да обследват сгради безплатно. За предварителните проучвателни дейности и изработване на проектна документация през изминалата година са били предоставени 300 000 лева, а за тази година са предвидени 350 000, каза в интервю за БНР главният архитект на София арх. Здравко Здравков.

Паметниците на културата на територията на Столичната община са над 1400, като голяма част от тях според Здравков са в добро състояние, но има и такива в аварийно състояние.

„Сгради, които са неглижирани от собствениците, които поради естествено износване са започнали да претърпяват деформации. Голяма част от архитектурата е мазилкова, има необходимост от специфична защита, опазване и реставрация“, обясни главният архитект.

Програмата досега е обхванала три сгради, две от които са на Българската академия на науките. Студентският дом на площад „Народно събрание“ също подада в програмата.

„Очакванията ни са тази година да се включат по-голям брой, предимно частни собственици, защото програмата е насочена основно към частните собственици“, посочи той.

Досега законодателят предвиждаше основно санкции спрямо тези собственици на сгради. Идеята е да се промени подходът, тези собственици да бъдат стимулирани по различни начини и да не бъдат само на страната на наказания ученик, коментира арх. Здравко Здравков.

„Тази е първият – създаване на механизъм за изработване на документацията от страна на общината, абсолютно безплатно. За да може да се направи следващата стъпка – пристъпване към фасадна реставрация, конструктивно укрепване или каквото е необходимо за дадена сграда“, каза той.

Относно финансирането Здравков посочи, че се търсят компании от банковия сектор, които да подпомогнат процеса във фаза строителство.

„Търсим допълнителни финансови инструменти за подпомагане на тези собственици. Неглижирането на тези сгради в последните години доведе дотам, че голяма част от тях тънат в разруха“, коментира главният архитект.
„Това, което е важно за града ни, е да запазим духа на Стара София. Построеното до Втората световна война всъщност носи истинския облик на града. Има образци на добра архитектура и от социалистическото строителство, но характерът на града – това са сградите от онзи период, в който българските архитекти са учили в чужбина, носели са духа на Европа. Това остава за поколенията и ако не успеем да го опазим, няма да впечатлим никого с архитектура от стомана, бетон, стъкло“, призна главният архитект.

Архитектурата в последните години копира редица примери от Европа и света, но ги копира с нашите бюджети, отбеляза главният архитект на София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Главният архитект преди 2 години
на София може да говори за "запазване духа" на малкия провинциален град, в който е роден и живееше и работеше до неотдавна. Казвам го без ирония и подигравка.Малките провинциални градчета също имат/имаха собствени дух и облик, които трябва да бъдат запазени. Тяхното обезличаване започна с мраморните площади и типовите облицовани обществени сгради през соца.В тази насока да се реализира.Този много отговорен пост не е лъжица за неговата уста.
10
1
 
2
 
! Отговори
Joko преди 2 години
Гладният архитект е дошъл в София от м***йн@ си Райна. Какво ще запазва след като не е "помирисвал" стара София. Ако ми каже ( без подсказване) кой е бай Генчо ще го шризная.Де бакалъм !
9
4
 
3
 
! Отговори
. преди 2 години
Духът на стара Шопия утече у канала одавна!
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как ще го запази? Като позволява строежа на поредния мол-офис на 8 етажа на Ангел Кънчев 3, зад къщата на Радославов? Вие сериозно ли?
7
1
 
8
 
! Отговори
Софиянец преди 2 години
Обезличи се столицата. Всичкото селяни дойдоха столичани в повече. Иии резултата е на лице
6
2
 
4
 
! Отговори
До 4 преди 2 години
Къде набърка Русия бре, след Москва, Лондон изглежда като миризлива клоака. София сигурно може да се сравни с Прищина и Скопие.. не съм бил и в двете, но е много далече от Белград, Букурещ или Атина малко мяза на капалъто, но много по-бедно... така че, е време да се сравнява София с Африка, но не всичко, хащото има много красиви градове там...
5
2
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
главния архитект от колко време живее в София?..И какво разбира под "Духана стара София"?.."Столицата" ни се превърна в едно полу европейско,полу ориенталскогето!..Не знам дали има още живи стари софиянци,които си спомнят каква беше София преди...Всичката таягмеж,която напълни София,во главе с.."КМЕТИЦАТА"../да са смееш ли,да плачеш ли?!/ работи единствено СРЕЩУ градът ни /използвам "ни",защото голяма част от живота ми мина в него/..И резултатите са на лице.
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разходете се където е била стара София, после елате и минете и през новата София, то ливади ти долини и прочее. След това покарайте малко автомобил и си отговорете на въпроса, има ли друга такава *** в Европа, дори и в Русия не е така!
3
1
 
6
 
! Отговори
Ceci_ преди 2 години
***, амортизирана, неудобна, загробила предимствата си. Столицата, където реките са превърнати в миризливи канали, централното езеро е направено на кебапчийница, жълтите павета показват пълната организационна немощ, мястото под мавзолея стои само за разходки на улични песове. Какво още, паркове, градинки, тротуари... другата емблема и уникално богатство на София - Витоша стои безстопанствена, няма лифтове, няма цивилизован туризъм, никой не забелязва че цели масиви дървета измират...
2
2
 
6
 
! Отговори
Абе преди 2 години
клоуни кой дух бре??? Калта, прахта, счупените тротоари, улици??? Само тоя кой нене виждал Софето от въздуха няма представа на какво прилича-все едно след бомбардировка!!!
1
1
 
4
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Аз пък наскоро гледах един платен репортаж по БНТ. Едни хора сравняваха небостъргача в Лозенец с Айфеловата кула в Париж!