София се разширява на изток, новият хит за строителство - "Къро"

Основна причина за това е изграждането на още станции от метрото
135
София се разширява на изток, новият хит за строителство - "Къро"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В два панелни жилищни комплекса в София - “Левски В” и “Левски Г”, от година тече усилено строителство на жилищни сгради, тъй като дотам още през 2025 г. ще стига третата линия на метрото. Изграждането на още три станции след “Хаджи Димитър” се очаква да стартира през 2022 г.

Справка в регистъра на направление "Архитектура и градоустройство" на Столичната община показва, че от началото на 2019 г. до момента район "Подуяне" и главният архитект на София са издали над 90 разрешителни за строеж в района, съобщи "24 часа".

Освен многобройните случаи на саниране на панелни блокове или други преустройства, има 8 разрешителни за средни и големи жилищни сгради с магазини само в "Левски В" и "Левски Г" и два пъти повече за "Сухата река" и "Хаджи Димитър", които са съответно на юг от булевард "Владимир Вазов" и на северозапад от "Левски В". Такива документи губят правното си действие, ако до 3 години от издаването им инвеститорът не е започнал строителство. Но проверка на място показва, че няма такава опасност - има доста вече завършени строежи, а и такива, по които се работи.

Нещо подобно ще започне да се случва скоро и в друга част на столицата. Разширението на същата тази трета линия на метрото предвижда още 6 км трасе с 6 станции през район "Слатина". Тя ще минава през местността Къро, която е много близо до булевард "Цариградско шосе" и според строителни предприемачи също е много перспективна до степен да се превърне в нов хит.

Местността обхваща карето, което е ограничено от булевард "Шипченски проход", булевардите "Асен Йорданов" и "Цветан Лазаров", а булевард "Брюксел" е негова източна граница. Там засега са застроени само терените с лице към “Цариградско шосе”, но отзад, където е квартал “Полигона” и същинската част на местността Къро, има доста празни терени.

"Къро има голям потенциал, защото е бъдещ източен квартал, където търсенето на жилища по принцип е много голямо, близо е до артерия като "Цариградско шосе" и скоро ще бъде с метро", каза пред "24 часа" строителният предприемач Георги Шопов, който е и председател на Асоциацията на строителните предприемачи в България.
Според него обаче значителна част от местността, макар и не цялата, няма все още улична регулация.

Става дума за терените откъм булевардите "Асен Йорданов" и "Цветан Лазаров". Общината тепърва трябва да възложи изработването на цялостен регулационен план, защото иначе ще трябва да се прави парче по парче, което е доста неудобно за всички страни в инвестиционния процес.

Изработването на цялостен план ще отнеме близо 5 години, т.е. на практика там строителството ще може да започне усилено вероятно по времето, когато самото метро стигне до местността.

Друга част на столицата, която също е много перспективна и вече е набелязана от много предприемачи, са районите на запад и югозапад от околовръстното, точно там, където в момента тече разширението му.

Районите на селата Лозен и Герман и между тях и околовръстното се изпълниха в последните
години с много затворени жилищни комплекси, а малко по на север оттам - и с административни сгради. Донякъде развитието на тези райони също е свързано с метрото, което засега е само в идейна фаза - разширението на линията от Бизнес парка до началната станция на Симеоновския лифт.

Там, както и около Лозен и Герман, през последните години се появиха близо 50 по-големи или по-малки жилищни кооперации или цели малки комплекси. Купувачите са предимно млади хора, заети предимно в IT сектора, или хора, работещи в многото фирми в Бизнес парка или останалите офиси наоколо.

Много други райони на столицата обаче, които бяха хитови за строителството през последните години, достигнаха предела си и терените, както и възможностите на техническата инфраструктура вече са на изчерпване.

Например източната част на “Манастирски ливади”, където строителството започна да се развива по-късно от западната, вече почти няма терени за застрояване. Същото се наблюдава напоследък и в "Кръстова вада".


135
Още от Коронавирус
Ръст на хоспитализираните с COVID-19 в София
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До КогаАко жълтите оставят evregrande да фалира, копторите по цял свят почти заминават на кино :)
116
4
 
0
 
! Отговори
До 92 софетооо преди 3 седмици
Ей-***,там живеете само комплексирани чалгари,с его на е,ни кучета,и всякакви други въртяни мъстии.Дишай дълбоко оловния въздух,и ходи си лекувай рака в небагодарното тяло и мозък,ако въобще ти се намира такъв.Пък аз нека живея на село.
115
3
 
0
 
! Отговори
До 92 софетооо преди 3 седмици
Ей-***,там живеете само комплексирани чалгари,с его на е,ни кучета,и всякакви други въртяни мъстии.Дишай дълбоко оловния въздух,и ходи си лекувай рака в небагодарното тяло и мозък,ако въобще ти се намира такъв.Пък аз нека живея на село.
114
0
 
5
 
! Отговори
Кога преди 3 седмици
Ще има статия у хубав анализ за Evergrande и какво може да се очаква прогнозно за имотите тук в България?
113
1
 
2
 
! Отговори
До айтито преди 3 седмици
Че като вдигнат данъците какво те бъркат 500лв на заплата 10к? Скота си е скот, затова стани един наркодилър като Станчо.
112
1
 
8
 
! Отговори
. преди 3 седмици
Кой на Къро, кой на о... :D
111
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
толкова много сгради стоят полупразни, те строят още.. да не говорим за цените, които надвишават тези в Маями за апартаменти по 250-300к евро :D
110
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен Кое им е прекрасното?!? София, ако е гето, то какво е Пловдив със квартал Столипиново??!?
109
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Зам кмета на София от ГЕРБ Елен Герджиков днес подаде оставка. Извод: умори се да краде
108
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 101Да се премести столицата ли?Не,благодаря Не искам Пловдив Или Варна, тези прекрасни градове, да се превърнат в София
107
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
София 2100г, население 4 млн, останалите райони 1 млн. Доклада на ОН за 2050г, пибликуван още през 90-те (има го онлайн) пише че БГ ще е 5 млн с никаква икономика, и само 6 основни града. Селата ще са изпставени, земеделие няма да има, и подобни апокалиптични картинки. Само дато всичко върви по план.
106
4
 
16
 
! Отговори
Чук преди 3 седмици
Т.е. Фандупкова открадна много от София
105
1
 
21
 
! Отговори
Дядо от село преди 3 седмици
Нов квартал на консерва с копърки! И без нито една зелена площ ! Ура
104
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Живеешите в София буквално се самоубиват - мъчителна и бавна сигурна смърт от токсичния, отровен въздух, мръсотията и непосилния стрес от лошо уреден град с кошмарен трафик, презастрояване и теснотния....
103
0
 
5
 
! Отговори
sss преди 3 седмици
До АнонименПредполагам тези фондове са чалмо-килимчесто ориентирани?
102
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До ssss - Aми той няма да определя, ама едни чуждеи фондове, вече са си заплюли 10-15% оит жилишата в софия и ... абе щи разправям друг път. Дай си номера.
101
3
 
11
 
! Отговори
ssss преди 3 седмици
До АнонименТакива като теб с лопата по-главата. Кой си ти да определяш кой къде ще живее, какво ще прави и прочие. София 1930 е "заключена" между борисовата-лозенец-джамията и едни гробища. Живее ти в това "каре"и не
100
17
 
15
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 седмици
София е един тумор в тялото на България и трябва да бъде лекуван с драстични средства.Не става въпрос за изрязване,а за преместване на столицата на ново място,необременено с лоша карма като София .Няма да е прецедент в българската история.След това населението на София ще спадне с 1/3 и ще стане един обикновен голям град,без сегашните проблеми.
99
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До пл Ами интересно, как ще го обясниш това, че в Европа практически няма град с над 2,000,000 души население (справка википедия). Така че, София се води ГОЛЯМ европейски град.
98
1
 
18
 
! Отговори
дядо Йоцо, преди 3 седмици
Да , добре се разширява в тези райони,а на север не се прави нищо за хората,защото няма лобита!всички айдуци,баровци и мутри са се нагъчкали в престижните райони, не живеят в севернста зона !...за северната работническа зана,кучета го яли !