Заев: Вярвам, че ще решим поисканото от София до края на годината

Сред конкретните крачки, по които се работи, е ненамесата във вътрешните работи
69
Заев: Вярвам, че ще решим поисканото от София до края на годината

Пътепоказателят, краткото и дългото име на държавата, ненамесата във вътрешните работи и преговорната рамка, която е работа на ЕС с България, са конкретните крачки, върху които работим, и вярвам, че ще ги решим до края на годината.

Това заяви днес премиерът Зоран Заев в отговор на журналистически въпрос за това кои са конкретните крачки, които българският държавен връх вчера е поискал от Скопие да изпълни по време на срещите с еврокомисаря за разширяване Оливер Вархей, съобщи за БТА агенция МИА.

Още по темата
"Вярвам, че през всички тези месеци досега изграждаме допълнителни приятелства, търговията расте, имаме взаимни инвестиции в двете страни, сътрудничеството между институциите е все по-видимо, инфраструктурата между двете страни все повече и повече се подобрява, тъй като не е важно какво ще бъде договорено формално, а е важно и да подобряваме общото сътрудничество и инфраструктурното свързване между двете страни", заяви той.

Той обясни, че най-напред е необходимо да има дипломатическа нота, в която ще се посочи, че краткото име е тъждествено с дългото име, тоест че Северна Македония е същото като Република Северна Македония, и че нямаме териториални претенции, че не се намесваме във вътрешните работи, както и в малцинствените права. Той посочи, че става въпрос граждани на Република България, които имат възможност като хора, като индивиди, да търсят правата си, както е и в Република Северна Македония, както е уредено това и във всички други европейски страни.

Тук, допълни той, спада и секторното сътрудничество между институциите във всички области, включително в областта на инфраструктурата, образованието и труда и социалната област, както и културата, спорта и здравеопазването. Според Заев е важно и да се реагира при реч на омраза, преди всичко самите институции да внимават във всички свои дейности да изграждат приятелство, а не да провокират определени вражди, както и да водим разговори, да отправяме апели, когато става въпрос за частни субекти.

Той изрази готовност България да стане вторият партньор на страната след Гърция, който ще се грижи за македонското небе.

По отношение на паметниците Заев заяви, че голяма част от паметниците, каквито има и в България, и в Северна Македония, трябва да бъдат в дух на приятелство, като добави, че фашизмът не бива да има етническо измерение.

"На определени наши паметници това вече е направено. Където пишеше "българският фашистки окупатор", сега вече пише "фашистки окупатор", защото не можете да обвините цяла нация за участие в Тристранния пакт по онова време, или нещо подобно. Така че относно това, за което питате - за промяната на названия, музеи и подбни - нямаме нужда. Нашите музеи са наред, има само определени мемориални комплекси, определени учебници. И в Северна Македония, и в България - и в двете страни, ще трябва да обучаваме следващите поколения в дух на приятелство", заяви Заев.

На журналистически въпрос дали ще се сменят учебниците по история Заев заяви, че няма, но че става въпрос за места, на които названието на приятелската нация, каквато е България, се свързва с фашисткия окупатор.

"Никъде в Европа не се споменава името на нацията, когато се говори за фашистки окупатор, и в този дух, в духа на приятелството, сътрудничеството и добросъседството, е нормално да очакваме да се направи това. Установили сме определени слабости и в българските учебници, от българска страна също са готови да направят това, защото така се гради приятелство, защото нито внуците, нито децата и поколенията назад, нито пък в днешно време, можете да квалифицирате цяла една нация с определения", изтъкна Заев.

Еврокомисарят за разширяване Оливер Вархей посети София, където разговаря с българския държавен връх, като сред темите на разговорите беше и евроинтеграцията на Северна Македония. Българското държавно ръководство е повторило позицията на България относно Северна Македония, като е поискало Скопие да предприеме конкретни крачки и даде гаранции за изпълнение на Договора за добросъседство, посочва МИА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: Зоран ЗаевРСМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
25
 
! Отговори
Професор Пръц преди 2 години
Зайко се издигна от продавач на сергия до премиер,но по душа си остана дребен търгаш и хитрец-двуличник...
30
2
 
10
 
! Отговори
Йонко Стойнбековски преди 2 години
За зайците и хората .!.
29
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 19Такова нещо като македонци няма не и като отделна нация. Просто всички живеещи там са потомци на българи и тази земя е била българска. Това, драги, са фактите и аз не мога да се съглася че тази подарена на сърбите от СССР земя ще се идентифицира с историята на този регион. Абсурд! особено сега след седемдесет години сърболия. Просто някой да си наляга парцалите и да приеме истината. Иначе да го духа.
28
2
 
13
 
! Отговори
666 преди 2 години
Майната и на рсм
27
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заев доказа по всички възможни начини че на него не може да му се вярва - двулично, нагло същество. Пак разчита на тъпотата на европейците които са свикнали да не зачитат и всичко да получават с натиск. но ние историята и достойнството си няма да дадем, освен ако някой не се окаже тотален продажник. Но се надявам някой най - сетне да си научи урока - Европа ще е единна ако всички членове в нея бъдат уважавани и зачитани.И ако искаме да ни зачитат ще отстояваме своето докрай.
26
1
 
19
 
! Отговори
Нема по добър от преди 2 години
Зайо Байо, га говори - в Столипиново настава тишина и дъртите ромове свалят капи и се учат. Истински майстор на лъжата е!
25
3
 
24
 
! Отговори
Шефа преди 2 години
Години насаждан език на омразата щял да го реши за 3 месеца?То да не е език който да отрежеш?Заев , Заев , България вече не Ви вярва , както не вярваме на Борисов , не вярваме и на ЕС и неговото правосъдие!Обезверени сме!
24
6
 
8
 
! Отговори
След като преди 2 години
В България е имало антифашистка борба, значи е имало и фашисти. Едни от тях са били върховистите.
23
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗАЕВ И БОЙКО ДА СЕ ВЗЕМАТ.СОЛНИ БОЛКЛИЦИ
22
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На сърбите им отнеповече от 70 години за да ви настроят против нас, пък сега за 2 месеца как ще си промените историята незнам. Само лъжа ще е, каквото и да кажете.
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В края на годината като минат изборите в БГ,и измамниците вече са се окопали във властта,ще продадат за пореден път бг интереси.
20
2
 
28
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
РСМ почти 30-сет години,откак сме ги признали...първи за самостоятелна държава,не са направили...нищо,за подобряване на взаимните отношения,напротив,изостряли са ги.Сега за 2-3 месеца щели да...напреднат;това са приказки за...наивници.Еее,ние едва ли сме...такива.
19
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България не е била окупатор в Македония. Това трябва да се ревизира и за това не трябва да се дърляме с македонците, а със сърби, руснаци, французи.
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Браво Оди се ши.ай...
17
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държава македония не съществува. Все едно да кажем че има държава Тракия или Добруджа. нема таком филм Заек.
16
3
 
30
 
! Отговори
Заев научи историята преди 2 години
Цариград 1876 г. Англия, Турция и Русия подписват карта на бг землище с преобладаващо бг население. РСМ е в България.
15
4
 
35
 
! Отговори
преди 2 години
Аз пък съм потомък на българи от македония и не желая да ми пренаписвате българската история на някаква си измислена титовска, пропагандирана,фалшифицирана пародия
14
3
 
25
 
! Отговори
въпрос към Заев преди 2 години
При 60 % бг население в 1913 г, в РСМ кой е фашистички окупатор ?! Сърбия или България или Турция. Някой прави етническа чиска там но не е България. Просто не трябва да се изопачават фактите.
13
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърбите нямат никакъв проблем,черногорците и босненците,да наричат езикът си черногорски и босненски.Румънците пък не правят проблем на молдовците ,да наричат езикът си молдовски?Сърби и черногорци честват общи герой,както румънци и молдовци и никой не се кара чии и не отрича правото на другия да си го присвоява!Май,само Ние се държим като ощипана мома и се правим постоянно обидени на македонците.
12
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вярвай, те и децата вярват в дядо мраз