Лозен излезе на протест срещу бъдеща ферма за лаври

Според местните въздухът в селото ще бъде замърсен
Обновена: 23 окт 2021 17:48 | 23 окт 2021 17:30, Красимир Ангелов
77

На протест излязоха жители на софийското село Лозен. Недоволството им е насочено към плановете за изграждане на ферма за ларви в района на селото.

Цял живот Росица Вълчанова живее в Лозен. Идва в центъра на селото, за да каже "Не" на идеята да бъде изградена ферма за ларви. Притесненията ѝ са, че с изграждането на предприятието ще бъде замърсен въздуха в селото.

"Не съм съгласна с това, което разбрах, че някои хора имат намерение да направят това в Лозен. Красотата е във всичко, във въздуха най-вече", сподели тя пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Именно заради чистия въздух преди 4 години от София в Лозен се мести и Дора. "Искаме да имаме този хубав въздух в Лозен, защото това е оазисът на София", коментира тя.

Предприятието "Насекомо АД" се занимава с производство на протеини и липиди от ларви на насекоми. Към момента компанията има разрешение за преустройство на бившия мебелен завод в края на селото. Въпреки че дружеството все още не работи, жителите на селото се притесняват, че фермата за ларви ще замърси въздуха.

Фирмата е работила на територията на град Елин Пелин в рамките на година и половина.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Последно, лаври или ларви?