За по-чист въздух: 1000 лева глоба за стара кола в центъра на София?

Това е едно от предложенията за нискоемисионните зони
24 окт 2021 22:40, Нели Христова
120
За по-чист въздух: 1000 лева глоба за стара кола в центъра на София?
Снимка: БГНЕС

Солени глоби до 1000 лева за шофьорите, които влизат в центъра на София с по-стар автомобил. Идеята е санкцията да важи в дните със замърсяване на въздуха над нормата.

Ангел кара автомобил, произведен през 1997 година. Ако бъде засечен от камера в нискоемисионна зона в София, глобата за собственика се планира да бъде между 50 и 500 лева. Защото колата е частна.

Собственикът на 24-годишната кола е в центъра почти всеки ден.

„Чакам дъщеря ми и жена ми от училище. Иначе ми излиза много по-скъпо. Така ми излиза 20 лева на седмица”, обяснява Ангел пред NOVA.

Ако превозното средство е на фирма, санкцията може да стигне до 1000 лева. В тази група попада и Ивайло, който е търговски представител зад волана на служебен автомобил.

„Ме е моя колата, служебна е. Даже не знам дали има катализатор, дали замърсява въздуха”, признава Ивайло.

Освен какви ще са санкциите, в проектонаредбата е разписано и кои ще са нискоемисионните зони. Едната е идеалният център на София, а другата – в периферията до Южния парк. Първоначално в тях няма да се допускат само автомобилите със стикер от първа еко категория.

„Като първи сезон, като първа мярка, като стартирането на работата на тези групи, може би разумът говори, че трябва да се започне с, естествено, с най–ниската и най-замърсяващите автомобили”, обясни Зафир Зарков, общински съветник в Столичния общински съвет.

Над 180 камери ще следят кой влиза и излиза от зоните за чист въздух. Информацията ще постъпва в Центъра за управление на трафика. Служителите ще проверяват всеки автомобил, засечен в центъра, от коя еко категория е. Ако не отговаря на изискванията, ще следват и санкциите.

Фактически налагането на глоби ще е възможно от юли 2022-ва година. А до тогава Ангел и семейството му се надяват да намерят изход от ситуацията със старата си кола.

„До една година най-много съм я сменил. Нямам пари за глоби. Предпочитам да ги дам за по-нова кола”, заявява Ангел.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дизел замърсява повече и свалят ,на бензин е по високо еврото ,аз съм дизел 2005 дадоха ми евро 2 )при вас по нов модел с евро 3 можеш да влизаш навсякъде
71
0
 
4
 
! Отговори
Ха сега преди 2 години
За това ще се ползва супер компютърът ... Рекламираха го като оптимизация на трафика...
70
27
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поне 3 бона трябва да е глобата!
69
7
 
16
 
! Отговори
Док преди 2 години
Хората, които ще гласуват и евентуално ще одобрят подобни лицемерно-дискриминационни мерки са същите, които не могат да съществуват без армията от "обикновени, простии, нискообразовани" или както там ги възприемат(без ги обиждам) и вместо да си отидат по родните места, те се навират още повече да живеят в София. Защо бе, хора?! Те, умните и красивите, големите столичани, висшата класа не могат да съществуват без вас! Те имат повече нужда от вас, отколкото вие от тях! Осъзнайте го този факт!
68
2
 
10
 
! Отговори
a преди 2 години
Да глобяват за отопление с памперси и дрехи/обувки изхвърлени от втората употреба, *** нали избори идат...
67
0
 
2
 
! Отговори
до 26 преди 2 години
много си ***
66
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Темата винаги става актуална с настъпване на зимата котаго се палят печките. През лятото при движение на пъти повече автомобили незнайно защо въздуха не е замърсен с изключение на оживените кръстовища, но тогава си правят пас
65
3
 
52
 
! Отговори
Хмм преди 2 години
Е тва е невероятно мислене на държавата... вместо да мислят как да стимулират хората да работят и да имат повече приходи, те ги наказват за това че нямат пари.... е това е ненормално вече
64
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредното безумие ГТП-тата за какво са нали там мерят вредните емисии и издават стикер който се лепи на джама. Сега остава разните еко талибани да ми отговорят, че прегледите са фалшиви, ами общинските лентяи да намерят начин да ги контролират нали това им е работата.
63
7
 
22
 
! Отговори
Дзъ преди 2 години
Леле с какви винкели и прътове ще се разхождаме в центъра от януари - свят ще им се иЗвие и на столична община и на още две сгради на Ларгото
62
33
 
10
 
! Отговори
Anon преди 2 години
Браво. Да влиза в сила и да изчезват тия коптори. Дано да ви приседнат всичките мръсни, стари и неподдържани ковчези с които ни тровите всеки ден
61
7
 
47
 
! Отговори
А преди 2 години
Защо японците доказаха, че използването на стари автомобили на практика се оказва по-екологично от непрекъсната подмяна с нови ? Дали защото са прости, или напротив ?!
60
4
 
29
 
! Отговори
Ех преди 2 години
Стига бе, оляхте се !
59
2
 
38
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
А тока да не е без пари бе малоумие?!?Два реактора имаме и те скоро ще дадат фира.Като Мариците и Бобовдол горят *** на жабарите по еко ли е?!? А тока от перките евтин ли е ве Байче?!? Електро мотор щял да слага, а кой ши плаща тока е уйче?!? Или ще си сложиш соларен панел и ветроперка на колата.Ама ако е облачно и няма вятър има да духххаш по перката, та барем зареди батериите. Големи инженери станахте големи дяволи. Те ви пъррдят в носа, а вие дишате с ненасита. Малоуменннн народ. Роби
58
1
 
23
 
! Отговори
Бай Баяни преди 2 години
Май всички си купихме по една тесла от железарията отсреща.
57
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някакви смешници ми говорят глупости и се вайкат щото след 10 години няма да може да отидат на работа. Махаш двигателя. Слагаш ел. мотор. Връзваш го ротор-съединител-преобразовател-трансмисия.Елементарно и евтино. Всичко струва 10 000.00 лева с батерии.
56
13
 
6
 
! Отговори
Град На Дуй преди 2 години
Аз съм олигарх,карам си новички коли и не ми пука. Искам да дишам чист въздух от Витоша и Панчарево.
55
3
 
10
 
! Отговори
Шишо Бакшишо преди 2 години
Аз имам дизела от 2002 г.производство. Веднъж на месец прекосявам центъра да си прекарам зимнината и продукцията от село на децата,а зимата се возя само на метро и трамвай. И сега какво, ще се глобяваме ли или К'во?
54
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако искаш да караш кола в София си купуваш Тесла за 200 000.00 лв. Ако нямаш толкова пари. Лесно. Отиваш да учиш. Ставаш голям хирург, инженер, космонавт, шеф на компания като Кока Кола. Стани какъвто искаш. Изкарай си честно пари и си купи Тесла. Щом не можеш да си купиш Тесла ще караш колело като всички останали. АКО НЕ ТИ ХАРЕСВА. ХОДИ В СЕВЕРНА КОРЕЯ , АФГАНИСТАН, ТУРЦИЯ, КИТАЙ, ИНДИЯ. Цял живот 10% дундуркат 90% нехранимайковци, проста маса, ракията вечер, салата, да натупа жената веднъж се
53
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 68 Има коли от 300хил евра! Кой повече краде му е по-лесно!